Ganzenvoetachtigen. Daartoe behoort de biet, lees ik in mijn moestuinboek. Dat klinkt toch prachtig? Weet je dat ook weer!
Bieten horen wat mij betreft in de groente top 5 voor beginners. Dé superfood van de moestuin, want ze doen het eigenlijk ieder jaar goed. Het enige dat je hoeft te doen, is een zonnig plekje uitzoeken en zaaien. En dan natuurlijk oogsten en aan de slag met de recepten die ik je in dit boek geef.
Zaaien
Bieten kun je vanaf april meteen in de tuin zaaien. De zaden hoef je niet te beschermen. Je kunt de eerste bieten in juli oogsten. Als je tot juni steeds wat zaait, dan heb je tot in de herfst oogsten. Bieten kun je lang bewaren. Oogst ze voor het gaat vriezen, snijd het blad weg en leg ze op een koele plek, bijvoorbeeld in de schuur of kelder.
Waar je op moet letten
Vogels en muizen nemen graag een hapje uit de bovenkant van het bietje. Als je ze bedekt met wat aarde, ben je van dat probleem af. Zo’n hapje is trouwens niet problematisch, uiteindelijk zie je tijdens het bereiden een deukje zitten. Soit!
Kleurrijke bieten
- Albina Vereduna, een wit zomerbietje.
- Burpees Golden, een saffraankleurige bietje dat zijn prachtige kleur behoudt na koken.
- Chioggia, een bietje van Italiaanse origine. Het rood met wit gecirkelde vruchtvlees verkleurt na het koken naar zacht roze.
Leuk weetje
Niet alleen de biet, maar ook het jonge blad van de plant is eetbaar. Snijd het grof en meng het met andere slasoorten door een salade.
Tips
- Zaai vanaf april regelmatig, zo heb je steeds verse bieten
- Gebruik het Chioggia bietje rauw in een salade, dan blijf je de vrolijke cirkels zien
- Bieten hebben luchtige en vochtige grond nodig, zodat ze een mooie knol kunnen vormen