Dahlia planten en stekken

HomeTuinierenDahlia planten en stekken

Een dahlia planten is heel makkelijk. Als je in november de dahliaknollen hebt gerooid, dan kun je ze nu uit de schuur of van zolder halen. Controleer of de knollen stevig zijn en doe zachte exemplaren weg. Het is nu ook de tijd om nieuwe knollen te kopen of te bestellen. Kijk onderaan deze tekst voor leuke adressen.

Dahlia Café au Lait
Mijn lievelingsdahlia Café au Lait

Dahlia voortrekken

In maart en april kun je de dahliaknollen alvast in potten of bakken planten en een voorsprong geven. Dat heet voortrekken in tuinjargon. Bedek de knollen met een laagje potgrond en laat de oude, verhoute stengels boven de grond uitkomen. Zet de potten op een koele en lichte plek. Dat kan een kas of platte bak zijn, maar ook een onverwarmde kamer in huis. Geef regelmatig water.

Dahlia planten
Dahliaknollen uitzoeken

Dahlia stekken

Na een aantal weken verschijnen de eerste groene scheuten. Als er genoeg scheuten van 8-10 cm zijn, dan kun je een scheut stekken. Snijd daarvoor de scheut vlakbij de knol af. Verwijder de onderste blaadjes, steek de stek in stekpoeder en zet in een potje met zaaigrond (of potgrond vermengd met zand). Zet het potje in een kweekbakje met deksel of doe er en plastic zakje over. Zet de stekjes op een warme plek. Als de stek gaat uitlopen en er voldoende wortels zijn ontstaan, dan kun je hem verpotten. Door te verpotten krijgt de stek meer voeding en dahlia’s kunnen dat goed gebruiken.

Dahlia planten

Vanaf half mei kun je de planten buiten in de volle grond op hun definitieve plek zetten. Een zonnige plek is ideaal. Maak een plantgat van ongeveer 30 x 30 x 30 cm, maak de grond goed los en vermeng met compost. Zet de dahlia in het gat en vul aan met de tuingrond. Geef royaal water.

Leuke adressen

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.