Waterkefir met vlierbloesem

HomesoortDrankjesWaterkefir met vlierbloesem

Ik was deze maand al een paar keer langs de vlierbloesem gefietst. De geur rook ik eerder dan dat ik de struiken zag. Aantrekkelijk, maar toch fietste ik door. Ik wist niet zo goed of ik weer vlierbloesemsiroop of –champagne wilde maken. Het is zo zoet en ik houd niet van zoete drankjes. Ik drink het liefste thee of witte wijn. Maar een paar dagen geleden wist ik ineens wat ik wat ik wel wilde maken! Waterkefir met vlierbloesem! Ik dronk vorig jaar zelfgemaakte kefir bij een vriendin en vond het erg lekker. Tijd om het zelf te maken!

Waterkefir met vlierbloesem

De waterkefir heb ik gemaakt van zakjes die je bij de biologische supermarkt (Ekoplaza) kunt kopen. Ik heb eerst een weckpot volgens het bijgevoegde recept gemaakt. Daarvan bewaarde ik 200 ml en met een liter vlierbloesemwater, maakte ik de vlierbloesemkefir. Heel eenvoudig! Het resultaat is niet zoet, het lijkt het meeste op een droge cider met een vleugje vlierbloesem! Vind je vlierbloesemsiroop en -champagne te zoet dan is dit echt iets voor jou!

Waterkefir na een dag
Na een dag verschijnen de eerste bellen in de waterkefir en komen de vijgen als krokodillen bovendrijven

16 juni 2024

5 min voorbereiding

5 min bereiding

1 liter

Waterkefir met vlierbloesem

Romige kastanjesoep

Een eenvoudig recept voor frisse waterkefir met vlierbloesem. De smaak lijkt het meeste op een droge cider met een vleugje vlierbloesem!

Dit heb je nodig

 • 2 l water op kamertemperatuur
 • 4 el biologische rietsuiker
 • waterkefir starter
 • 4 gedroogde vijgen
 • 2 vlierbloesemschermen
 • ruime weckpot bijv. 1,8 l
 • beugelfles van 1 l

Zo maak je het

 1. Vul de weckpot met 1 liter water, 2 eetlepels biologische rietsuiker en een zakje waterkefir starter. Roer het goed zodat de suiker oplost en doe er 2 gedroogde vijgen bij. Laat het 2 dagen (48 uur) op het aanrecht staan.
 2. Pluk tijdens het wachten op de waterkefir een aantal vlierbloesemschermen. Twee was voor mij genoeg. En laat de bloesem 24 uur in een liter water bij kamertemperatuur staan. Je kunt het vlierbloesemwater ook tegelijk met de waterkefir maken en na 24 uur verwijder je de bloemen en zet je het in de koelkast zetten tot je waterkefir klaar is.
 3. Als de waterkefir na 48 uur klaar is, dan vul je de fles met ongeveer 800 ml en zet het in de koelkast. Je heb deze waterkefir niet meer nodig en kun je opdrinken. De rest gebruik je voor een nieuwe ronde waterkefir maar nu met vlierbloesem.
 4. Doe je de bewaarde 200 ml waterkefir bij het vlierbloesemwater in de weckpot. Voeg 2 eetlepels biologische rietsuiker toe en roer goed. Doe er 2 gedroogde vijgen erbij en laat 48 uur staan.
 5. Verwijder de vijgen en schenk de vlierbloesemkefir over in de fles. Zet in de koelkast en serveer koud. Lekker met een partje citroen!

Tags: drankje, waterkefir, vlierbloesem, fermenteren

Rated 5/5 (gebaseerd op 1 waardering)
Waterkefir met vlierbloesem

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


, ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.