In de tuin is het winterbruin nog zichtbaar maar je ziet overal de tekenen van de lente. De hazelaar heeft zijn katjes laten vallen en uit de bladknoppen verschijnen verfrommelde blaadjes. De helleborus bloeit uitbundig en mijn pruimenbomen staan in bloei. Dat belooft een flinke oogst! Als ik naar de volkstuin fiets, vallen me vooral de gele bloemen op. Paardebloem, koolzaad, forsythia en hier en daar nog een narcis. De kleur van de lente.

Omdat het volgende week Pasen is, heb ik voor kaasmaker Henri Willig een recept bedacht met oude kaas. De kaas is erg lekker in een bosuipesto. Deze pesto kun je gebruiken over soep. Het combineert goed met deze aspergesoep! Maar de pesto is ook lekker op zuurdesembrood.
Van de kaas kun je ook heel makkelijk zelf kaaskoekjes maken. De geraspte kaas meng je een beetje bloem waardoor je super krokante koekjes bakt. Verslavend lekker! Een leuk idee voor de paasbrunch.

Aspergesoep met bosuipesto en kaaskoekjes

Deze lichte aspergesoep heeft een luchtige structuur en is perfect om voor een paasbrunch te maken. Combineer de soep met bosuipesto en serveer er kaaskoekjes bij.
Dit heb je nodig
voor de kaaskoekjes- 30 g oude kaas
- 15 g bloem
- kook(bak)ring
- 3 bosuien
- 3 tenen knoflook
- 2 aardappelen
- 350 g groene asperges
- 2 el olijfolie
- 750 ml water
- ½ tl fijn zeezout
- vers gemalen zwarte peper
- 125 g tuinerwten
- 1 tl Dijon mosterd
- 3 el citroensap
- 2 takjes basilicum
- 2 bosuien
- 1 kleine teen knoflook
- 25 g oude kaas
- 1 takje basilicum
- 30 g pijnboompitten
- 3 el olijfolie
- fijn zout en versgemalen zwarte peper
Zo maak je het
- Maak eerst de kaaskoekjes. Verwarm de oven voor op 180° C graden.
- Rasp de kaas en meng met de bloem.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Zet de kookring op het bakpapier en strooi een dunne laag met het kaasmengsel in de kookring. Herhaal dit 3 keer. Schuif de bakplaat in de oven en bak 7 minuten. Laat afkoelen.
- Ga verder met de soep. Snijd de bosui in ringen en hak de knoflook fijn. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Snijd de asperges in kleine stukken.
- Verhit de olijfolie in een ruime pan. Bak de bosui en knoflook 1-2 minuten. Voeg de aardappel, water, zout en peper toe en kook tot de aardappel zacht is. Doe de asperge erbij en kook 5 minuten.
- Haal de pan van het vuur en voeg de tuinerwten, mosterd en citroensap toe. Pureer de soep met een staafmixer. Laat de soep een beetje afkoelen.
- Voeg de basilicum toe en pureer nog een keertje tot een gladde soep. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Maak de bosuipesto. Snijd de bosui is dunne ringen en de knoflook fijn.
- Rasp de oude kaas.
- Doe de bosui, knoflook, kaas, basilicum, pijnboompitten en olijfolie in een vijzel of kom van de staafmixer. Mix tot een dikke saus. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Garneer de soep met een schepje bosuipesto, gesneden bosui en serveer samen met de kaaskoekjes.


Geef een reactie