Erwten en peulen

HomeGroenteErwten en peulen

Weet je wat ik de aller-aller-lekkerste groente uit de tuin vind? Peultjes! Ze zijn lekker in een oosters noedelgerecht, maar ik eet ze het liefst in een salade. Erwten en peulen zijn ideale groenten om met kinderen in de moestuin te zaaien. De zaden zijn heel groot, dus kinderen kunnen die makkelijk in de grond stoppen. De planten groeien snel en erwtjes uit de peul peuteren vinden ze leuk om te doen. Mijn kind vindt het bovendien geweldig om peultjes te plukken en ze meteen op te eten. De smaak van net geplukte peultjes is heel zoet.

Erwten en peulen zaaien

Vanaf maart tot en met mei kun je erwten en peulen buiten zaaien. Druk om de 5 cm een zaadje in de grond. Plaats meteen een stuk gaas langs de rij, zodat de planten omhoog kunnen klimmen. Markeer of het erwten of peultjes zijn, want de planten zijn niet van elkaar te onderscheiden.Peultjes pluk je zodra ze 6 à 8 cm groot zijn. Erwten laat je langer hangen: tot het dikke peulen zijn geworden.
Peulen kun je prima in een vak van een vierkante meter of in een grote pot zaaien. Gebruik je een pot, zorg dan voor een goede afwatering door wat potscherven op de bodem te leggen. Houd de grond in het begin goed vochtig zodat de zaden kunnen kiemen. Eventueel kun je de zaden ook eerst in een jampotje laten weken. Als de zaden na een paar dagen uitlopen, plant je ze buiten in de grond of pot.
Peultjes hebben steun nodig. Zet 3 bamboestokken of takken in het vak of de pot en maak een wigwam. Bind de bovenkant vast met touw en span halverwege ook een draadje voor extra steun. Zet de pot op een zonnige plek en geef bij warm en zonnig weer dagelijks water. Na acht tot tien weken kun je de eerste peultjes oogsten.

Erwten

Waar je op moet letten

In maart en april is er voor vogels nog niet zoveel te eten en dan vinden ze het heerlijk om je plantjes uit de grond te trekken en de erwtjes op te eten. Bescherm de planten de eerste weken met een net. Niet alleen vogels zijn dol op de erwtjes, muizen ook. Op het balkon of in je stadstuin zal je daar niet zo snel last van hebben. Maar in een grote tuin of volkstuin wel. Ik probeer de planten te beschermen met snoeiafval van planten met doorns, zoals meidoorn, braam en Japanse wijnbes.

Leuke soorten

  • Half pint, een lage doperwt die je goed in een pot kunt kweken.
  • Norli, een lage soort met kleine peulen, makkelijke en met een grote opbrengst.
  • Shiraz, roze bloeiend en met prachtige paarse peultjes. Als je ze kort blancheert dan blijven ze paars.

Leuk weetje

Wist je dat je de scheuten van peulen en erwten ook kan eten? In de winter zet ik vaak een bakje met erwten in de vensterbank. De scheuten kunnen door de salade, pesto of groene smoothie! Kijk op blz. 210 voor een recept met erwtenscheuten.

Tips

  • Zaai vanaf maart tot en met mei
  • Bescherm de jonge plantjes tegen hongerige vogels
  • Geef bij warm en zonnig weer regelmatig water
  • Plaats gaas voor steun