Dhal met pompoen en spinazie

HomeReceptenHoofdgerechtDhal met pompoen en spinazie

We hebben hier in Utrecht de meest bizarre week ooit beleefd. Mijn tuincomplex ligt naast de wijk Kanaleneiland en veel mensen van het complex wonen in de buurt van de plek waar de aanslag is gepleegd. Ik kan nog steeds niet bevatten wat er is gebeurd. Maar desondanks alles gaat de natuur gewoon door. Het is ondertussen lente geworden en de planten en struiken beginnen uit weer te lopen. De ligusterhaag heeft een lichtgroen waasje en in de appel- en pruimenbomen verschijnen knoppen. De forsythia bloeit, net als de helleborus en de daslook staat met frisgroen blad boven de grond. Ik heb de waterleiding in de put weer opengedraaid, de bezem door het tuinhuisje gehaald en de band van de kruiwagen opgepompt.
Het weer is goed en ik sta zonder jas de grond te bewerken. Ik moet nog twee groentebedden netjes maken zodat ik er kan zaaien. In de andere bedden heb ik een aantal groente gezaaid. Fijn dat het tuinseizoen weer is begonnen! Goed om mijn hoofd tijdens het tuinieren leeg te maken.

Daslook
Forsythia
Tuinhuisje
Floors tuindagboek

Moestuin journal

Heb je gezien dat Floor een nieuw boek heeft geschreven? Nou, laat ik beter zeggen. Ze helpt jou een moestuinboek te schrijven want het staat vol met schema’s en lijstjes die je zelf kunt invullen met activiteiten en waarnemingen in je moestuin. Superleuk om dit seizoen mee te starten. Het boek is ingedeeld in zes perioden en start met een to-do lijst. Je kunt het boek een aantal jaren gebruiken. En dat is handig want zo kun je terug kijken hoe iets het afgelopen seizoen ging en eventueel proberen dingen anders aan te pakken. Verder staat het boordevol tips, lekkere receptjes en geheugensteuntjes. De toon van het vrolijk, optimistisch en pragmatisch. Kortom een handig boekje voor beginners en vergeetachtige moestuinveteranen!

wortel zaaien
zaden beschermen

Dhal met pompoen

In de kast heb ik nog een pompoen liggen. Hij is wel wat flets geworden maar nog eetbaar. Die dingen kun je echt maanden bewaren! Maar het is nu tijd om de kast op te ruimen en de voorraad op te maken want ik heb ruimte nodig voor de groente van dit jaar. Ik heb een stuk pompoen gebruikt als topping over dhal. Dat is één van van mijn lievelingsgerechten, ik zou het wel elke dag kunnen eten. Ik maak verschillende varianten. Met linzen of gele spliterwten. Met bouillon of kokosmelk voor wat extra smeuïgheid. Je kunt alle kanten op! De ingrediëntenlijst lijkt lang maar de zaden en specerijen heb je meestal al in huis. Vaak hoef ik alleen de verse producten zoals gember, citroen en nu dan de koriander en spinazie te kopen. Je hebt er ongeveer 45 minuten voor nodig om het te maken. Het resultaat heeft de looks van Hollandse snert maar smaakt totaal anders! Troostrijk comfortfood!

dhal met pompoen

24 maart 2019

10 min voorbereiding

35 min bereiding

4 personen

Recept voor dhal met pompoen en spinazie

Dhal met pompoen en spinazie

Indiase dhal met een topping van pompoen. Een dikke en smeuïge soep of saus van linzen en kokosmelk dat je kunt serveren met rijst of naanbrood. Vegan comfortfood!

Dit heb je nodig

  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • stuk gember van 3 cm
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 200 g rode linzen
  • 400 g kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 handen spinazie
  • citroen
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • bosje koriander

voor de topping

  • 300 g pompoen
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 tl komijnzaad

Zo maak je het

  1. Snipper de ui. Kneus de knoflook en snijd fijn. Snijd de peper in de lengte, verwijder de zaden en hak fijn. Schil het stuk gember en snijd fijn.
  2. Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, peper en gember toe en bak kort mee.
  3. Doe de komijn- en korianderzaden in een vijzel en kneus de zaden. Voeg aan het uimengsel toe.
  4. Voeg de kurkuma en kaneel toe en bak alles een aantal minuten mee.
  5. Doe de linzen, kokosmelk en bouillon erbij en laat zachtjes 25-30 minuten koken.
  6. Terwijl de linzen koken, kun je de pompoentopping maken. Snijd het stuk pompoen in blokjes.
  7. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de komijnzaden toe. Laat die even kort bakken. Voeg dan de pompoenblokjes toe en bak op middelhoog vuur in ongeveer 15 minuten zacht en bruin.
  8. Doe het vuur onder de linzen uit en roer de spinazie erdoor. Voeg het sap van een halve citroen toe en proef of je de rest ook wilt toevoegen. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  9. Verdeel de pompoenblokjes over de linzen.

Je kunt de dhal serveren met rijst, pappadums of naanbrood. Lekker wat chutney!

Tags: hoofdgerecht, linzen, pompoen, spinazie, koriander, indiaas


Het boek Een jaar in de moestuin heb ik ontvangen van Kosmos Uitgevers. Het is voor € 17,95 te koop in de boekhandel. ISBN 9789021570150.


,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.