Courgette

HomeGroenteCourgette

Een moestuin zonder courgette? Ik kan me er niets bij voorstellen. Want als de plant eenmaal goed is aangeslagen, ben je verzekerd van een flinke oogst. Gelukkig zijn de mogelijkheden om courgettes te bereiden eindeloos. Dus geen paniek als je weer met je armen vol courgettes naar huis gaat.

Courgette zaaien

Vanaf april kun je courgettes direct in potjes van 9 x 9 cm zaaien. Om de zaden snel te laten kiemen, houd je de potjes een aantal dagen binnen. Zet de potjes vlot buiten zodat het stevige planten worden. Als de planten 15 à 20 cm zijn en de kans op nachtvorst gering is, kun je ze in de tuin planten. Een zonnige en ruime plek is ideaal. Een courgetteplant heeft al snel een vierkanter meter voor zijn bladeren nodig.
De eerste courgettes oogst je begin juli. Laat ze niet te groot worden! Als ze zo groot zijn als een knots, (50 cm) zijn ze behoorlijk smakeloos.

Waar je op moet letten

Courgetteplanten bescherm ik na het uitplanten tegen slakken met wat takjes (het liefst met doorns). Als de planten goed zijn aangeslagen, dan haal ik de bescherming weg. Regelmatig water geven en wat extra compost kan geen kwaad. Oogst regelmatig dan ontwikkelt de plant steeds nieuwe courgettes.

courgette

Leuke soorten

  • Costata, een geribbelde courgette waarvan de bloemen lang aan de courgettes blijven zitten.
  • White Lebanese, een oud ras met een lichtgroene schil. Oogst ze jong.
  • Ola Escaladora, een klimmende courgette waardoor je veel minder ruimte nodig hebt.

Leuk weetje

Wist je dat je de bloemen van courgette kunt eten? Vul ze met een mengsel van ricotta, knoflook en bieslook. Draai de bloem dicht, haal ze door een beslag en frituur ze kort.

Tips

  • Zaai in april en mei
  • Plak een etiket met de soort op het potje. Het verschil tussen een courgette- en pompoenplant is niet te zien
  • Is er eind april of begin mei nachtvorst voorspeld, dek de planten dan af met een vliesdoek of een oud stuk textiel
  • Courgettes kun je in verschillende kleuren en maten kweken. Wat denk je van een gele papajacourgette of een lichtgroene Libanese courgette?