Citytrip Dordrecht en chocoladetaart

Homegroene hotspotCitytrip Dordrecht en chocoladetaart

“Durf je zo nog mee”, vraag ik ’s ochtends aan een vriendin als we elkaar op de school van onze kinderen treffen. We hebben afgesproken om naar Dordrecht te rijden maar de weersvoorspelling is bar en boos. Er kan wel 8 centimeter sneeuw vallen en er is kans op ijzel. Hoe anders was het de laatste keer dat ik er was. De thermometer steeg toen naar 34 graden. Dordrecht bezoeken in winterse setting, ik verheug me erop.

Villa Augustus

We starten de dag met koffie en heerlijke chocoladetaart bij Villa Augustus. De chocoladetaart doet me denken aan de Chocolate Nemesis van Rose Gray. We kijken even rond in het winkeltje en zien de bakkers aan het werk. In het winkeltje kan je allerlei leuke spulletjes kopen. Van kleurrijk servies, boeken over tuinieren, zaden tot originele cadeaus voor alle leeftijden. Ook kan je er de producten uit de tuin, keuken en bakkerij kopen. Een bezoek aan de moestuin zeer de moeite waard. De moestuin heeft een formele structuur met geometrische lijnen. In het ontwerp goed nagedacht over de zichtlijnen waardoor de tuin en oude watertoren prachtig combineren.

Villa Augustus

Vreeken

Via de kloostertuin en de knolhaven wandelen we door de sneeuw naar Vreeken. Met een winkelmand in de ene hand en het boodschappenlijstje in de andere hand, zoeken we lekkere en verrassende soorten groente uit. De omschrijvingen op de zakjes zijn grappig en overtuigend. De kerstomaat Cherry Brandywine wordt omschreven als Donkere rozerode vruchtjes met de hemelse smaak van de bijzondere vleestomaat Brandywine. Je begrijpt onmiddelijk dat wij komende zomer zullen genieten van kerstomaatjes met een hemelse smaak. Mijn leukste vondst is het boomuitje. Dit uitje maakt onderaan de bloeistengels kleine uitjes die je kan oogsten. Dus de uitjes zitten niet in de grond maar aan de bloem. Grappig! De uitjes hebben het formaat van een sjalotje en de plant is sierlijk, heel fotogeniek! Daar gaan jullie meer van zien. En in een opwelling heb ik Chia kiemgroente gekocht. In februari heeft Vreeken volop aardappeltjes. Ik koos voor de soort Cornes des Gattes, een ras met lange historie, van voor 1850. En de Arran Victory, een aardappel met een licht paarse schil en contrasterend wit vruchtvlees, kon ik ook niet laten liggen.

De tuin van Villa Augustus en Dordrecht

Brocante en tweedehandsservies

In Dordrecht zijn veel tweedehands- en antiekwinkels. Ga vooral op een zaterdag want dan zijn de alle winkeltjes open. Aan de Boomstraat zit een leuke tweedehandsshop waar je als foodblogger met een passie voor fotografie onwijs veel leuke borden, los bestek, oude pannetjes en glaswerk kunt kopen.


Chocoladetaart

Recept voor Chocolate Nemesis, chocoladetaart

Door , 16 februari 2013

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
12 punten

Dit heb je nodig

 • 675 gram pure chocolade
 • 10 eieren
 • 600 gram suiker
 • 450 gram boter op kamerthemperatuur
 • springvorm van 20 à 22 cm

Zo maak je het

Bekleed de springvorm met bakpapier. Klop de eieren en 200 gram suiker met een mixer in ongeveer 10 minuten. Verwarm in een pan 400 gram suiker met 250 ml water. Meng de chocolade en de boter door de hete suikerstroop. Laat het een beetje afkoelen.
Doe het chocolademengsel en de eieren bij elkaar en meng het met de mixer. Vul de springvorm en zet de vorm in een bakblik met water in de oven. Het water zorgt ervoor dat de taart gelijkmatig gaar wordt. Bak de taart in ongeveer 50 minuten op 160 graden gaar. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je de springvorm losmaakt.
Een ideale taart voor verjaardagsfeestjes! Want het is bijna onmogelijk om deze taart alleen (of met twee) op te eten.

Meer informatie

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


4 reacties


 1. Roos

  Leuk om te lezen en mooie foto’s! De combi Villa Augustus en Vreeken staat ook nog op mijn ‘verlangreisje’, maar dat van die brocante-winkeltjes wist ik niet. Leuke tip, dank!

 2. Ik heb het deze week nog tegen mijn Mme gezegd dat we ook eens naar Dordrecht moeten voor Vreeken en villa Augustus ;-)

 3. He Marleen, wat een mooi verslag! Goh, ik wist niet dat Dordrecht zo veel te bieden heeft. Eigenlijk wilde ik online zaden gaan kopen bij Vreeken, maar nu lijkt een dagje Dordrecht me eigenlijk veel leuker. Vrienden van me hebben ooit overnacht in Villa Augustus, zij waren er ook heel enthousiast over. Ziet eruit als een leuke plek! (en ja, die chocoladetaart lijkt me goddelijk)

 4. Ja, jullie moeten echt gaan. Dordrecht is echt heel erg leuk.

  @Lies: ik kan het bestellen bij Vreeken niet aanraden. Een paar jaar geleden was de levering erg laat. Misschien dat ze het leveren nu verbeterd hebben. Maar ik heb toen zaden voor het jaar daarop moeten bewaren :-(.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.