Kruidige linzensoep met pompoen en palmkool

HomeReceptenHoofdgerechtKruidige linzensoep met pompoen en palmkool

Van een oude krant rol ik zaaipotjes voor de erwten. Een klusje dat ik vorige week wilde doen, ware het niet dat die dag zo idioot hard waaide. Twee ruiten van de kas zijn er uit gewaaid. Eén daarvan is stuk.
In elk zaaipotje stop ik twee zaden. Ik zaai alvast de hoge grijze roodbloeiende peul en lage doperwt Vada. Op het zakje lees ik dat die laatste zeer geschikt is om in te vriezen. Dat is grappig, want ik las vanochtend iets van Marcella Hazan over erwtjes uit de vriezer: ‘No alternative to fresh peas is suggested in the ingredients list, because the essential quality of this dish resides in the flavor that only good, fresh peas possess.’* Ik neem me voor om dit jaar haar Risi e Bisi te maken met vers geplukte doperwten!

Palmkoolblad
Zaaipotjes met erwten

De zaaipotjes dek ik af met een krant en sluit het kweekkasje met het deksel. Het kweekkasje krijgt een plek op het terras. Het voelt vreemd aan om nu al te zaaien terwijl het nog gaat vriezen en het waarschijnlijk ook nog gaat sneeuwen. Maar de zaden kunnen al kiemen bij 1 graad en de plantjes gaan groeien als het 5 graden is (deze info kun je vinden in het vuistdikke handboek Ecologisch tuinieren van Velt). Dus ik vind het slim om ze nu al te zaaien zodat ze volgende maand met een flinke voorsprong naar de volkstuin kunnen.

Linzensoep met pompoen en palmkool

Met linzen uit de voorraadkast, pompoen uit de vriezer en palmkool van de boerenmarkt maak ik een lekkere linzensoep. De soep is kruidig door de geroosterde en fijnmalen komijn- en korianderzaden. Het citroensap geeft de linzensoep een frisse smaak. Je kunt variëren door de pompoen te vervangen met wortel en in plaats van palmkool kun je wilde spinazie gebruiken. Net wat je nog in huis hebt.


23 januari 2018

10 min voorbereiding

50 min bereiding

4 personen

Kruidige linzensoep met pompoen en palmkool

Kruidige linzensoep met pompoen en palmkool

Door de geroosterde en fijnmalen komijn- en korianderzaden is de soep lekker kruidig. Het citroensap maakt het fris.

Dit heb je nodig

  • 1 kleine ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • stuk winterwortel van ongeveer 70 g
  • 2-3 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • snufje chilipeper
  • 250 g groene linzen (depuislinzen)
  • 1½ l goenteboullion
  • 1 citroen
  • stuk pompoen van ongeveer 200 g
  • 4-5 palmkoolbladeren
  • Griekse yoghurt naar smaak
  • paar takjes koriander
  • zout

Zo maak je het

  1. Snijd de ui en bleekselderij fijn. Snijd de wortel in klein stukjes en hak de knoflook fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Bak de ui, bleekselderij en wortel op middelhoog vuur in 5-10 minuten zacht.
  2. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de komijn- en korianderzaden. Als je de komijn gaat ruiken, is het klaar. Maal de zaden in een vijzel fijn.
  3. Doe de knoflook bij de groente en bak kort mee. Voeg de gemalen zaden, een snuf chilipoeder, linzen en bouillon toe. Laat de soep 30-40 minuten zachtjes koken.
  4. Snijd het stuk pompoen in blokjes en zet ze 15 minuten onder de grill.
  5. Hak de palmkool in repen en voeg ze de laatste 5 minuten dat de soep nog kookt toe.
  6. Proef en breng de soep met zout en citroensap op smaak. Schep de soep in kommen en garneer met pompoenblokjes, een klodder Griekse yoghurt (naar smaak) en korianderblaadjes.

Tags: soep, linzen, pompoen, palmkool, Mediterraan

Linzensoep met pompoen en palmkool

* Marcella Hazan, ‘Essentials of Classic Italian Cooking

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


, ,

2 reacties


  1. […] een winterse soep smaakt het heerlijk en geeft het een mooi groen accent (check bijvoorbeeld deze kruidige linzensoep van Eten uit de Volkstuin) of mijn eigen romige pastinaaksoep met […]

  2. Dit recept ga ik ook eens maken. Ziet er heerlijk uit. O


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.