Snijbiet kweken

HomeGroenteSnijbiet kweken

Alleen al om zijn looks zou je snijbiet in de moestuin zetten. Die prachtige rode, roze en gele stelen en nerven. Dé eyecatcher van de moestuin! En het is ook nog eens een heel makkelijke plant. Zaaien en oogsten, meer hoef je eigenlijk niet te doen.
Snijbiet is lekker in hartige taarten en leuk om groentepakketjes mee te maken. Je vindt het niet in de supermarkt of bij de groenteboer maar het is wel te koop in moestuinwinkels en verkrijgbaar op de wekelijkse boerenmarkten in de grote steden.

Snijbiet zaaien

In april en mei zaai je snijbiet direct in de tuin of in kweekpotjes. Voedingsrijke kleigrond is ideaal. Vanaf juni tot ver in november snijd je steeds de buitenste bladeren weg. Klein en jong blad is het lekkerst, grote bladeren zijn bitter.
Snijbiet doet het ook goed in een pot. Vul de pot met aarde en houd de grond goed vochtig tijdens het kiemen. De pot hoeft niet in de zon te staan. Snijbiet kan schaduw goed verdragen. Geef regelmatig water en bij droog weer zelfs dagelijks. Giet af en toe wat extra vloeibare voeding in de potten.

Snijbiet

Waar je op moet letten

Slakken zijn dol op de net opgekomen snijbietblaadjes. Scherp zand en takjes met doorns kunnen helpen. Heb je last van een slakkenplaag, dan kun je beter voorzaaien in potjes en uitplanten zodra de planten 10 à 15 cm zijn.

Kleurrijke soorten

  • Bright lights (regenboogsnijbiet), een mengsel met vijf kleuren: rood, roze, paars, geel en wit.
  • Lucullus, snijbiet met een lichtgroene steel en nerf. Erg lekker en mals blad.
  • Rhubarb, een prachtige soort met een dieprode steel en nerf.

Leuk weetje

Het snijbietblad kun je goed gebruiken om sushi mee te maken. Het recept staat in mijn kookboek Eten uit de volkstuin.

Tips

  • Zaai in april en mei
  • Bescherm de jonge plantjes tegen slakken
  • Vooral het jonge blad is lekker