“Oh what a beautiful day“, het liedje van C-mon & Kypski schoot me ineens te binnen toen ik langs de kersenbomen naar mijn tuin liep. De zon schitterde door de kruinen met witte bloesem. In mijn tuin zag ik direct de forse karmijnrode stengels van de rabarber. En de zaden van de raapstelen en rucola waren opgekomen. Eindelijk lente! Met de eerste oogst heb ik een eenvoudige rabarbertaart, of eigenlijk een galette, gebakken. Het heeft een makkelijke en rustieke vorm en door de vulling gaat behalve rabarber en suiker ook wat sinaasappelsap voor de smaak.
Rabarbertaart met sinaasappel
Deze rabarbertaart, of eigenlijk galette, heeft een rustieke vorm door het deeg nonchalant naar binnen te vouwen. De vulling is een mengsel van kort gekookte rabarberstengels met suiker en sinaasappelsap. De taart is zoet en fris, maar niet zuur. Je kunt variëren de suiker. Wat suiker door het deeg maakt het bros en de vulling kun je naar smaak minder zoet maken. De plantenmargarine kun je natuurlijk vervangen met roomboter.
Dit heb je nodig
Voor het deeg
- 200 g tarwebloem
- 20 g kristalsuiker
- een snufje zout
- 150 g koude plantenmargarine
- 60 ml koud water
Voor de vulling
- 350 g rabarber
- 200 g kristalsuiker
- 100 ml sinaasappelsap
- 30 g witte basterdsuiker (optioneel)
Zo maak je het
- Doe de tarwebloem, basterdsuiker en zout in de mengkom van de mixer. Laat de mixer even draaien om te mengen.
- Snijd de plantenmargarine in blokjes van ongeveer 1 cm. Laat de mixer draaien en voeg de blokjes geleidelijk toe. Doe het water erbij en mix tot het een samenhangend deeg.
- Haal het deeg uit de kom en vorm er met je handen een bal van. Leg 30 minuten in de koelkast.
- Snijd de rabarber in stukken en doe samen met de suiker en het sinaasappelsap in een pan met dikke bodem. Laat 4-5 minuten koken.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 30 cm. Leg het deeg op een bakplaat of in een taartvorm. Leg de rabarber op het deeg en laat het vocht in de pan. Vouw de randen van het deeg naar binnen en over de rabarber.
- Bak de taart 10 minuten. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak nog eens 30 minuten tot het deeg goudbruin is.
- Kook in de tussentijd het vocht van de rabarber in tot gelei.
- Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen en bestrijk de rabarber met de rabarbergelei.
- Bestrooi eventueel met wat basterdsuiker.
Geef een reactie