Pompoen

HomeGroentePompoen

Een moestuin zonder pompoen? Ik kan me er niets bij voorstellen. Want als de plant eenmaal goed is aangeslagen, ben je verzekerd van een flinke oogst. Pompoenen kun je lang bewaren en voldoende lekkere recepten om pompoen te bereiden. Dus geen paniek als je weer met een kruiwagen afgeladen met pompoenen naar huis gaat.

Pompoen zaaien

Vanaf april kun je pompoenen direct in potjes van 9 x 9 cm zaaien. Om de zaden snel te laten kiemen, houd je de potjes een aantal dagen binnen. Zet de potjes vlot buiten zodat het stevige planten worden. Als de planten 15 à 20 cm zijn en de kans op nachtvorst gering is, kun je ze in de tuin planten. Een zonnige en ruime plek is ideaal. Pompoenen nemen alle ruimte in die ze kunnen vinden. Drie vierkante meter is echt niet vreemd. De eerste pompoenen kun je in augustus oogsten.

Waar je op moet letten

Bescherm de pompoenplanten tegen slakken. Dat kan met cloches, zand of plastic potten waar je de bodem hebt uitgesneden. Pompoenplanten groeien bij vochtig en warm weer enorm. Ik zou het eens moeten opmeten, maar soms lijkt de plant wel een meter per dag te groeien! Je heb dus flink wat ruimte nodig. Knip gerust de uiteinden van de plant af, als er een aantal pompoenen aan de plant groeit.

pompoen

Aanraders

  • Baby Boo, een grappig, wit pompoentje.
  • Marina di Chioggia, een grote, groene pompoen van Italiaanse origine. Smakelijk vruchtvlees en lang te bewaren.
  • Scheherazade, een soort waarvan de zaden geen vlies hebben. Ideaal om voor de pitten te kweken.

Leuk weetje

Wist je dat je de bloemen van pompoen kunt eten? Vul ze met een mengsel van ricotta, knoflook en bieslook. Draai de bloem dicht, haal ze door een beslag en frituur ze kort.

Tips

  • Zaai in april en mei
  • Plak een etiket met de soort op het potje. Het verschil tussen een pompoen- en courgetteplant is niet te zien
  • Is er eind april of begin mei nachtvorst voorspeld, dek de planten dan af met een vliesdoek of een oud stuk textiel
  • Pompoenen kun je in verschillende kleuren en maten kweken. Wat denk je van een mooie grijsgroene pompoen of een kleine, witte pompoen?