Alles over zaaien

HomeTuinierenAlles over zaaien

Zaden verzamelen en daarna zaaien, is bezig zijn met de toekomst. Het is voorpret en het voelt een beetje als dagdromen. In gedachte zie je al die lekkere groenten voor je. Meestal gaat zaaien in één keer goed maar wat voorbereiding kan geen kwaad. Je wilt tenslotte dat je zorgvuldig verzamelde zaden straks ook die lekkere malse en knapperigere groenten gaan opleveren.

zaaien

Zaaigrond

Zaden die je in zaaitrays of bakjes laat kiemen, doen het goed in zaaigrond. De structuur van die grond is los en luchtig waardoor de wortels van de plantjes ruimte hebben om te groeien. Bij het verplanten beschadig je de zaailingen niet zo snel omdat de grond beter uiteen valt. De grond bevat minder voedingstoffen, waardoor de zaailingen trager groeien en het stevige plantjes worden in plaats van lange slungels. Je kunt zaaigrond in het tuincentrum kopen maar heel goed zelf maken. Meng ongeveer 4 delen potgrond met 1 deel zand. Kies zand met een grove korrel, zoals brekerszand.
Zaai je direct buiten, zorg dan dat de grond goed los en onkruidvrij is. Op rijtjes zaaien maakt het onkruid wieden overzichtelijk.

Zaaigrond maken
Zaaien, bietjes
Zaaien op rijtjes

Tijd en temperatuur

De zaden, zaailingen en planten hebben allemaal de juiste temperatuur nodig om te kiemen en te groeien. Gebruik de zaaikalender om te zien wanneer je aan de slag kunt. Op de verpakking kun je lezen of je binnen, buiten onder glas of volle grond kunt zaaien.
Van sommige gewassen wil je graag regelmatig kunnen oogsten. Je kunt het zaaien van kruiden, sla, radijsjes en boontjes dan spreiden. Maar denk ook aan bloemkool of broccoli, je zit niet te wachten om in één week de hele oogst bloemkolen te moeten verwerken. Groenten die je wat langer kunt bewaren of je die kunt laten staan zoals kolen, wortel en pastinaak, hoef je niet te spreiden. Je oogst ze wanneer je ze wilt eten en de rest laat je staan.

Water geven

Gebruik de eerste dagen na het zaaien een plantensproeier om water te geven. De zaden spoelen dan niet zo snel weg en je geeft ook niet te veel water. Houd de grond tijdens het kiemen vochtig en bedek de bakjes met plasticfolie. Als de zaailingen zijn opgekomen, dan hoef je ze niet meer elke dag water te geven. Controleer de grond en geef water als het nodig is.

Tuinbonen zaaien

Hulpjes bij het zaaien

  • Een pootlint geeft overzicht en structuur aan je tuin omdat je in rechte rijtjes kunt zaaien. Zo kun je in een oogslag het onkruid scheiden van je dierbare zaailingen.
  • Grote zaaitrays zijn handig bij het doseren van de zaden en verplanten. Verzamel verschillende soorten, groot en klein en maak het je makkelijk!
  • Met wat kranten en een potjesmaker bespaar je geld en milieu.
  • Een vliesdoek is in de moestuin heel handig! Het beschermt de zaden en plantjes tegen kou en wind. De grond droogt minder snel uit en insecten en dieren worden op afstand gehouden.
  • En als laatste is een zaaikalender een fijn hulpmiddeltje. Zo hoef je niet eerst alle zakjes te lezen maar zie je in één oogopslag welke groente je op dat moment kunt zaaien.

* Dit bericht is in samenwerking met Dille & Kamille tot stand gekomen. Spulletjes om te zaaien is te koop in de Dille & Kamille webshop.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.