Zelf papieren zaaipotjes maken

HomeDIYZelf papieren zaaipotjes maken

De kop is eraf! Ik heb de eerste kruiwagens met champost (grond uit de champignonteelt) naar mijn tuin gereden en de waterleiding weer open gedraaid. De composthoop is weer gekeerd en de eerste groenten zijn gezaaid! In dit bericht lees je waarom ik die champost gebruik, hoe je zelf makkelijk zaaipotjes kunt maken van oud papier en tips om meer vlinders naar je tuin te lokken.

Kweekkasje met papieren zaaipotjes

Zelf zaaipotjes maken

Met zo’n stamper voor papieren zaaipotjes kun je makkelijk zelf potjes maken. In de potjes kun je goed één plantje kweken die je straks met potje in de tuin kunt planten. Verspenen is niet nodig! Handig voor zaden te die je eerst binnen wilt voorzaaien, bijvoorbeeld tomaten, paprika’s, kolen, peulen, courgettes, pompoenen en bonen.

Wat heb je nodig

Zelf zaaipotjes maken

Zo maak je zaaipotjes

 • Knip een strook krantenpapier van 28 x 8 cm.
 • Rol de strook papier rondom de houten stamper. Zorg dat het krantenpapier aan de onderkant langer is dan de stamper.
 • Vouw de uitstekende rand van het papier naar binnen.
 • Zet de stamper op de voet en druk het papier goed aan.
 • Vul het papieren potje met zaai- of potgrond.
 • Strooi zaadjes of plant zaailingen in het potje.
 • Zet de zaaipotjes in een kweekkasje op een lichte en warme plek en geef regelmatig met een plantensproeier water.
 • Zodra de zaailingen sterk genoeg zijn, kunnen ze met het papieren potje in de grond geplant worden. Het krantenpapier zal uiteindelijk verteren.
Zelf zaaipotjes maken
Kweekkasje met papieren zaaipotjes

Groentebedden klaarmaken

Planten hebben voedingsstoffen uit de grond nodig om te floreren. Dat spreekt voor zich. Goede grond en een rijk bodemleven is belangrijk in de moestuin. Ik tuinier op zware klei en heb de grond laten testen. Het advies luidde: voorlopig niet bemesten, maar de zware kleigrond losser maken met zand en compost. Elk voorjaar verwijder ik eerst alle oude groenteplanten van het jaar er voor. Die plantenresten hebben in de winter de grond bedekt en beschermd tegen uitdrogen.

Kruiwagen met compost, groentebedden klaarmaken

In maart breng ik een dunne laag compost van ongeveer 2 cm aan om de kleigrond te verbeteren en nieuwe voedingsstoffen toe te voegen. Die laag compost fungeert als mulch met als voordeel dat ik nauwelijks hoef te spitten. Voor het zaaien en planten hoef ik alleen maar de grond los te woelen en de compost met de klei te werken.

Grond los woelen, groentebedden klaarmaken
aaien voor bijen en vlinders

Natuurlijk tuinieren tip

Reserveer nu alvast een stukje grond om het straks in te zaaien met bloemen voor bijen en vlinders. Voor de bevruchting van fruit, peulen, tuinbonen, courgette en pompoenen heb je bijen, hommels en vlinders nodig. In mijn volkstuin doe ik mijn best om een ecologisch evenwicht te bereiken. Daarom zaai ook bloemen en laat ik zelfs speciaal onkruid staan.
Vlinders hebben waard- en nectarplanten nodig. Op het blad van de waardplanten leggen vlinders eitjes en de kleine rupsen eten het blad. Brandnetel en distels zijn veel voorkomende waardplanten. Laat dus gerust een brandnetel staan.
De nectarplanten zijn bloemen zoals korenbloem, phacelia, goudsbloem en malva. De naam zegt het eigenlijk al, de nectar is het voedsel voor vlinders. In de winkel kun je leuke mengsels kopen. Vanaf april kun je dat direct in de tuin zaaien.


* Dit bericht is in samenwerking met Dille & Kamille tot stand gekomen. Spullen om te tuinieren zijn te koop in de Dille & Kamille webshop.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


5 reacties


 1. Wat maak je toch mooie foto’s, jaloersmakend
  Krijg helemaal zin om ook te beginnen
  Groet Manon

  1. Hoi Manon, dank je wel! :-) Ja, dit is echt de tijd voor de voorjaarskriebels. Ik heb al weer wat groenten voor gezaaid maar mijn katten vinden dat ook heel erg leuk. De bakken staan nu hoog en donker op een kast. Ik ben bang dat het niets gaat worden. Haha. Zucht.
   Groetjes, Marleen

 2. Wat een mooie foto’s staan er bij dit verhaal. En hele leuke tips!

  1. Dank je wel!

 3. […] Voorzaaien kun je doen in specifieke zaaipotjes en zaaitrays, maar je kunt die ook zelf maken met bijvoorbeeld lege melkbrikken, eierdozen, toiletrollen en krantenpapier. ● Zaai je in de […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.