Groenten voor in de schaduw

HomeTuinierenGroenten voor in de schaduw

The invasion of the triffids, de film zou zomaar hier in huis opgenomen kunnen zijn. Met moeite bereiken wij vanuit de slaapkamer de badkamer. Angstig wachten we of de triffids ook de woonkamer innemen. Met grote regelmaat verhuis ik plantjes naar het terras maar ook daar wordt het problematisch. De pompoenen ranken door de kas, stengeluien bezetten het terras en de stoelen kleuren groen door bakken met sla.

“En nu is de maat vol!”, moet mijn kat op een zeker moment gedacht hebben. Naast de potjes met aarde zag ik verdroogde zaailingen liggen. En zo gaat het hier in het voorjaar altijd. Begin mei ziet het hier groen. Werkelijk overal staan potjes en bakken, klaar om verhuisd te worden naar de volkstuin. Volgens mij komt er geen nachtvorst meer dus gaan binnenkort de eerste pompoenen, courgettes, bonen en oost-indische kers naar de tuin. En dan komt er weer rust in het huis en ruimte op het terras.

In de tuin is nog een zee van ruimte maar in mijn gedachten zijn alle vakken al ingevuld. De haagbeuk geeft schaduw en niet alle groenten kunnen daar tegen. Om ieder hoekje en gaatje te benutten is hier een overzicht van groenten die ook schaduw kunnen verdragen.

Groente in de halfschaduw (4-6 uur zon)

 • Aardappel
 • Asperges
 • Bieten
 • Bloemkool
 • Bonen
 • Broccoli
 • Erwten
 • Kool
 • Raapsteeltjes
 • Rabarber
 • Radijsjes
 • Rapen
 • Rucola
 • Spruiten
 • Wortel
 • Zoete aardappel

Groente in de schaduw (minder dan 4 uur zon)

 • Lente-ui
 • Slasoorten
 • Babyleaf (van sla, spinazie, rucola, biet, snijbiet of mosterdblad)
Groente zaaien in de schaduw

Handig om te weten

In de schaduw groeien planten langzamer en de opbrengst is lager. Zaai of plant de groenten niet dicht op elkaar, zo kan er toch nog licht tussen de planten komen. Groenten die in de schaduw staan hebben minder vocht nodig. Dat is wel weer makkelijk in drogere perioden!

Kruiden voor in de schaduw

Er zijn ook een aantal kruiden die de warmte en het licht van de zon niet nodig hebben. Bekijk mijn overzicht Kruiden voor in de schaduw.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Aantal stemmen: 8

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


5 reacties


 1. haha mooi verhaal, en heel herkenbaar , hier staan nu het meeste wel op zn plek. Fijn overzichtje van de schaduwplanten, thx! fijn weekend.

  groetjes Annemiek

 2. Een van mijn katten had ook in een bak gedraaid. Dat is dus wat minder tijm dan geplant (of gepland, het is maar hoe je het bekijkt).

 3. […] alle plantjes houden van de volle zon, dus zorg ook dat je wat schaduw creëert voor je broccoli, lente-uitjes en […]

 4. Ally

  Betekent “zon” direct zonlicht? Waar valt indirect zonlicht tussen de categorieën? Alvast bedankt!

  1. Ja, zon betekent inderdaad volle zon. Indirect zonlicht, bijvoorbeeld groente in de schaduw een kleine fruitboom, zou ik in de categorie half-schaduw zetten. Maar dat is het het wel de vraag of we met indirect zonlicht allebei hetzelfde bedoelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.