Moestuin tips

HomeMoestuin tips

Alle moestuin tips overzichtelijk op een rij. Per maand kun je bekijken wat je in de moestuin of kas kunt zaaien. Hoe je kunt stekken en wat je moet doen voor goede compost. Veel plezier en succes in de moestuin!


Januari

In januari kan je beginnen met het zaaien van de volgende groenten: zomerprei (binnen), worteltjes (koude bak of tunnel), spinazie (kas) en tuinbonen (binnen).


Februari

Voorzichtig kan je al aan de slag. Ik heb een overzicht gemaakt van wat binnen en buiten gezaaid kan worden. De zaden van tomaten, paprika’s en pepers hebben wat warmte nodig om te kiemen. Ik zet de bakjes even op of bij de verwarming. Zet de bakjes of potjes snel wat koeler als de zaden zijn gekiemd! Een lichte kamer zonder verwarming is ideaal. Het duurt nog even voordat alles naar buiten kan en voor je het weet heb je enorme slungels van een tomatenplanten.


Maart

Haal de zadenbak maar te voor schijn want in maart begint het echte zaaien. Over een week of acht kunnen de plantjes, die je nu zaait, al naar de moestuin. Ik heb een overzicht gemaakt wat je deze maand kan zaaien. Aan de slag!


April

Met het fijne lenteweer is het buiten goed werken! De regen is ook fijn want de toplaag van de grond wordt snel droog. De dorre wintertuin zal nu snel veranderen in een groene oase. Binnenkort kunnen we ook weer overal wildplukken en nog een paar dagen wachten en dan gaan de eerste fruitbomen al bloeien!


Mei

Mei staat in het teken van de boontjes. Ik zaai maar liefst tien verschillende soorten, in alle kleuren en maten! Zwarte bonen, chinese bonen, boontjes met de naam Overvloed, Borlottibonen, flageolettes meegenomen uit Frankrijk, Neckarkönigin, boterboontjes, paarse boontjes, Franse boontjes en haricots verts. En wat kan je behalve boontjes nog meer in mei zaaien? Nou, genoeg keuze!


Oktober

De tuin ruim ik in de herfst niet op. En omspitten doe ik ook niet. Sterker nog, ik hark gerust nóg meer herfstblad mijn tuin in. De planten mogen afsterven en de resten blijven de hele winter liggen. Ik maak er een rommeltje van! Want de plantenresten bieden beschutting en voedsel aan kleine dieren, vogels en insecten. Er zijn wel andere dingen die ik doe voor het echt winter wordt en het flink gaat vriezen.

10 reacties op “Moestuin tips”
  1. Anne Wolf

    Ik heb boerenkool staan in een pot buiten. Hij groeit als kool, alleen worden de onderste bladeren opgegeten….door wat?? Slakken? Ik spuit in met knoflook ui mengsel, tip van een biologische kweker. Het helpt wel bij de flespompoen, peper etc maar niet bij de boerenkool. Ook een koperendraad ook een hint van een tuinman baat niet! Wat te doen? Snel oogsten ,invriezen en of opeten dan maar?!

    1. Zijn het misschien ruspen van het koolwitje? In mijn palmkool (thuis in een bak op het terras) zitten flinke gaten en regelmatig zie ik er koolwitjes bij fladderen… Ik kijk het zelf nog even aan. En anders verhuis ik de planten naar de volkstuin waar een beter ecologisch evenwicht is. Misschien nog even aankijken en op onderzoek naar ruspen? Succes in ieder geval!

    2. Paul

      als het slakken zijn eierschalen tussen je handen wrijven en rondom de plant strooien. Door de scherpe randjes blijven de slakken weg. Helpt in ieder geval by mij in de Filippijnen.

    3. Rode peppers koken en sproeien op de boerenkool

  2. Grietje de Vries

    In het lijstje met groenten mis ik postelein. Vroeger vond ik het vreselijk vies, maar als je het maar even kookt of wokt is het erg lekker. Het is ook erg makkelijk te kweken.

  3. Imke

    Hoi,

    Ik heb spruitkool in de tuin. Daar komen ook rupsen op van klein en groot kolwitje en van de kooluil (ook een vlinder). Ik vang de rupsen zo klein mogelijk en bewaar ze dan in een vlinderkooi. Ik geef ze steeds verse koolbladeren (de onderste bladeren van de spruitkool of andere koolbladeren uit de winkel). Ik heb nu al 14 popjes enstraks komen die uit en dan laat ik de vlinders vrij. Als je geen vlinderkooi hebt, kun je ook een heel grote glazen kom of windglas oid nemen en afdekken met horrengaas.

    1. Anoniem

      oke goed

    2. Anoniem

      Oh wat een leuk idee, bedankt voor detip

  4. Zeker bruikbare tips, bedankt.

  5. Evert Stoeten

    Bij de kool planten doe ik een plaatje dakleer van 20×20 cm met in het mi9dden een rond gaatje van 3 cm je moet van een kant in snijden tot het gaatje, door de warmte gaat het dakleer stinken de kool vlinders hebben er een hekel aan .