• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

4 maart 2013 4 Reacties

Pasta met aardperen

Een paar jaar terug vond ik een paar vreemde knolletjes voor mijn tuinhuisje. Geen idee wat het was tot ik mijn tuinbuurvrouw tegen kwam die me vroeg: “Heb je ze gevonden? De aardperen?” Aha! Aardperen dus. Een vergeten groente die de neiging heeft om te woekeren. Vandaar dat ze op ons volkstuincomplex graag uitgedeeld worden. Nou, geen probleem hoor. Ik weet er wel raad mee!

pasta met aardperen

Komende weken kan je nog wat aardperen opgraven voor een soepje of pastahap. Aardperen ook wel topinambour genoemd, zijn eetbare knolletjes in de grond. De plant kan wel twee meter worden. In de zomer bloeit de aardpeer met vrolijke, gele bloemen en lijken op kleine zonnebloemen. Het is een makkelijke moestuinplant. Geef de aardpeer een plekje aan de rand van de moestuin. De planten zorgen voor beschutting en zo nemen ze niet teveel licht weg. Ze hebben dus de neiging om te woekeren maar dat komt goed van pas want daardoor kan je vanaf november de hele winter steeds wat aardperen oogsten. Eenmaal geoogst zijn ze een paar dagen te bewaren.

De aardperen hebben een nootachtige smaak en ze hebben in de verte wat weg van artisjokhart. Gecombineerd met zongedroogde tomaat en walnoot maak ik een mediterrane pasta van.

4 maart 2013
Marleen
30 min voorbereiding
10 min bereiding
4 personen

Recept voor pasta met aardperen

De aardperen hebben een nootachtige smaak en hebben wat weg van artisjokharten. Lekker in een vega-pastasaus met walnoten en verse peterselie.

Pasta met aardperen

Dit heb je nodig

  • 200 gram aardperen
  • rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 8 zongedroogde tomaten
  • handje walnoten
  • 200 gram crème fraîche
  • verse peterselie
  • pasta

Zo maak je het

  1. Was de aardperen. Dat is een fiks karwei want door de grillige vorm zit overal klei of aarde. Ik was meestal de hele oogst in één keer zodat ik ze tijdens het koken, alleen nog maar hoef te schillen.
  2. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak.
  3. Schil de aardperen. Snij de ui in ringen en de aardperen in dunne plakken.
  4. Fruit de uiringen in olijfolie en voeg de plakjes aardpeer toe.
  5. Snijd ondertussen de knoflook fijn en voeg bij de ui en aardpeer.
  6. Hak de walnoten en snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.
  7. Voeg de walnoten, tomaten en gare pasta toe.
  8. Roer er crème fraîche door en knip de peterselie boven de schaal fijn.
Tags: pasta, aardperen, tomaten, walnoten, makkelijk

 

Voor flexitariërs

Als je de walnoten vervangt door stukjes (gerookte) kipfilet, dan heb je ook een smakelijke maaltijd.

Kijk, zo graaf je ze op. Vol met modder.

 


Aardperen zijn te koop op boerenmarkten, groentespeciaalzaken en soms ook in de supermarkt. Je kan ze kopen voor dit recept maar plant er vooral ook een paar in de tuin voor volgend jaar!

1

Categorie: hoofdgerecht Tags: aardperen, pasta, winter

Vorig bericht: « Maart bureaubladafbeelding
Volgend bericht: Gekliefde pastinaak voor de aardperensoep »

Lees Interacties

Reacties

  1. Italiaans koken met Antoinette zegt

    4 maart 2013 om 10:28

    Lijkt me lekker Marleen! Aardperen met rode ui is een heerlijke combi. Tel daarbij op walnoten en gedroogde tomaten = smulll

    Beantwoorden
  2. Manon zegt

    10 maart 2013 om 16:18

    Grappig, ik had net een tekst met recept over de aardpeer geschreven (voor in een blad) en even later zag ik jouw blog over pasta met aardpeer.
    Het lijkt me een heerlijke combinatie, zoals je het gemaakt hebt.
    Overigens kwam ik de aardpeer gewoon op de groentemarkt tegen. Blijkbaar is ook deze groente in opmars.

    Beantwoorden
  3. Loes Lenselink zegt

    29 februari 2016 om 20:45

    Ik kon vandaag geen aardperen meer krijgen en deed er daarom 2 venkelknollen door en nog een appel (Royal Gala) en dat was ook heerlijk!!

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Aardperen - MiCook schreef:
    5 december 2013 om 08:09

    […] Pasta met aardperen […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Advertentie

Copyright © 2021 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring