• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

17 januari 2013 4 Reacties

Homemade falafel van borlottibonen

falafel van borlottibonen

Wie wat bewaart, heeft wat

Met de borlottiboontjes (kievitsbonen) van het afgelopen seizoen, heb ik falafel gemaakt. Ik heb de borlottibonen wel een uurtje gekookt. In het originele recept worden de kikkererwten alleen geweekt en meteen gepureerd. Dat probeerde ik ook met de borlottibonen maar dat was niet te doen! De keukenmachine schudde als een verkeerd beladen centrifuge. Na een paar minuten malen, zaten aan de hakmessen alleen een paar gekliefde bonen. Het geheel kon zo de pan in. Met gekookte bonen ging het prima, geen kleffe puree zoals je misschien zou verwachten.falafel van borlottibonen

Recept falafel van borlottibonen

Door Marleen, 17 januari 2013Falafel van borlottibonenHomemade falafel from scratch, van borlottibonen uit de tuin!Voorbereidingstijd:1 uur en 10 minuten Bereidingstijd:40 minuten 25 falafel balletjes
Dit heb je nodig
  • 350 gram droge borlottibonen
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 1 ui
  • platte peterselie
  • kleine chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper

Zo maak je het

Zet 350 gram droge borlottibonen een dag van te voren in een bakje met ruim water. Kook de bonen een uurtje en laat het afkoelen. Pureer de bonen en voeg een ei, een theelepel bakpoeder, twee theelepels komijn en wat munt toe. Snij een uitje fijn, hak wat platte peterselie fijn en kneus een chilipepertje in de vijzel. Voeg alles toe en pers een teentje knoflook boven de bonenpuree. Voeg zout en peper naar smaak toe. Ook lekker met verse munt en koriander als je dat nog hebt staan. Van de puree kan je ongeveer 25 balletjes maken. De falafelballetjes kan je frituren of bakken. Ik heb de falafel 40 minuten in de oven gezet (op 200 graden). Gebruik royaal olie en keer de falafelballetjes na 20 minuten voorzichtig om. Bakken in een koekenpan kan ook, maar bij mij valt het snel uit elkaar. Stress!Lekker met pitabroodjes, zelfgemaakte knoflooksaus en couscoussalade.
 falafel van borlottibonenDe borlottibonen zijn makkelijk te kweken en heel decoratief. De bonenstruik staat leuk in de achtertuin en in de winter zet je voor weinig geld een lekkere en voedzame maaltijd op tafel. Ik kocht een paar euro bij de supermarkt wat peterselie, pita-broodjes, een paprika en een citroen voor de salade. Een heel betaalbaar vegetarisch recept als je op je budget moet letten!1

Categorie: hapje Tags: bonen, borlottibonen, falafel, homemade, vegan, winter

Vorig bericht: « Erwtenscheuten kweken
Volgend bericht: Zaaien in februari »

Lees Interacties

Reacties

  1. natuurlijk-rijk zegt

    17 januari 2013 om 12:33

    Ik krijg al gelijk goesting om dat te maken, maar ’t wordt vandaag boerekool-puree, eigen oogst, uiteraard 😉

    Beantwoorden
  2. Anoniem zegt

    23 januari 2013 om 14:45

    Dank voor de tip! Ik heb hier ook nog gedroogde borlotti-bonen staan uit de tuin, maar nog niet gegeten. Leuk idee om er falafel mee te maken.

    Beantwoorden
  3. Nicole zegt

    22 augustus 2013 om 12:21

    Je recept is prima gelukt en de falaffels smaken heerlijk. Ik heb gedroogde bonen van Ecoplaza gebruikt. Een ander deel van de borloti-bonen heb ik ingevroren om later soep van te maken.

    Beantwoorden
  4. etenuitdevolkstuin zegt

    23 augustus 2013 om 10:13

    HoI Nicole,
    Leuk dat je het recept hebt uitgeprobeerd! Bonensoep is ook erg lekker! Ik krijg alweer zin in de herfst… 😉
    Groetjes, Marleen

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring