Basisrecept voor waterkefir

Home » soort » Drankjes » Basisrecept voor waterkefir

Waterkefir is lekker en verfrissend op dagen met tropische temperaturen. Normaal drink ik de hele dag thee maar tijdens de laatste hittegolf ging mij dat te ver. Dan is waterkefir een ideale vervanger, fris en niet te zoet. Ook bij minder hoge temperaturen vind ik het lekker, zeker als ik ietwat oververhit thuis kom na een lange dag werken in de volkstuin. Op de fiets naar huis verheug ik me op een groot glas koude waterkefir.

Ik geef je hier een basisrecept maar de verhoudingen van de ingrediënten zijn erg variabel. Dat betekent dat je er goed je eigen draai aan kunt geven. Je kunt meer of minder suiker gebruiken maar niet weglaten omdat de korrels het suikerwater fermenteren. Daardoor is het resultaat niet heel zoet. Je kunt veel smaakmakers uit de tuin gebruiken, denk aan frambozen en bessen. Maar ook vlierbloesem en kruiden zoals rozemarijn, munt en tijm. Ik heb zelfs al geëxperimenteerd met het blad van de vijg.

Een ander voordeel is de prijs. Ik schat dat het basisrecept met suiker, rozijnen, citroen en gember (allemaal biologisch) nog geen 50 cent kost. En dan heb je een liter verfrissende drank! Tip: ik vries biologische citroenen in vieren gesneden en plakjes gember na aankoop direct in. Daar kan ik een maand mee vooruit en gaat er niets verloren.

Basisrecept waterkefir
Vaak voeg ik gember al toe aan de eerste fermentatie omdat ik dan meteen na het zeven klaar ben

Wat is waterkefir

Het is een gefermenteerde, licht mousserende drank met een frisse smaak. Je maakt het met waterkefirkorrels. Dat zijn zachte, transparante korrels die bestaan uit verschillende goede bacteriën en gisten. Het wordt ook wel een SCOBY genoemd, dat een afkorting is voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. De korrels zijn bekend onder verschillende namen. Tibicos of tibis, Tibetaanse kristallen en Japanese waterkristallen.

Waar de korrels oorspronkelijk vandaan komen, is niet precies te zeggen. De tot nu toe oudste vermelding over waterkefirkorrels werd gepubliceerd in 1892. Britse soldaten zouden in 1855 na de oorlog in de Krim de korrels mee naar huis hebben genomen. Ze noemden de korrels gemberbier plant. Zeven jaar later, in 1899, verschijnt een verslag over Tibi korrels die afkomstig zijn van de Mexicaanse Optunia cactus. Hoewel niet helemaal duidelijk waar de korrels precies vandaar komen, is wel zeker dat vanaf de 19e eeuw de korrels generatie op generatie werden doorgegeven.

Het proces om waterkefir te maken is eenvoudig. Je fermenteert eerst suikerwater met behulp van de korrels. Dan zeef je de waterkefirkorrels uit de drank en voeg je smaakmakers zoals fruit, sap of kruiden toe. Je kunt het nog even bij kamertemperatuur verder laten fermenteren of je zet het in de koelkast.

Wat heb je nodig om waterkefir te maken

Voor waterkefir heb je geen speciale spullen nodig, het meeste heb je waarschijnlijk al in de kast staan. Alleen de waterkefirkorrels moet je in huis halen. Ik kreeg een potje korrels van een vriendin maar je kunt ze ook online kopen. Daarnaast heb je suiker, gedroogde vijgen en citroen nodig, alledrie het liefste biologisch. Het type suiker maakt niet veel uit, je kunt kristal-, riet-, basterd-, of kokosbloesemsuiker gebruiken. De gedroogde vijgen kun je vervangen met rozijnen, dadels, pruimen of abrikozen. Allemaal in gedroogde vorm en het liefste biologisch.

Verder heb je een grote pot, een fles en theedoek nodig. Een trechter en een zeef om de korrels op te vangen voordat je de fles vult, zijn handig. Het gebruik van metaal schijnt nadelig te zijn voor de korrels maar ik schep weleens met een metalen maatlepel korrels uit de pot en tot nu toe werken de korrels goed.

En mocht je je afvragen welk water je kunt gebruiken. Kraanwater voldoet prima.

Als smaakmakers kun je gember, appel en peer gebruiken. Sappig vers fruit zoals aardbeien, pruimen, perziken, nectarines, kersen en bessen is lekker. Maar je kunt ook bevroren fruit of wat sap toevoegen. Of experimenteer met kruiden en eetbare bloemen zoals vlierbloesem en rozen.



5 min voorbereiding

48 uur wachten

1 liter

Basisrecept waterkefir

Basisrecept waterkefir

Waterkefir is een gefermenteerde, licht mousserende drank met een frisse smaak. Je maakt het met waterkefirkorrels, suiker en citroen. Gedroogd fruit zoals vijg, abrikoos of rozijnen helpen de korrels bij de eerste fermentatie. Tijdens de tweede fermentatie kun je extra smaakmakers zoals gember, frambozen, bessen, kruiden of bloesem toevoegen.

Dit heb je nodig

  • 1 l water
  • 60 g biologische suiker
  • 1 el waterkefir korrels
  • 1/4 biologische citroen
  • 1-2 gedroogde biologische vijgen of 1 el rozijnen

Zo maak je het

  1. Vul een grote pot met water en de suiker. Roer om de suiker op te lossen. Voeg de waterkefirkorrels en een kwart citroen toe. Doe de vijg(en) of rozijnen in de pot. Dek de pot af met het deksel of een theedoek.
  2. Laat de pot 2-4 dagen op het aanrecht staan. Met warme temperaturen is 2 dagen genoeg. Als het kouder is dan duurt het fermenteren langer en is 3-4 dagen nodig.
  3. De waterkefirkorrels zorgen ervoor dat de zoete smaak van de suiker verdwijnt. Proef of het fris, een beetje zuur en lichtzoet is. Is het nog erg zoet, laat het dan nog een dagje staan.
  4. Schep de citroen, vijg(en) of rozijnen uit de pot. Schenk de drank door een theedoek en vergiet (om de korrels op te vangen) in een ruime kom.
  5. Vul nu een fles met de drank. Je kunt nu smaakmakers toevoegen. Gember is erg lekker of ga voor zomers fruit. In de winter kun je een scheut sap toevoegen als vers fruit minder voor handen is. Een extra theelepel suiker in de fles zorgt voor meer koolzuur. Zet de fles in de koelkast.
  6. Ben je bang dat de druk in de fles te hoog wordt, dan kun je een keer per dag de fles even open doen doen.

Tags: drankje, waterkefir, gember, fermenteren

Rated 5/5 (gebaseerd op 2 waarderingen)
Waterkefir mer gedroogde vijgen

Waterkefir onderhouden

Het deel van de korrels dat je niet gebruikt voor maken van waterkefir, kun je in de koelkast bewaren. Bij de korrels doe ik water met een schep suiker. Het water is ongeveer 2-3 keer het volume van de korrels en de suiker is ongeveer een eetlepel. Een keer per week ververs ik het suikerwater.

De waterkefirkorrels vermeerderen zichzelf. Wil je grotere hoeveelheden waterkefir maken of korrels weggeven, zet de pot dan op het aanrecht. Ververs het suikerwater om de dag. Bij koude temperaturen vermeerderen de korrels traag en bij warme temperaturen snel.

Basisrecept waterkefir

Problemen oplossen

Soms ontstaat er een witte laag gist op de oppervlakte. Dat is waarschijnlijk kahm-gist en kan geen kwaad. Het ruikt muf en kan een bittere smaak geven. Schep de gist weg en proef of het nog fris smaakt. Is het niet meer lekker dan doe je de kefir weg. Kahm-gist ontstaat sneller bij warme temperaturen. Je kunt het voorkomen door tijdens het fermenteren citroen te gebruiken en gedroogd fruit eerst af te spoelen.

Als de waterkefirkorrels niet meer fermenteren dan kan het een gebrek aan mineralen het probleem zijn. Voeg een snufje zout toe om de korrels weer op gang te brengen.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.




Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *