Sla

HomeGroenteSla

In mijn volkstuin, maar ook thuis op het terras, kweek ik ieder jaar verschillende soorten sla. Je kunt eindeloos variëren en ook veel andere groenten kun je eten als sla. Denk maar aan spinazie of andijvie.
Als je zaden gaat kopen, kun je kiezen uit pluk- of snijsla, krulsla, bindsla of kropsla. Voor een grote pot of teil op je terras of balkon is pluk- of snijsla een goede keuze! Kies bijvoorbeeld babyleaf. Het is makkelijk en je kunt de hele teil vol zaaien. Maar ook rucola, bieten- en mosterdblad zijn makkelijke slasoorten.

Sla zaaien

Zaaien kan vanaf april tot september. Gebruik je een teil of cementemmer? Zorg dan voor een goede afwatering door gaten in de bodem te boren en leg wat potscherven op de bodem. Stort vervolgens je teil vol met potgrond en zaaien maar. Houd de grond met een plantensproeier goed vochtig als de zaden kiemen. Zet je teil op een zonnige plek en geef bij warm en zonnig weer dagelijks water. Na een week of vier kun je de eerste blaadjes oogsten. Pluk of snijd het blad voor je salade, maar laat het plantje staan. Na een paar weken groeit er weer nieuw blad.
Heb je niet veel zon op je balkon? Dat is voor sla geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je kunt oogsten. Heb je wat meer ruimte in de tuin? Zaai dan eens lollo rosso (krulsla) of little gem (bindsla).

sla

Waar je op moet letten

Het zaaien en kweken van sla, zoals rucola en bietenblad, gaat eigenlijk nooit mis. Maar tussen alle slasoorten zitten wel wat lastpakken. Kropsla bijvoorbeeld! Zaai dat niet als het buiten 20 graden is. De kropsla gaat dan snel bloeien en wordt nooit een krop. Of veldsla. Als je dat te dicht op elkaar zaait, is de kans op meeldauw (witte poederige vlekken) erg groot. En niet te vergeten de luizen in de krulsla. Om de luizen weg te spoelen, helpt flink sproeien met water. Kijk op blz. 61 voor tips om luizen te bestrijden.

Lekkere soorten

  • Arctic King, een kropsla die een paar graden vorst kan verdragen.
  • Eruca sativa, een pittige rucola soort. Een snelle groeier en makkelijk te kweken.
  • Little gem, een klein, compacte kropje. Geschikt om te roosteren.
  • Meslun, een mix van diverse soorten sla waarvan je het jonge blad gebruikt.
  • Ruby Red, een bietensoort waarvan je het blad kunt plukken.

Leuk weetje

Is je rucola gaan bloeien? Helemaal niet erg! De bloemen zijn eetbaar en heel decoratief in je salade. Gooi de uitgebloeide stengels niet weg, maar hang ze op hun kop in een emmer en wacht tot de zaden vanzelf los schieten. Zo heb jij weer zaden voor volgend jaar.

Tips

  • Zaai vanaf april tot en met september
  • Pluk de blaadjes als ze ongeveer 10 cm groot zijn
  • Laat de plant staan en oogst na een paar weken opnieuw