Tuinbonen zaaien

HomeGroenteTuinbonen zaaien

Aten jullie vroeger ook van die grijze, rimpelige tuinbonen met een klontje boter? Jakkes, dacht ik toen. Maar door ze zelf te kweken, ben ik de tuinboon zeer gaan waarderen. Die grijze tuinboon staat hier echter nooit op tafel. Nee, ik eet alleen nog maar dubbelgedopte bonen! Heerlijk op geroosterd brood en door een salade. Tuinbonen dubbeldoppen lijkt veel werk, maar als je er even voor gaat zitten, is het zo gedaan. Het frisgroene boontje dat verstopt zit in die bittere grijsgroene schil is werkelijk goddelijk!

Tuinbonen zaaien

In februari kun je al met tuinbonen aan de slag. Laat de bonen binnen kiemen en verhuis ze dan snel naar de tuin. Tuinboonplanten kunnen tegen een stootje en een paar graden vorst overleven ze wel. Gaat het in maart toch streng vriezen, dek de planten dan af met stro en vliesdoek. De eerste tuinbonen kun je in juni oogsten.

Waar je op moet letten

Onvermijdelijk krijgen de planten last van zwarte luis. Vroeg zaaien is dé tip! De grote planten kunnen het geweld van de zwarte luizen namelijk veel beter aan.
Zwarte luizen zitten vooral in de toppen van de planten. Als er aan de plant zo’n acht peulen zitten, kun je de toppen preventief verwijderen. De komst van zwarte luizen voorkomen lukt eigenlijk nooit. Maar als ze er eenmaal zijn, kun je de luizen bestrijden met brandnetelgier. Het werkt goed, maar brandnetelgier stinkt nogal. Ikzelf wrijf de luizen met mijn vingers weg en spoel goed na met water.
Tuinbonen gaan ook goed samen in een groentebed met munt. Daar kwam ik per ongeluk achter toen ik bonen en munt een keer bij elkaar zette. Dat jaar heb ik geen luis gezien, maar naderhand kon ik wel flink aan de slag om de woekerende munt te verwijderen.

tuinbonen

Leuke soorten

  • Crimson Flowered, deze tuinbonen heeft rode bloemen.
  • Karmazyn, een soort met roze boontjes.
  • Ianto’s Yellow, een hoge soort met vrolijk gele boontjes.

Leuk weetje

De toppen van de tuinboonplant kun je eten. Fruit een uitje, bak de toppen even mee en meng ze met room en kruiden. Lekker met pasta!

Tips

  • Zaai ze in februari
  • Door vroeg te zaaien, geef je de tuinbonen een voorsprong op de luizen!
  • Verwijder in mei de toppen
  • Tuinbonen zijn er ook met rode en roze bloemen
  • Maak in mei alvast wat brandnetelgier om zwarte luis te kunnen bestrijden

Recepten