Good old boerenkool. Een makkelijke groente die het altijd goed doet. Lekker als stamppot, maar rauw door een salade nog smakelijker. En wat denk je van een boerenkoolsmoothie?
Boerenkool zaaien
Van mei tot juli kun je direct in de tuin zaaien. De plantjes komen snel op. Als je in juli zaait, dan kun je het groentebed gebruiken waar eerder peulen en erwten hebben gestaan. Zaaien in de zomermaanden betekent dat je regelmatig water moet geven. De kleine planten hebben nog te weinig
wortels ontwikkeld om zelf aan voldoende water te komen. Behalve water kan boerenkool flink wat compost gebruiken voor de groei. Werk voor het zaaien compost door de grond.
Vanaf oktober kun je de eerste boerenkool oogsten. Je trekt steeds de onderste bladeren weg en zoveel als je nodig hebt. De planten kunnen in de winter in de tuin blijven staan, dus je hoeft niet in één keer alles te oogsten. Je kunt tot in februari doorgaan met oogsten.
Palmkool zaai je net als boerenkool. Het blad is smaller en donkerder. Net als bij boerenkool trek je ook de onderste bladeren weg. Na een tijdje heeft palmkool een dunne stam met bovenin smalle bladeren, net als een palmboom. Palmkool kun je ook in een pot of emmer kweken. Zaai één plant per pot en geef regelmatig water. Palmkool kan schaduw verdragen, dus zet de pot op een plekje in de halfschaduw.
Waar je op moet letten
De jonge koolplanten zijn favoriet bij rupsen, konijnen en vogels. Controleer regelmatig en verplaats rupsen bijvoorbeeld naar een koolzaadplantje! Bescherm de kolen tegen konijnen met gaas of een net.
Aanraders
- Curly Scarlet, prachtig paars van kleur en redelijk winterhard. Na koken verdwijnt de paarse kleur.
- Nero di Toscana, een palmkool van Italiaanse origine met prachtig blauw-groen blad.
- Westlandse winter, een winterharde soort waarvan je in de herfst al kunt oogsten.
Leuk weetje
Wist je dat je van boerenkool chips kunt bakken?
Tips
- Zaai boerenkool vanaf mei
- Zet de planten op de plek waar eerder erwten stonden
- Palmkool kan prima in een pot