De kop is eraf! Ik heb de eerste kruiwagens met champost (grond uit de champignonteelt) naar mijn tuin gereden en de waterleiding weer open gedraaid. De composthoop is weer gekeerd en de eerste groenten zijn gezaaid! In dit bericht lees je waarom ik die champost gebruik, hoe je zelf makkelijk zaaipotjes kunt maken van oud papier en tips om meer vlinders naar je tuin te lokken.
Zelf zaaipotjes maken
Met zo’n stamper voor papieren zaaipotjes kun je makkelijk zelf potjes maken. In de potjes kun je goed één plantje kweken die je straks met potje in de tuin kunt planten. Verspenen is niet nodig! Handig voor zaden te die je eerst binnen wilt voorzaaien, bijvoorbeeld tomaten, paprika’s, kolen, peulen, courgettes, pompoenen en bonen.
Wat heb je nodig
- kranten
- stamper om papieren kweekpotjes
- zaai- of potgrond
- zaden
Zo maak je zaaipotjes
- Knip een strook krantenpapier van 28 x 8 cm.
- Rol de strook papier rondom de houten stamper. Zorg dat het krantenpapier aan de onderkant langer is dan de stamper.
- Vouw de uitstekende rand van het papier naar binnen.
- Zet de stamper op de voet en druk het papier goed aan.
- Vul het papieren potje met zaai- of potgrond.
- Strooi zaadjes of plant zaailingen in het potje.
- Zet de zaaipotjes in een kweekkasje op een lichte en warme plek en geef regelmatig met een plantensproeier water.
- Zodra de zaailingen sterk genoeg zijn, kunnen ze met het papieren potje in de grond geplant worden. Het krantenpapier zal uiteindelijk verteren.
Groentebedden klaarmaken
Planten hebben voedingsstoffen uit de grond nodig om te floreren. Dat spreekt voor zich. Goede grond en een rijk bodemleven is belangrijk in de moestuin. Ik tuinier op zware klei en heb de grond laten testen. Het advies luidde: voorlopig niet bemesten, maar de zware kleigrond losser maken met zand en compost. Elk voorjaar verwijder ik eerst alle oude groenteplanten van het jaar er voor. Die plantenresten hebben in de winter de grond bedekt en beschermd tegen uitdrogen.
In maart breng ik een dunne laag compost van ongeveer 2 cm aan om de kleigrond te verbeteren en nieuwe voedingsstoffen toe te voegen. Die laag compost fungeert als mulch met als voordeel dat ik nauwelijks hoef te spitten. Voor het zaaien en planten hoef ik alleen maar de grond los te woelen en de compost met de klei te werken.
Natuurlijk tuinieren tip
Reserveer nu alvast een stukje grond om het straks in te zaaien met bloemen voor bijen en vlinders. Voor de bevruchting van fruit, peulen, tuinbonen, courgette en pompoenen heb je bijen, hommels en vlinders nodig. In mijn volkstuin doe ik mijn best om een ecologisch evenwicht te bereiken. Daarom zaai ook bloemen en laat ik zelfs speciaal onkruid staan.
Vlinders hebben waard- en nectarplanten nodig. Op het blad van de waardplanten leggen vlinders eitjes en de kleine rupsen eten het blad. Brandnetel en distels zijn veel voorkomende waardplanten. Laat dus gerust een brandnetel staan.
De nectarplanten zijn bloemen zoals korenbloem, phacelia, goudsbloem en malva. De naam zegt het eigenlijk al, de nectar is het voedsel voor vlinders. In de winkel kun je leuke mengsels kopen. Vanaf april kun je dat direct in de tuin zaaien.
Geef een reactie