Zaden oogsten en bewaren voor volgend jaar

HomeTuinierenZaden oogsten en bewaren voor volgend jaar

Terwijl je de groentebedden opruimt, kun je nu ook wat zaden van je favoriete groenten oogsten. Welke zaden kun je oogsten, waar moet je op letten en hoe bewaar je nou makkelijk die slijmerige tomatenzaadjes? Ik heb wat tips verzameld zodat je volgend tuinseizoen veel gratis zaden hebt!

Voordat je zaden gaat verzamelen, is het handig om te weten of de groenten in je tuin een hybride soort is. Je kunt ze herkennen door de aanduiding F1 op het zakje zaad. De hybrides zijn ontwikkeld om beter bestand te zijn tegen ziekten of voor een bepaalde vorm of groeiwijze. Superhandig maar de zaden zijn niet zaadvast. Dat betekent dat je uit de nieuwe zaden niet dezelfde groente kunt kweken.

Zaden oogsten en bewaren

Aan de slag

Nu je weet welke zaden je kunt verzamelen, laat je de sterkste planten bloeien of de mooiste groenten doorgroeien. Misschien is dat tijdens je vakantie gebeurd en baalde je eigenlijk dat je te laat was om te oogsten. Om zaden te verzamelen is dat helemaal niet erg!

Peulen en bonen

De zaden van peulen en bonen zijn heel makkelijk te oogsten. Je laat een aantal peulen doorgroeien en hangen. Als ze bruin en droog worden, kun je de peulen van de struik halen. Heb je last van snoepende vogels? Pluk de peulen dan eerder en laat ze binnen op een krant drogen. Als de peulen helemaal droog zijn, kun je de zaden eruit halen.

Courgettezaden bewaren

Pompoen en courgette

Voor de zaden van pompoen hoef te weinig te doen. Tijdens het snijden van pompoen voor een gerecht, kun je een paar zaden afspoelen en laten drogen. Zaden van pompoenen uit de winkel kun je ook gebruiken. Courgettes moet je eerst laten groeien tot grote exemplaren. Snijd een grote courgette dan open en haal de zaden eruit. Spoel de zaden af en laat ze drogen.

Rucola en radijs

Laat een paar planten bloeien. Na de bloei verschijnen er aan de stengels peulen. Laat ze aan de plant drogen. Knip de stengels af en bewaar ze op hun kop in een emmer. De peulen gaan vanzelf open en laten hun zaden los.

Sla

Om deze zaden te kunnen oogsten, moet je de planten eerst laten doorschieten. Drie tot vier weken na de bloei ontstaan er zaadpluisjes. De pluisjes kunnen niet goed tegen regen. Knip de stengels met zaadpluisjes daarom vroeg af en laat ze binnen drogen.

Tomaat

Om tomatenzaden te bewaren, moet je eerst wat voorbereidingen treffen om het slijm rondom het zaadje te verwijderen. Snijd overrijpe tomaten open en doe de zaden met zo min mogelijk vocht in een bakje. Zet het bakje op een warme en lichte plek bij het raam. Het nu gaat fermenteren en na en dag of vijf is de inhoud van het bakje viezig en schimmelig geworden. Verwijder de viezigheid en spoel de zaden in een zeef onder stromend water. Laat de zaden goed drogen op een theedoek of keukenpapier.
In plaats van laten fermenteren, kun je het slijm van de zaden ook verwijderen door zand te gebruiken. Doe de zaden samen met het zand in een bakje en zet het op een lichte plek. Na een week heeft het zand het vocht opgenomen en zijn de zaden droog.

Tomatenzaden
Zaden van tomaat

Paprika en peper

Snijd de groenten open, haal de zaden eruit en laat ze op een theedoek of keukenpapier drogen. Makkelijker kan niet!

Makkelijke tweejarige groenten

Aan het einde van het seizoen kun je een paar planten van pastinaak, prei of venkel laten staan. In het tweede jaar gaan deze groenten bloeien en dan kun je de zaden oogsten. Verzamel de zaden van de uitgebloeide bloemen direct in de tuin of knip een paar stengels af en laat die binnen drogen. De zaden laten makkelijk los.

Zaden van venkel
Zaden van venkel

Kruisbestuiving

Als je verschillende soorten van een groente hebt gekweekt dan kun je kruisbestuiving krijgen. Ik heb bijvoorbeeld eens per ongeluk groen-oranje pompoenen gekweekt. Dat kun je voorkomen door de planten per soort verder uit elkaar te zetten of door maar één soort per jaar te zaaien.

Bewaren

Laat je verzamelde zaden altijd goed drogen. Zodra ze helemaal droog zijn, doe je ze in zakjes of potjes. Noteer de naam en het jaar op het zakje en bewaar de zakjes op een droge, donkere en koele plek.


* Dit bericht is in samenwerking met Dille & Kamille tot stand gekomen. Zakjes om zelfgeoogste zaden te bewaren, zijn te koop in de Dille & Kamille webshop.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


14 reacties


 1. Sylvia

  wat het gebruik van de zaden van courgettes betreft, heb ik ergens gelezen dat je de zaden van courgettes beter niet opnieuw kunt gebruiken. Je krijgt dan giftige exemplaren!! Ik weet niet in hoeverre dat op waarheid berust. Ik heb het ook maar ergens gelezen! Ik loop liever geen risico en koop ieder jaar nieuwe zaden!!

  1. Hi Sylvia, dank je wel voor je bericht en waarschuwing. Ik zal eens gaan zoeken of ik meer kan vinden over de giftige courgettes. Groetjes, Marleen

 2. Philippe VDB

  Sierponpoen is giftig en kan courgette of ponpoen kruisbestuiven.Een hybride bittere ponpoen of courgette is deels toxisch daardoor. Een verschijnsel bij lichte intoxicatie is haaruitval…

 3. Ik ben recentelijk begonnen met een moestuin. Je website helpt mij enorm, daar ik een leek ben (was) op dit gebied.

 4. Leuk blog heb je. Ik lees je berichten erg graag. Groetjes, Janine

 5. Ben je al meer te weten gekomen inmiddels? Ik zou heel graag eigen zaden willen kweken want in het dorp waar wij dichtbij wonen zijn meestal helaas zaden met een roze giflaag eromheen te koop

  1. Ja, zeker! Je kunt wel zelf zaden van courgette kweken maar je moet zorgen dat er geen kruisbestuiving optreed. Je kunt het beste 1 soort kweken.
   Als je meerdere varianten dichtbij elkaar kweekt, dan kun je er voor kiezen om de bloemen af te schermen met insectengaas en zelf met een kwastje het stuifmeel in de bloemen verspreiden. Dan is het veilig!

 6. Ik heb vorig jaar zaden opgedaan van peultjes. Heb die eerst laten drogen en vervolgens de zaden in een papieren omslag gedaan. Een deel van de peulen heb ik in zijn totaliteit bewaard.
  Nu wil ik beginnen zaaien en in de omslag met de losse zaden, zitten een massa donker gekleurde insekten die duidelijk uit de zaden komen. In deze die ik in hun totaliteit bewaarde, idem. Zijn deze zaden nog te gebruiken???
  Hoe kan ik dit in de toekomst vermijden???

  1. Wat vervelend dat je zaden zijn aangetast! Ik heb geen idee of ze nog te gebruiken zijn. Zaden die er nog mooi uitzien, zou ik zelf zaaien. En hoe dit te voorkomen valt… misschien de zaden de volgende keer na het drogen uit de peulen halen.

  2. guido schokker

   Misschien dat het helpt om, nadat de peulen bruin zijn geworden en je de bonen eruit haalt, ze 3 dagen in de vriezer (ca. -18) te bewaren in een papieren zakje. Dat doodt eitjes en larven.

 7. Sije Hiemstra

  Mijn vraag is als volgt wanneer je snijbonenzaad wilt overhouden moet je dan stoppen
  met water geven?

  1. Daar weet ik niet goed een antwoord op. Ik heb eerder de zaden van stokbonen (borlottibonen) bewaard. Daarvoor liet ik toen aan het einde van het seizoen (september) een aantal peulen hangen en bruin worden aan de struik. Ik heb daar niet iets speciaals voor gedaan of gelaten. Nu zou ik trouwens wat peulen oogsten en thuis drogen, omdat er veel meer vogels in de tuin zijn.

 8. De Vos Rita

  Hebben de zaadjes pitten van gele gourgeten z art pf wit

  1. Het is een tijd geleden dat ik gele courgettes in de tuin had. Er is mij nooit iets opgevallen aan de zaden dus ik denk dat ze een beetje beige zijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.