Tomaten

HomeGroenteTomaten

De tomaat is een onmisbaar ingrediënt in de mediterrane keuken. Onvervangbaar in sauzen en salades. Het is dé alleskunner, de superfood in de keuken! Maar in de tuin is de tomaat best een lastpak. In de volle grond heeft hij snel allerlei ziekten te pakken en de planten op het terras willen vaak maar niet bloeien. En heb je eindelijk tomaten, dan willen ze weer niet rijpen. In de winkel koop je tegenwoordig zeer smaakvolle tomaten, dus waarom zou je nog al die moeite doen? Omdat het leuk is natuurlijk! Je kunt allerlei bijzondere soorten kweken. Bruin of zwart van kleur. En wat denk je van gestreepte of olijfvormige tomaten? Echt super zijn die met de smaak van kersen!

Tomaten zaaien

In maart en april kun je tomaten al binnen zaaien. Vul een paar potten met zaaigrond, strooi de zaadjes erin en dek ze af met een dun laagje aarde. Zet de potten op een warme en lichte plek. Verhuis de plantjes na het kiemen naar een koele en lichte ruimte zodat het stevige plantjes kunnen worden. Plaats
in iedere pot een stok, want de planten hebben steun nodig tijdens het groeien. Zet de planten zo snel mogelijk buiten. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van het weer. Als het nog erg koud is en ’s nachts vriest, wacht je er nog even mee. Ik plant ze niet (meer) in de tuin maar zet de planten in grote potten op het terras en in de kas.
Lees op de verpakking van de zaden of je de plant moet dieven. Dieven betekent dat je de extra scheuten, die in de oksel van de stam en een tak groeien, verwijdert. De eerste tomaten kun je in juli of
augustus oogsten.

tomaten

Waar je op moet letten

Tomaten hebben veel warmte en zon nodig. In natte en koude zomers doen ze het buiten niet goed. Ze worden niet rijp en grote vleestomaten gaan zelfs rotten. Tegen regen kun je de planten nog beschermen door ze onder een afdakje te zetten of een tomatenparaplu te maken. Maar een koude zomer is gewoon balen, volgend jaar beter! Tomaten doen het trouwens fantastisch in een kas! Dus als je de ruimte en het geld hebt…

Leuke soorten

  • Black Cherry, een bijna zwarte kerstomaat met een zoete smaak.
  • Cherry Brandywine, een donkerrode kleine tomaten met een zoete smaak.
  • Coeur de Boeuf, een grote vleestomaat met een prachtige vorm.
  • Green zebra, een groene tomaat met helder groen vruchtvlees en een friszure smaak.

Leuk weetje

Worden de groene tomaten aan het eind van de zomer maar niet rijp? Door ze samen met een rijpe banaan in krantenpapier te bewaren, worden ze toch rood. En anders verwerk je de groene tomaten gewoon in een chutney of jam!

Tips

  • Zaai in maart en april binnen
  • Kies bijzondere soorten zoals Black cherry of Brandywine
  • Zet de planten op een beschutte en droge plek
  • Plaats stokken voor steun