Pastinaak

HomeGroentePastinaak

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte. Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak! Het is een makkelijke plant die erg op een wortel lijkt. Lekker in de soep, geraspt
door de salade of in taart.

Zaaien

Pastinaak is een tweejarige plant. Je kunt in het voorjaar zaaien en aan het einde van de zomer. In de herfst oogst je de pastinaken die je in het voorjaar hebt gezaaid. Pastinaken overleven de winter. Wat je niet gebruikt, kun je laten staan voor het volgende seizoen.

Pastinaak

Waar je op moet letten

In vaste grond hebben pastinaken het zwaar, net als wortels. De wortels van pastinaak gaan zich vertakken of het worden juist ronde wortels. Maak de grond voor het zaaien goed los en spit eventueel het groentebed helemaal om.

Aanraders

  • Exhibition Long, extra lange en gladde wortels
  • Lange Witte Holkruin, een van de oudste Nederlandse rassen
  • Tender and True, biologisch en populair omdat het goed bestand is tegen wortelrot

Leuk weetje

Laat een pastinaak ook eens bloeien. De zaden kun je het volgende jaar weer gebruiken om te zaaien en de bloemen trekken zweefvliegen aan. De zweefvlieg is de natuurlijke vijand van de luis. Zo zorg je zelf voor meer ecologisch evenwicht in je tuin.

Tips

  • Zaai in het voorjaar en aan het einde van zomer
  • Maak de grond goed los
  • Bloeiende pastinaak trekt zweefvliegen aan, handig tegen luizen