We hebben hier in Utrecht de meest bizarre week ooit beleefd. Mijn tuincomplex ligt naast de wijk Kanaleneiland en veel mensen van het complex wonen in de buurt van de plek waar de aanslag is gepleegd. Ik kan nog steeds niet bevatten wat er is gebeurd. Maar desondanks alles gaat de natuur gewoon door. Het is ondertussen lente geworden en de planten en struiken beginnen uit weer te lopen. De ligusterhaag heeft een lichtgroen waasje en in de appel- en pruimenbomen verschijnen knoppen. De forsythia bloeit, net als de helleborus en de daslook staat met frisgroen blad boven de grond. Ik heb de waterleiding in de put weer opengedraaid, de bezem door het tuinhuisje gehaald en de band van de kruiwagen opgepompt.
Het weer is goed en ik sta zonder jas de grond te bewerken. Ik moet nog twee groentebedden netjes maken zodat ik er kan zaaien. In de andere bedden heb ik een aantal groente gezaaid. Fijn dat het tuinseizoen weer is begonnen! Goed om mijn hoofd tijdens het tuinieren leeg te maken.
Moestuin journal
Heb je gezien dat Floor een nieuw boek heeft geschreven? Nou, laat ik beter zeggen. Ze helpt jou een moestuinboek te schrijven want het staat vol met schema’s en lijstjes die je zelf kunt invullen met activiteiten en waarnemingen in je moestuin. Superleuk om dit seizoen mee te starten. Het boek is ingedeeld in zes perioden en start met een to-do lijst. Je kunt het boek een aantal jaren gebruiken. En dat is handig want zo kun je terug kijken hoe iets het afgelopen seizoen ging en eventueel proberen dingen anders aan te pakken. Verder staat het boordevol tips, lekkere receptjes en geheugensteuntjes. De toon van het vrolijk, optimistisch en pragmatisch. Kortom een handig boekje voor beginners en vergeetachtige moestuinveteranen!
Dhal met pompoen
In de kast heb ik nog een pompoen liggen. Hij is wel wat flets geworden maar nog eetbaar. Die dingen kun je echt maanden bewaren! Maar het is nu tijd om de kast op te ruimen en de voorraad op te maken want ik heb ruimte nodig voor de groente van dit jaar. Ik heb een stuk pompoen gebruikt als topping over dhal. Dat is één van van mijn lievelingsgerechten, ik zou het wel elke dag kunnen eten. Ik maak verschillende varianten. Met linzen of gele spliterwten. Met bouillon of kokosmelk voor wat extra smeuïgheid. Je kunt alle kanten op! De ingrediëntenlijst lijkt lang maar de zaden en specerijen heb je meestal al in huis. Vaak hoef ik alleen de verse producten zoals gember, citroen en nu dan de koriander en spinazie te kopen. Je hebt er ongeveer 45 minuten voor nodig om het te maken. Het resultaat heeft de looks van Hollandse snert maar smaakt totaal anders! Troostrijk comfortfood!
Het boek Een jaar in de moestuin heb ik ontvangen van Kosmos Uitgevers. Het is voor € 17,95 te koop in de boekhandel. ISBN 9789021570150. 11
Geef een antwoord