• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

10 december 2020 Reageer

Hoe maak je gefermenteerde pompoen

Ik heb een nieuwe hobby. Zuurdesembrood bakken. Als ik niet zout in masseer, het deeg vouw of nauwgezet de temperatuur in de gaten houd, lees ik alles wat los en vast zit over zuurdesem en fermenteren. En zo kwam ik dit recept voor gefermenteerde pompoen tegen. Het staat in Fermenteren en je kunt het als ebook in de bibliotheek lenen.

Gefermenteerde pompoen

Maar waarom pompoen fermenteren als je ze al maanden kunt bewaren? Nou, soms gaat het bewaren niet zo goed. Deze week moest ik er toch al eentje in de compostbak gooien omdat de onderkant beschimmeld was. En dat is zo jammer. De andere pompoenen maak ik nu op. Ik gebruik pompoen in soep, hummus en pastasaus. Ik vries gesneden blokjes in en sinds deze week staan er een aantal potten met gefermenteerde plakjes in de koelkast.

Pompoenen bewaren

Zuurdesembrood met pompoenhummus en gefermenteerde pompoen

Na wat googlen vond ik ook het recept uit Verrot lekker van Christian Weij. Ik heb een combinatie van beide recepten gemaakt. De plakjes kun je gecombineerd met kaas of hummus op brood doen. Christian stelt voor om plakjes pompoen tussen een tosti met gruyèrekaas te doen. Het is ook lekker om door een winterse salade mengen of op een quinoa bowl te leggen.

10 december 2020
Marleen
5 min voorbereiding
5 min bereidingstijd
2 potten

Recept voor gefermenteerde pompoen

De gefermenteerde pompoen plakjes zijn fris en knapperig. Lekker door een salade of op brood.

Gefermenteerde pompoen in pot

Dit heb je nodig

  • 1 halve pompoen
  • 1 l water
  • 50 g fijn zout
  • 4 el zuurkoolvocht (starter)
  • 1 el roze peper

Zo maak je het

  1. Meng het water met het zout en zuurkoolvocht. Roer goed tot het zout is opgelost.
  2. Snijd de pompoen met een mandoline in dunne plakjes.
  3. Doe de plakjes en roze peper in een twee goed schoongemaakte potten.
  4. Schenk het zoute water erbij.
  5. Doe de deksels op de potten maar draai niet vast. Lucht dat tijdens het fermenteren vrijkomt kan zo ontsnappen en er kunnen geen vliegjes bijkomen.
  6. Zet de potten op het aanrecht en laat de pompoenplakjes 24 uur fermenteren.
  7. Je kun ze nu gebruiken of bewaren in de koelkast.

Lekker op zuurdesembrood met pompoenhummus en waterkers.

Tags: lunch, pompoen, aardappelen, inmaken
16

Categorie: lunch Tags: fermenteren, herfst, pompoen

Vorig bericht: « Aardappel ui soep aka Crème flamande
Volgend bericht: Pastinaakhummus met geroosterde pastinaak »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring