Risotto met erwten en tuinbonen

HomeReceptenHoofdgerechtRisotto met erwten en tuinbonen

Met kracht plet ik de blaadjes munt in de vijzel. Ik heb er zout aan toegevoegd zodat het na flink malen een groene pasta wordt. Dan gaat de telefoon. “O, je bedoelt de groene risotto” zegt mijn zoon als ik hem vertel dat we risotto met erwten en tuinbonen eten. Hij staat al een tijd in de rij voor de merchandise van Taylor Swift en is niet op tijd voor het eten thuis. Of ik wat kan bewaren voor hem.

risotto met erwten en tuinbonen

Het recept voor de groene risotto is gebaseerd op de lente risotto van Libelle lekker. Maar zoals het wel vaker gaat, verandert niet aan de naam maar ook het recept gaandeweg. Ik laat ingrediënten weg omdat ik het niet in huis heb en voeg andere toe. Maar wat ik wel altijd doe, is die muntpasta maken. Dat vind ik zo lekker!  De munt combineert goed met de erwten, tuinbonen en Parmezaanse kaas. Mijn werkwijze komt ook niet overheen. Want hoewel ik het heel rustgevend vind om 20 minuten te roeren en bouillon toe te voegen, heb ik van Antoinette Coops (van kookboek Mangiamo!) geleerd dat het helemaal niet nodig is. Je kunt die 20 minuten ook lekker met een boek op de bank doorbrengen!

De erwten en peulen in de tuin gaan dit jaar trouwens fantastisch! Ik heb jaren getobd. Zaaironde 1, 2 en 3 werden altijd met de grond gelijk gemaakt. Ook als ik eerst thuis plantjes kweekte. Vorig jaar hing ik nieuwsgierig over de heg en zag bij mijn tuinbuurman de erwten welig tieren in een verhoogde bak. Dat wilde ik ook. Dus heb ik dit jaar ook zo’n bak getimmerd en tot mijn grote verbazing heb ik na jaren weer eens erwten en peulen!


6 juli 2024

15 min voorbereiding

25 min bereidingstijd

4 personen

Risotto met erwten en tuinbonen

risotto met erwten en tuinbonen

Makkelijk recept voor een smeuïge risotto met erwten en tuinbonen. Op smaak gebracht met munt voor een fris en zomers effect.

Dit heb je nodig

 • 200 g gedopte tuinbonen
 • 5 takjes munt
 • 1/2 tl fijn zeezout
 • 1 sjalot
 • 2 tenen knoflook
 • 60 g boter
 • 400 g risottorijst
 • 80 ml witte wijn
 • 1 l bouillon
 • 200 g erwten
 • 40 g geraspte Parmezaanse kaas
 • 40 g rucola
 • peper

Zo maak je het

 1. Blancheer de tuinbonen ongeveer 2 minuten in heet water. Laat ze afkoelen en dop de tuinbonen nog een keer zodat je de frisgroene boontjes overhoud.
 2. Was de munt en hak de blaadjes grof. Maal ze met het zout in een vijzel fijn.
 3. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn.
 4. Verwarm 10 gram boter in een ruime hapjespan of braadpan en bak de sjalot zacht. Voeg de knoflook toe en bak even mee.
 5. Voeg de rijst toe en bak kort tot de rijstkorrels glanzen. Schenk de wijn erbij en laat 2 minuten koken. Voeg de bouillon toe en roer even. Leg de deksel op de pan en laat de rijst in 20-25 minuten gaar worden. Controleer na 20 minuten of de rijst niet droog kookt en voeg wat water toe als dat nodig is.
 6. Blancheer de erwten 2 minuten in heet water.
 7. Neem de pan met risotto van het vuur. Voeg 50 g boter, de Parmezaanse kaas, tuinbonen, erwten en de munt toe. Roer goed door.
 8. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
 9. Garneer met rucola en serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Tags: risotto, tuinbonen, erwten, Italiaans

Rated 5/5 (gebaseerd op 1 waardering)

Dubbeldoppen

Het dubbeldoppen van tuinbonen doe ik meestal voordat ik begin met koken. Het is een werkje van ongeveer 15 minuten. Je kunt het ook tijdens het koken doen, terwijl de risotto gaart.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.