Het is 1 juli, de dag van de pastasalade! Een paar jaar geleden zijn we dit initiatief gestart omdat we benieuwd waren naar het effect van het online delen van blogs. Het resultaat overtrof onze verwachtingen! Het werd een digitale flashmob want heel veel bloggers deden mee. De hashtag werd zelfs trending topic! We waren een beetje beduusd van de kracht een kleine groep bloggers. Trots op onze eigen dag proberen we elk jaar een nieuw recept voor een lekkere, zomerse pastasalade te publiceren. Dit jaar heb ik met tuinbonen uit de tuin een koude noedelsalade gemaakt.
Zen worden tijdens doppen
Tijdens het doppen van de tuinbonen ontdekte ik dat er best veel verschil tussen de peulen zit. Ik heb drie soorten geplant, een met witte en twee met rode bloemen. Vooral tussen die met rode bloemen zit een groot verschil. Soms zitten er teveel en grote tuinbonen in de peul gepropt. Met moeite passen ze erin, net als t-shirt dat te klein is geworden. Bij andere peulen is het alsof ze in een te grote jas zitten, comfortabel omhuld door de fluweelzachte binnenzijde. De wondere wereld van de kleine dingen en zo ben je na het doppen helemaal zen! En dat kan ik wel gebruiken, haha! Want na het kort koken, wil ik ze nog een keertje doppen. Meestal heb ik daar geen geduld voor.
Koude noedelsalade met tuinbonen
Deze zomerse salade is vegan en heeft een pittige dressing van knoflook en sojasaus. Op het doppen na, is het maken van de salade zo gepiept.
Dit heb je nodig
Voor de salade
- 150 g dubbel gedopte tuinbonen
- 100 g doperwten
- 2 bosuitjes
- 1 bundeltje groene thee noedels (te koop bij de toko)
- 1 rode peper
Voor de dressing
- 1 teentje knoflook
- 1/2 citroen
- 1 el rijstazijn
- 30 ml sojasaus
- 75 ml plantaardige olie
- snufje cayennepeper
Zo maak je het
- Dop de tuinbonen en kook ze kort. Spoel ze onder de kraan met koud water en laat afkoelen. Kook de doperwten 1-2 minuten en snijd de bosui in dunne ringen.
- Als de tuinbonen zijn afgekoeld, dop je ze nog een keer zodat je het groene boontje overhoudt.
- Hak het teentje knoflook fijn en maak een dressing van de ingrediënten.
- Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af en spoel de noedels onder de kraan met koud water.
- Doe de noedels met de tuinbonen, doperwten en bosui in een saladekom en meng met de dressing. Garneer naar smaak met in ringen gesneden rode peper.
Tags: pastasalade, noedels, doperwten, tuinbonen, vegan, salade, Japans
Geef een reactie