Kruiden voor in de schaduw

HomeTuinierenKruiden voor in de schaduw

De ijsheiligen zijn nog maar net voorbij en meteen is het stralend en zomers weer. Yeah! Ik heb inmiddels alle pompoen- en courgetteplanten geplant en de moestuin is aardig vol aan het raken. Bij jullie ook? Ik schreef eerder een stukje over groenten die prima in de schaduw groeien maar er zijn ook een aantal kruiden die de warmte en het licht van de zon niet nodig hebben. Uit ervaring weet ik dat maggiplant (lavas), citroenmelisse en munt het goed doen in de schaduw van een boom of van een heg. En mijn bieslook en peterselie hebben aan een paar uurtjes zon per dag voldoende. Maar er zijn meer kruiden voor in de schaduw!

Kruiden voor in de schaduw

 • Bieslook
 • Borage (komkommerkruid)
 • Citroenmelisse
 • Kamille
 • Kervel
 • Lavas (maggiplant)
 • Munt
 • Peterselie
 • Wilde tijm
Griekse munt
Griekse munt

Gecombineerd met de groenten die in de schaduw groeien, hoef je geen enkel plekje in de moestuin onbenut te laten! Dus zoek je nog ruimte voor je peterselie- of muntplantjes? Dan weet je nu dat je ze ook in de schaduw kunt planten!

Meer moestuin tips

Wisten jullie al dat ik iedere maand een gastblog op Beginspiration over tuinieren schrijf? De blogs gaan over het zaaien en kweken van makkelijke groenten en kruiden op het balkon of kleine tuin. Neem eens een kijkje op Beginspiration voor moestuin tips voor beginners!

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 4.4 / 5. Aantal stemmen: 8

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


12 reacties


 1. Oh wat fijn deze blogpost! Mijn tuin heeft bijna geen zon en dan weet ik eindelijk wat wél groeit!

  Al heb ik wel al een keer munt geplant en toen had ik na een paar dagen alleen nog maar takjes door de slakken haha! Heb je daar ook een goede oplossing voor?

  Liefs,
  Lisette

  1. Eten ze munt?! Nou, dan waren die slakken uitgehongerd. Kunnen ze niet eens bij mij langs komen. Ik heb zoveel munt, dat is soms niet leuk meer. Maar het klinkt alsof je heel erg veel slakken hebt, want munt is niet favoriet bij ze. In de achtertuin had ik ook last van slakken maar sinds een paar jaar hebben we een egeltje! Die kan zich goed verstoppen in mijn rommelige tuin met takjes en bladeren. En snoept graag slakken! Dus op zoek naar de natuurlijke vijand voor een beter evenwicht is mijn tip. Probeer bijvoorbeeld meer egels, vogels en padden naar je tuin te lokken. Maar voor nu, op de korte termijn kan je ’s avonds bakjes met bier neerzetten. ’s Ochtends ruim je dan de bakjes met verdronken slakken op. Sneu, dat wel. En als het geregend heeft dan gaan ze massaal op pad en dat is een goed moment op slakken te rapen en elders een verblijf geven. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
   Liefs, Marleen

   1. Super bedankt voor al je tips Marleen!
    Ja, ik had zelfs ergens gelezen dat je munt moest planten om slakken uit je tuin te weren. Maar ik heb schijnbaar een stelletje fijnproevers hier in de tuin. We hebben een kat, dus de natuurlijke vijanden van de slak blijven helaas weg uit de tuin. Onze tuin is dus één grote slakkenhemel :) Ik ga binnenkort maar eens een verhuizing inplannen als het geregend heeft! Liefs, Lisette

 2. Fijn deze handige tips! Ik wil mijn tuin verder uitbreiden met meer kruiden en juist naar dit soort info was ik op zoek. Dank dank….

  1. Fijn dat je er wat aan hebt, Roos! Ik wil proberen wat vaker een moestuin tip te schrijven. Ongemerkt heb ik door de jaren heen, best wat opgestoken van al het tuinieren. ;-)

 3. Leuk, die kruiden die niet persé zon nodig hebben.
  Voor sommige is het misschien zelfs wel fijn om een plekje in de schaduw te hebben.
  Dank je wel voor deze tip. Ik ga het zelf ook weer delen. :-)
  Ook je tips voor groenten, die met minder zon toe kunnen, zijn handig en goed om te weten!
  Met zonnige tuingroet, Jacqueline

  1. Ja handig hè! Dit jaar heb ik een rijtje aardappels in de schaduw. Door wisselteelt moest kon het dit jaar niet anders. Maar ik ben bang dat het niet gaat werken. Trail and error ;-) En als het wel werkt, heb ik weer info om te bloggen. Tof dat je de info weer deelt!
   Tuingroet terug!

 4. Joelle

  Via het artikel in de Delicious op je site terecht gekomen. Ik ben lekker bezig met het telen van verschillende kruiden. Kweek ze eerst op in de kas van mijn vader en verplaats ze dan naar mijn balkon waar in de ochtend zon staat.

  Ik had pas een setje met verschillende kruiden gekocht en geplant. Waar dus Lavas bij zat. Geen idee wat het is en hoe het smaakt. Het groeit langzaam. Ben erg benieuwd, maar nog even wachten dus.

  Je hebt een heel leuke blog!

  Groetjes!

  1. Hoi Joelle,

   Wat leuk dat je via de Delicious op mijn site bent gekomen! Ochtendzon is heel fijn. Ik heb altijd het idee dat planten het beter doen met ochtendzon. Lavas smaakt naar maggi, je weet wel, het flesje dat vroeger vaak op tafel stond. Je gebruikt het in de groentesoep. Hoog tijd voor een nieuwe culinaire toepassing! In mijn tuin is het echt hele grote plant. Het is nu al een struik van een meter hoog. En als hij gaat bloeien, haalt hij met gemak twee meter. Hopelijk blijft ‘ie in een pot kleiner anders kan je straks niet meer op je balkon zitten.
   En dank je voor het compliment!

   Groetjes, Marleen

   1. Anoniem

    Wat leuk dat je reageert, om eerlijk te zijn heb ik nog nooit bewust Maggi gebruikt/ gegeten. Ik ben benieuwd hoe die gaat smaken!

    Als die te groot wordt plant ik hem in mijn ouders hun tuin, haha! Eerst maar eens zien hoe die groeit in een pot.

    Groetjes,
    Joelle

 5. Manja

  Tips tegen slakken: lekkernijen ertussendoor planten en rondom je tuin zodat ze daarop gaan zitten en zich daar eerst volvreten. Een komposthoop naast je tuin (met lekkernij afval zoals bananenschillen, koolresten etc).

 6. Petra

  Hallo, lavas is niet alleen lekker in de soep!
  Je kunt het fijn snijden door de sla, lekker als extra kruid in stamppotten (en minder zout nodig) je kunt door het tussen je handen te wrijven je handen goed schoon krijgen, het ontsmet. Enz,enz. Ik had een grote plant in de vorige tuin maar in mijn nieuwe heb ik hem al meerdere keren geplant maar wil hij niet aanslaan. Ik mis hem


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.