Rode- en witte kool

HomeGroenteRode- en witte kool

Hij rukt snel de buitenste bladeren eraf en ik krijg een gladde, gave en rode kool in mijn handen gedrukt. ‘Wij krijgen zoveel kolen met z’n tweeën niet op’, zegt mijn tuinbuurman. Ik ben verrast en vind het eigenlijk jammer dat het buitenste blad eraf is.
Die gewone rodekool, ik vind ‘m prachtig. Het matte, grijspaarse blad, met een blauwe zweem. Die buitenste, bruine bladeren, hier en daar aangevreten. Waanzinnig decoratief en echt een onderwerp voor een stilleven.

Witte en rode kool zaaien

Rode- en witte kool kun je bijna het hele jaar door kweken. In februari zaai je in een koude bak of koele ruimte de kolen voor de oogst in de zomer. Plant de koolplantjes een maand later in de tuin. In mei zaai je direct buiten voor de oogst in herfst en winter. In september zaai je weer voor het volgende voorjaar.
De kool is misschien wel de sloomste groenteplant. Tussen het zaaien en het oogsten zit wel een half jaar! Omdat het de eenvoudigste manier is, zaai ik in mei en oogst ik in de herfst.

Rode kool

Waar je op moet letten

De kolen zijn favoriet bij rupsen en konijnen. Controleer regelmatig en verplaats de rupsen. Bescherm de kolen tegen konijnen met gaas of een net.

Leuke soorten

  • Rode kool Drumhead, een oud ras uit de negentiende eeuw. Winterhard en oogstbaar in het najaar.
  • Witte Kool Brunswijker, een ras dat grote exemplaren produceert. Perfect voor zuurkool.
  • Witte kool Roem van Enkhuizen, een soort die je dicht op elkaar kunt planten. Ideaal voor een kleine tuin.

Leuk weetje

Wist je dat rode kool in een smoothie kan? Mix het bijvoorbeeld met sinaasappelsap, bessen, honing en amandelen.

Tips

  • Zaai in mei, om in de herfst te oogsten
  • Bescherm de planten met een net