De Britse kookboekschrijfster Jane Grigson vraagt zich in haar Vegetable book af waarom tuinders in hun moestuin wel rijen met kolen planten maar geen asperges kweken. En daarmee heeft ze een punt. Vers geoogste asperges zijn erg lekker en ze verdienen een plekje in ieders moestuin.
Asperges planten
Je kunt asperges zaaien maar aspergeklauwen planten is makkelijker. Klauwen zijn de wortels van de twee of drie jaar oude aspergeplant en kun je in het voorjaar kopen. De planten hebben goed doorlatende grond nodig. Maak zware kleigrond luchtiger door het te mengen met zand. Een beschutte en zonnige plek is ideaal maar de planten verdragen ook een aantal uren schaduw per dag. Graaf voor het planten een diepe geul en verspreidt de wortels van de stekken. Schuif voorzichtig de aarde terug en zorg dat de bovenkant net boven de aarde uitsteekt. Eenmaal geplant kun je het jaar daarop oogsten. Als je de planten laat groeien in een heuvel van aarde, dan blijven de scheuten wit. Door het zonlicht ontwikkelt de plant chlorofyl waardoor de stengels groen worden. Oogst de scheuten in mei en juni. Laat de planten daarna met rust.
Waar je op moet letten
In november knip je het bladgroen weg en kun je de planten onder een beschermlaag van compost overwinteren. Gooi het bladgroen niet op de composthoop. Het groen kan onaangename schimmels bevatten. Laat het composteren op een plek waar het geen schade kan aanrichten. Asperge is een vaste plant die 10-12 jaar op dezelfde plek kan blijven staan. Daarna loopt de oogst terug en kun je de planten vervangen. Zet de planten dan niet op dezelfde plek.
Leuke soorten
- Erasmus, een paarse asperge die je als stek kunt kopen
- Purple Passion, intens paarse asperge
- Argenteuil, een oud Frans ras
Tips
- Kies paarse of groene stekken als je op kleigrond werkt, steken om te oogsten is dan niet nodig
- Geef tijdens de groei een beetje compost
- Gooi het loof aan het einde van het seizoen niet op de composthoop