Aardperen

HomeGroenteAardperen

Voor mijn tuinhuisje lag ineens een aantal onooglijke knolletjes. Ik had geen idee wat ik ermee moest tot mijn tuinbuurvrouw vroeg of ik de aardperen gevonden had. Aha! Aardperen dus! Inmiddels geef ik ze zelf ook weg en eten we ieder jaar vanaf december heel regelmatig aardperen uit de moestuin. De aardperen hebben namelijk de neiging om te woekeren. Verder is het een leuke plant, hoor. Zomers heb je plezier van de kleine zonnebloemen en je hoeft er verder niets voor te doen, behalve flink oogsten. Aardperen hebben een verrassend lekkere smaak: nootachtig en het lijkt in de verte op artisjokhart.

Planten

Aardpeer is een vaste plant, kies een goede plek waar de planten een paar jaar kunnen staan. De aardpeer heeft in de zomer lange stengels van wel twee meter, die geven schaduw maar ook beschutting aan andere moestuinplanten. In maart en april kun je aardperen planten. Je koopt de knollen als pootgoed.
Maar je kunt ook tuinburen vragen om een paar knollen, ze woekeren flink dus mensen willen er meestal graag vanaf. Je kunt aardperen ook kopen op boerenmarkten, bij groentespeciaalzaken en soms in de supermarkt en die knolletjes uitplanten.
Planten is eenvoudig. Graaf een kuiltje en leg de knollen horizontaal in de grond. Dek de knollen af met aarde. Vanaf november tot februari kun je de knollen oogsten.

Waar je op moet letten

Tegen het einde van de winter kunnen muizen de aardperen opeten. Ik heb dan al genoeg aardpeer gegeten en vind dat niet erg. Maar je kunt de aardperenplanten natuurlijk afzetten met gaas. Graaf het gaas wel een stukje in de grond anders kruipen de muizen eronderdoor.

Aardperen

Lekkere aardperen

  • Fleuron d’Anjou, een sterke en winterharde soort. Met een gladde en rode schil, grote opbrengst.

Leuk weetje

Poire de terre, topinamboer of Jerusalem artichoke. Allemaal namen voor de aardpeer, die familie is van de zonnebloem.

Tips

  • Plant aardperen in maart of april uit
  • De aardperen die je vanaf november op de markt of in de winkel koopt, kun je planten
  • Last van muizen? Bescherm de planten met gaas

Recepten met aardperen