Misosoep met mizuna

HomeReceptenMisosoep met mizuna

Er zijn een paar soepen die ik zo vaak heb gemaakt dat ik ze dat ik er geen recept meer bij nodig heb. Pompoensoep bijvoorbeeld, geroosterd en gecombineerd met kokosmelk, op smaak gebracht met rode peper. Of de smeuïge soep van pastinaak, waar ik een scheut witte wijn door doe. En dan is er nog onze misosoep, een bouillon waar je energie van krijgt en die we standaard maken als er iemand ziek is. Ik eet hem het liefste als hij door Rob (mijn man) wordt klaargemaakt. Ons oude kookboek De Japanse Keuken wordt er dan bij gepakt en met Japanse precisie en gevoel voor detail volgt hij de instructies. 

Misosoep met mizuna

Soep is zo’n fijn gerecht omdat je er zo makkelijk restjes in kunt verwerken zonder dat het een ratjetoe wordt en nergens meer naar smaakt. Dit keer heb ik grof gesneden mizuna door de misosoep geroerd. Mizuna is een Japanse bladgroente. Het lijkt erg op raapsteeltjes maar dan met een woeste look. Het blad is grillig en diep ingesneden. En gebruik vooral ook de steeltjes, die hebben een bite en zijn pittig, een beetje wasabi-achtig.

Mizuna zaaien

Het is een makkelijke groente om te kweken. Je kunt van maart tot oktober in de volle zaaien en je oogst de blaadjes als ze ongeveer 15 cm zijn. Geef bij droog weer regelmatig water om doorschieten te voorkomen.


5 juni 2023

5 min voorbereiding

20 min bereiding

4 personen

Misosoep met mizuna

misosoep met mizuna

Japanse misosoep is een lichte bouillon waar je energie van krijgt. Lekker met edamame boontjes, mizuna en bosui.

Dit heb je nodig

 • 1 stuk kombu van 2 x 10 cm
 • 1 el wakame (gedroogde zeewier)
 • 1 zakje dashi
 • 300 g soba noedels
 • zout
 • 50 g edamame bonen
 • 3 el shiro miso
 • 30 g mizuna
 • 1 bosui

Zo maak je het

 1. Breng een pan met 1 liter water aan de kook. Voeg het stuk kombu en dashi toe. Laat 15 minuten trekken.
 2. Doe intussen de wakame in een kom en voeg 3 eetlepels water toe en laat 15 minuten weken.
 3. Kook de sobanoedels 5 minuten in ruim kokend water. Giet de noedels af en spoel af met koud water om het garingsproces te stoppen.
 4. Verwijder het stuk kombu, Voeg de edamame bonen en wakame toe. Laat heel zacht 5 minuten sudderen.
 5. Haal de pan van het vuur. Doe de miso in een kleine kom. Voeg 3-4 eetlepels van de bouillon erbij en roer met een vork tot de miso verdund is en er geen klontjes meer zijn. Giet de verdunde miso bij de soep.
 6. Hak de mizuna grof en roer door de soep.
 7. Snijd de bosui in ringen.
 8. Verdeel de noedels over vier kommen en schenk de bouillon erover. Garneer met bosuitjes.

Tags: soep, miso, mizuna, bosui, Japans

Waar te koop?

De ingrediënten miso, wakame, kombu en dashi kun je bij een grote toko kopen. De soba noedels en edamame liggen in de supermarkt. Als bladgroen kun je ook mosterdblad of raapstelen gebruiken. Geen tuin? Vervang de mizuna dan door peterselie of koriander.

Mizaun

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


, ,

2 reacties


 1. Deze Miso soep ga ik zeker proberen! Ik heb er al veel over gelezen en op de een of andere manier trekt de Miso soep mij altijd aan. Dit recept bewaar ik en ga uitzoeken wat al die ingrediënten zijn en waar ik ze kan kopen. Zelf kweken kan ik niet op een balkon op de 4e etage. Hier staat regelmatig de noord- oosten wind te hard op te blazen.

  1. Je kunt de ingrediënten bij een toko kopen. Ik ga altijd naar Amazing Oriental in Utrecht, daar koop ik miso, wakame, kombu en dashi. De mizuna komt uit de tuin en kun je vervangen met mosterdblad. Maar dat is misschien ook lastig om te kopen. Kruiden als peterselie of koriander lijken mij ook erg lekker.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.