• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

5 september 2022 Reageer

Snelle tomatensalade met basilicumdressing

“Sterk groeiende struiktomaat en groeit zonder toppen of dieven.” Deze zin op de verpakking me sprak me enorm aan. Tijdens mijn eerste jaar in de volkstuin vond ik namelijk dat ik het me niet te moeilijk moest maken en vooral sterk groeiend klonk me als muziek in de oren. Behalve de struiktomaten verzorgde ik die zomer ook nog sperzieboontjes en pompoenen. Helaas verdwenen mijn bonenplantjes op onverklaarbare wijze maar de struiktomaten maakte alles goed. Samen met de pompoenplanten leken ze met de dag centimeters te groeien. Mijn riante volkstuin veranderde langzaam in een chaotische jungle. Langs de stengels van de struiken had ik bamboestokken geplaatst en daarmee probeerde ik ze nog een beetje vorm te geven want ik maakte me inmiddels wel zorgen om wat de volkstuinvereniging ervan zou vinden.

De struiken produceerden kleine olijftomaten en die waren superlekker. Ik kweek nog steeds die kleine tomaatjes en probeer elk jaar weer een nieuwe soort uit. Van chocoladebruin tot groengestreept. Rijpe tomaten, zo van de struik hebben eigenlijk geen recept nodig. Gewoon meteen opeten. Maar als ik veel tomaten heb, dan ik maak graag een snelle tomatensalade met basilicumdressing, een koude pastasaus met wat fijngesneden ui, knoflook en peterselie of een paar potjes tomatenjam.

5 september 2022
Marleen
10 min voorbereiding
0 min
2 personen

Recept voor tomatensalade

Tomaten combineren perfect met verse basilicum. Deze vrolijke mengelmoes van tomaten met een dressing van citroen en basilicum is in een handomdraai klaar.

Snelle tomatensalade

Dit heb je nodig

  • 5 takjes (15 g) basilicum
  • 1 kleine teen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 citroen
  • 400 g tomaten
  • 2 (snack)komkommers*

Zo maak je het

  1. Doe de basilicum, knoflook, olijfolie en het sap van een halve citroen in een kleine keukenmachine. Ik gebruik zo’n hakmolentje van de staafmixer. Mix er een dressing van.
  2. Snijd de tomaten en komkommers in plakjes. Meng de groente met de dressing en breng op smaak met zout en peper.

* Je kunt ook een stuk van een grote komkommer gebruiken. Halveer het stuk, verwijder de zaadlijst en snijd in plakjes.

Tags: bijgerecht, salade, tomaten, groene tomaat, basilicum, komkommer, vegan

4

Categorie: bijgerecht Tags: basilicum, salade, tomaten, vegan, zomer

Vorig bericht: « Pastinaakhummus met geroosterde pastinaak

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring