Knoflook

HomeGroenteKnoflook

Ieder jaar reserveer ik een klein stukje grond speciaal voor knoflook. Op een halve meter bij twee meter verbouw ik genoeg bollen voor een heel jaar. Je kunt teentjes knoflook uit de supermarkt of speciaal gekweekte teentjes om te planten kopen, dat laatste heet pootgoed. Koop je pootgoed, dan kun je uit allerlei soorten kiezen. Mijn favoriet is Cledor. Ik heb zowel supermarktknoflook als pootgoed uitgeprobeerd. Mijn voorkeur gaat uit naar pootgoed, omdat die knoflookbollen wel een jaar te bewaren zijn. De supermarktknoflook is maar een half jaar houdbaar.

Knoflook planten

Knoflook oogst je rond de langste dag. In oktober en november plant je de teentjes van de grootste bollen weer uit. Voor het uitplanten is het goed om de grond los te maken. Een paar weken voor het planten, kun je de grond bedekken met karton en oud plantmateriaal. Vlak voor het planten, maak je de grond even los met een woeler. Je kunt natuurlijk ook de grond omspitten. Net wat jouw stijl is. Planten in een grote pot kan ook. Houd tijdens het planten een onderlinge afstand van ongeveer 10 centimeter aan. Elk teentje groeit namelijk weer uit tot een knoflookbol.
Van plagen heeft knoflook weinig last. Geen vogel, muis of slak die zich eraan waagt. En die eigenschap kun je strategisch gebruiken. Plant hier en daar wat teentjes en de kans is groot dat muizen en slakken een ommetje maken!

knoflook

Toffe tenen

  • Cledor, bollen met een roze rode schil, de tenen lopen traag uit waardoor je ze lang kunt bewaren.
  • Messidrome, een soort met grote tenen waardoor je het in een koeler klimaat zoals Nederland goed kunt kweken.
  • Rose de Lautrec, spiraalknoflook waarvan de stengels in een krul groeien. De teentjes hebben een roze schil en de bollen zijn lang te bewaren.

Leuk weetje

Als je knoflook al in mei oogst, heb je verse knoflook. Je kan de hele bol gebruiken zonder de teentjes te pellen. Het loof kun je ook eten. In april en mei kun je dat afsnijden en als bosuitjes gebruiken.

Tips

  • Plant de teentjes in het najaar
  • Kies een zonnige plek, knoflook heeft veel zon nodig
  • Op losse grond groeit knoflook het best
  • Tuinier je op zware klei? Werk dan wat zand door de klei voor lossere grond
  • Oogst de knoflookbollen rond de langste dag