Vorige maand was ik bij de presentatie van het kookboek Wat eten we vandaag van Susan Aretz. Ik ken Susan van twitter. Ze viel me op door haar hashtag #carpefckndiem en de uitstekende tip om flammkuchen te eten tijdens het boodschappen doen bij de Auchan in Roncq (Frankrijk). En nu we hebben tegelijkertijd een kookboek geschreven! Zo leuk!
Na afloop van de presentatie ontvang ik niet alleen het boek, maar ook een tas met de favorieten producten van Susan. Vrolijk steekt het gele flesje mango-azijn eruit. Een onmisbaar product in de voorraadkast van Susan, lees ik later in haar boek. Ze marineert er op Hawaïaanse wijze kipstukjes mee, het gaat door de Bobotie en het combineert ook lekker met rodekool leer ik. In de goodie-bag zit ook een zakjes met delicatesse aardappeltjes. In het register zoek ik tevergeefs naar een recept met aardappels. Anders dan de titel misschien doet vermoeden, behoren aardappels niet tot de dagelijks kost van Susan. Nee, het boek staat vol heerlijke recepten zoals couscoussalade, flammkuchen, groentepannenkoekjes en kikkererwtensalade.
Wat eten we vandaag?
Het boek bevat weekmenu’s met boodschappenlijstje waarmee je elke dag iets lekkers op tafel kunt zetten. Ideaal voor de werkende mens met gezin en de daarbij behorende activiteiten. Terwijl ik het boek doorblader, vraag ik me hoe Susan is opgegroeid. Bestierde haar moeder vroeger ook zo efficiënt de keuken? Ik heb het zelf niet van mijn ouders meegekregen. We woonden dichtbij de winkel. Het was voor mijn ouders daarom een kleine moeite om iedere dag even wat verse groente te kopen.
Net als mijn ouders bedenk ik elke dag opnieuw wat we gaan eten. Jaloers kijk ik weleens naar vriendinnen, die met dezelfde tomeloze energie als Susan uit hun werk komen, het ene kind naar saxofoonles brengen en het andere kind ophalen bij de balletles en dan ook nog eens tussendoor een maaltijd op tafel toveren. Ik weet hoe ze het doen. Bij zo’n strakke planning hoort een weekmenu met boodschappenlijst, zodat je in één keer alles voor een week in huis haalt. Heb jij ook zo’n druk leven? Doe jezelf een plezier en koop dit boek!
Gevarieerd
Het is boek de hedendaagse versie van boeken zoals Twaalf maanden lekker eten van Albert Hein. Een fijn basiskookboek dat de seizoenen volgt en waardoor je gebruik kunt maken van de aanbiedingen. Susan geeft je tips om vooruit te koken en restjes te gebruiken. Weer zo efficiënt! Regelmatig staat er een budgetrecept (aangegeven met handig icoon) op het menu. De recepten zijn niet moeilijk om te maken en dat maakt het boek geschikt voor iedereen! En ook nog eens snel te maken en geschikt voor grote en kleine smulpapen. Bovendien heel gevarieerd. Je kunt een rondje om de wereld koken. Want zo zegt Susan: je wilt ook wel eens wat anders eten dan je standaardrepetoire!
Flammkuchen
Het is nu 15.16 uur en ik ga even bedenken wat we vanavond gaan eten. Als ik nù begin met het deeg voor Flammkuchen, dan kan ik terwijl het rijst, even snel een boodschap doen. Ook best efficiënt toch? Maar misschien moet ik toch ook eens zo’n handige weekplanning gaan maken…
Wat eten we vandaag?
Het boek kost € 25 en wordt uitgegeven door Spectrum, ISBN 978 90 003 4434 5. Bestellen kan via Bol.com.
Het besproken boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen.
Geef een reactie