Zelf kiemgroenten kweken

HomeDIYZelf kiemgroenten kweken

Zijn jullie al klaar met zaaien? Ik ben het gesjouw met potjes en zaaitrays nu wel een beetje zat. Het terras thuis is gelukkig bijna leeg en mijn volkstuin is inmiddels goed gevuld! Toch heb ik nog wel wat kiemgroenten gezaaid want het is zo lekker om ze door de zomersalades te mengen. Ik strooi ze trouwens ook vaak over broodbeleg, pizza’s en hartige taarten. Dus eigenlijk over alles!
Je kunt kiemgroenten het hele jaar door in een potje of in een kiemschaaltje kweken. Net wat je zelf makkelijk vindt. In deze blogpost vertel ik hoe je dat doet! Verder beantwoord ik vragen die vaak in de winkels van Dille & Kamille worden gesteld en ik heb een recept voor een zomersalade met kiemen en bladgroen uit de tuin.

Zelf kiemgroenten kweken, alfalfa en radijs
Radijskiemen
Zelf kiemgroenten kweken, taugé
Mungbonen, taugé

Zo kweek je kiemgroenten in een pot

  • Werk met kleine hoeveelheden per pot. Een eetlepel fijne zaden of twee eetlepels bonen is genoeg. Je kunt deze hoeveelheid goed spoelen en de kiemen hebben genoeg ruimte om te groeien.
  • Laat de zaden of bonen eerst een nachtje weken in water.
  • Na 8 tot 10 uur weken dek je het potje af met een stuk kaasdoek of gaas en gooi je het water weg. Spoel de zaden en giet ook het spoelwater weg. De zaden zijn vochtig genoeg om te kiemen.
  • Spoel 2–3 keer per dag en herhaal dit een aantal dagen.
  • Taugé zet je in het donker, bijvoorbeeld in je keukenkastje. De andere zaden kunnen op het aanrecht of in de vensterbank blijven staan.
  • Zijn de kiemen na een aantal dagen groot genoeg, dan gebruik je wat je nodig hebt en de rest bewaar je in een afgesloten bakje in de koelkast.
Zelf kiemgroenten kweken

Zo kweek je kiemgroenten in een kweekschaaltje

  • In een kweekschaaltje kun je goed de fijne zaden zoals alfalfa, tuinkers en mosterd kweken. Verdeel ongeveer één theelepel zaden over het rooster. Dat lijkt weinig maar de zaden zwellen op en de kiemen vullen straks het hele rooster.
  • Vul het schaaltje tot net onder het rooster met water. Maak de zaden voorzichtig nat. Zet het kiemschaaltje in de vensterbank.
  • Ververs elke dag het water. Ik haal het rooster even uit het schaaltje, giet het oude water weg en schenk vers water over de zaden.
  • Na 5-6 dagen zijn de kiemen groot genoeg en kun je gebruiken wat je nodig hebt.

Let op

Om bacteriën en schimmels te voorkomen, is het belangrijk om met kleine hoeveelheden te werken en regelmatig te spoelen. De vliesjes van de zaden, die op het rooster in het kiemschaaltje zijn gevallen, kunnen namelijk gaan schimmelen. Controleer de kiemen daarom dagelijks.

Zelf kiemgroenten kweken, radijs kiemen
Radijskiemen

Vaak gestelde vragen over kiemgroenten kweken

Hoeveel ruimte moet je in het kiemschaaltje tussen de kiemzaden laten?

Best veel! Door ongeveer 1 theelepel fijne kiemzaden over het rooster van schaaltje te verdelen, hebben de zaden genoeg ruimte. De zaden gaan door het water geven opzwellen en hebben ruimte nodig.

Zijn kiemgroenten gezonder dan volwassen groenten?

Kiemgroenten bevatten meer voedingsstoffen dan de volwassen versie, maar omdat je er in verhouding minder van eet, is het voordeel relatief.

Hoe kunnen kiemen het best bewaard worden?

De kiemen in een pot bewaar je in de koelkast. Het schaaltje met kiemen kan in de vensterbank blijven staan maar ververs wel dagelijks het water!

Zijn dit eigenlijk gewone zaadjes die je jong oogst?

Ja, maar gebruik wel zaden die bedoeld zijn om als kiemgroenten te kweken. Zo weet je zeker dat er geen kiemhulpstoffen zijn gebruikt.

Kan je ze dan ook door laten groeien of zaaien in de tuin?

Ja, dat kan! Maar gebruik dan niet het kiemschaaltje of pot. Je kunt de zaden beter in een bakje met aarde zaaien.

Moeten kiemen in het licht of in het donker worden gekweekt?

Alleen taugé zet je in het donker. Alle andere zaden zet je juist op een lichte plek.

Kun je kiemen ook invriezen?

De meeste kiemen zijn te kwetsbaar om in te vriezen. Alleen taugé kun je invriezen. Blancheer de taugé voor het invriezen en gebruik het na ontdooien in roerbakgerechten.

Salade met quinoa, venkel en kiemen

24 juni 2018

Marleen

5 min voorbereiding

20 min bereiding

2-3 personen

 

Recept voor salade met quinoa, venkel, erwten en kiemengroenten

Groene salade met knapperige kiemgroenten.

Dit heb je nodig

  • 1 rode ui
  • 1 kleine venkel
  • 60 ml en 2 el olijfolie
  • 150 g quinoa
  • 100 g doperwten
  • 2 el pompoenpitten
  • 1/2 citroen
  • 1 tl suiker (naar smaak)
  • bladgroen uit de tuin: erwtenscheuten, koriander, munt, dille
  • kiemgroenten
  • zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de ui in grove partjes en de venkel in dunne plakjes. Vul een bakblik met de groenten en meng er 2 eetlepels olijfolie door en strooi er zout over. Rooster de groenten in 15-20 minuten zacht.
  2. Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de erwten in enkele minuten gaar.
  3. Laat de groenten en quinoa afkoelen.
  4. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
  5. Maak een dressing van overgebleven olijfolie, citroensap en -rasp en breng op smaak met suiker en zout.
  6. Meng de groenten met de quinoa. Schenk de dressing erover en meng alles.
  7. Garneer de salade met groen uit de tuin. Strooi er de kiemen en pompoenpitten over en maal er wat peper uit de molen over. Serveer direct.

Tags: hoofdgerechtsalade, vegan, quinoa, venkel, doperwten, voedzaam

* Dit bericht is in samenwerking met Dille & Kamille tot stand gekomen. Spulletjes om met kiemgroenten aan de slag te gaan, zijn te koop in de Dille & Kamille webshop.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.