• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

15 maart 2013 6 Reacties

Fermenteren: wie bewaart, die heeft wat!

Jullie zullen het gevoel van wanhoop wel herkennen als je weer eens met acht courgettes naar huis fietst. Wat te doen met al die courgettes die maar blijven groeien. In het courgette-hoogseizoen durf ik bijna de tuin niet in lopen, bang dat ik er weer vijf zal ontdekken. En dan die pruimen, een paar kilo is leuk en lekker maar meer dan 10 kilo is heel veel jam. Iedereen die ik onderweg van mijn volkstuincomplex naar huis tegen kom, bied ik een courgette of een zak pruimen aan. Om wanhopig van te worden. Wat overblijft, maak ik in: courgettes met azijn en kruiden, pruimen in de jam en chutney. Jam, gelei of chutney en zure courgettes maken, behoren natuurlijk bij de basisvaardigheden van een volkstuinder. Fermenteren heb ik echter nog niet eerder uitgeprobeerd. En een nieuwe bewaarmethode leren, kan ik wel gebruiken en is leuk! Bedankt Esmee, voor dit interessante onderwerp voor het foodblogevent!coleslawAmerikaanse coleslawOnmiddellijk na het moment dat Esmee het onderwerp via twitter wereldkundig maakte, ging te raden bij Coquinaria, de website van Christianne Muusers, expert op het gebied van historische recepten. Fermenteren wordt al eeuwen lang gedaan dus zij zal er vast iets over hebben geschreven, dacht ik zo. Maar ik vond niets op haar website. Ik zocht verder en ontdekte dat er in januari een heus Fabulous Fermentation Week is gehouden. Tien inspirerende en internationale foodblogs publiceerde recepten over fermenteren met prachtige foto’s. Van zelf kaas maken tot Koreaanse Kimchi, alles komt aan bod. Later las bij Onno Kleyn over rotten, gisten, fermenteren en de gevaren van botulisme. O jee, dat klinkt best wel gevaarlijk, geprutst met groente. Mijn gezinsleden zijn er niet helemaal op gerust. Ik maak daarom ook maar een salade geïnspireerd op fermenteren zonder écht te fermenteren, een soort light-version.

Coleslaw

Met het recept, dat ik na afloop van de lezing “Wie bewaart, die heeft wat. Over het conserveren van voedsel door de jaren heen” van Christianne Muusers heb ontfutseld, ga ik aan de slag. Ik snij de chinese kool door de helft voor een Amerikaanse Coleslaw. De andere helft bewaar ik voor Koreaanse Kimchi. Door de chinese kool met zout een nachtje in de koelkast te zetten, krijgt de kool een zachte structuur. De salade krijgt een dressing van yoghurt en mayonaise.chinesekool

Recept Coleslaw

Dit heb je nodig:
  • halve chinese kool of ongeveer 500 gram witte kool
  • twee worteljes
  • halve eetlepel zout
  • 1 sjalotje of kleine ui
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • theelepel suiker
  • 1 theelepel mosterd
  • zwarte peper uit de molen

Zo maak je het

Snij de kool in smalle repen en mix het goed met een halve eetlepel zout. Zet de kool in een zeef met een kom erom en afgedekt met plastic folie, minimaal 6 uur in de koelkast. Een nachtje kan ook. De kool wordt door het zout zacht en verliest vocht. Spoel na 6 uur de kool onder de kraan om het zout te verwijderden. Rasp de wortelen en meng met de kool. Maak een dressing van 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels yoghurt, fijn gesneden sjalotje, 1 theelepel suiker en een beetje mosterd. Voeg zwarte peper naar smaak toe. Meng de dressing met het kool-wortelmengsel en zet het een uurtje in de koelkast.Fermenteren KimchiFermentatieproces

Fermenteren

De kool heeft voor de Amerikaanse Coleslaw niet echt gefermenteerd. De kool heb ik in de koelkast gezet en daardoor komen veel minder melkzuurbacteriën vrij. De bacteriën hebben kamertemperatuur nodig om het fermentatieproces in gang te zetten. Ik ga verder met de rest van de chinese kool voor Kimchi. Nauwgezet volg ik het recept van Green Kitchen Stories.

Recept Kimchi

Door Marleen,15 maart 2013KimchiPittige, friszure koolsaladeVoorbereidingstijd:15 minuten Bereidingstijd:15 minuten Voor 4 personen
Dit heb je nodig
  • halve chinese kool, ongeveer 500 gram
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 lente uien
  • stuk geraspte gember van 5 cm
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel gedroogde chilipepers

Zo maak je het

Snij de chinese kool in grove stukken. Mix de kool met een eetlepel zout in een ruime kom. Druk en knijp tijdens het mixen flink in de kool. Dek de kool af met een bord of schotel. Zet op het bord iets zwaars. Ik gebruikte mijn vijzel. Laat het 24 uur staan. De volgende dag zie je boven het bord een laagje vocht. Snij de lente-uien en meng met de kool, 1 eetlepel honing, 2 eetlepels rijstazijn en 1 eetlepel chilipepers. Zet het koolmengsel 2 à 3 dagen in een schone pot weg. Na 2 à 3 dagen kan de pot in koelkast en is na 4 dagen de Kimchi klaar om te eten.
kimchiKimchiDe variaties voor Kimchi zijn eindeloos. Ik heb gelezen dat je ook er daikon (rettich), wortelen en knoflook bij kunt doen. Wat een fijn moestuingerecht! Ik zaai dit jaar ook wat extra rode kool voor een Purple Sauerkraut. En zou je courgettes eigenlijk ook kunnen fermenteren? Dat zou toch een uitkomst zijn!

Meer info over fermenteren en Kimchi

  • Alles over het fermentatieproces
  • Purple Sauerkraut
  • Kimchi door My new Roots
  • Kimchi door Green Kitchen Stories
  • Zuurkool door The Wooden Spoon

Het foodblogevent wordt deze maand georganiseerd door Esmee van Es-factory. Het thema is dit keer fermenteren. Dit is mijn inzending.1

Categorie: hoofdgerecht Tags: fermenteren, inmaken, kool, salade, winter

Vorig bericht: « Zaaien in maart
Volgend bericht: Margriet More – in en om de tuin »

Lees Interacties

Reacties

  1. 'Es' (@EsFactory) zegt

    15 maart 2013 om 13:16

    Wat een goed blog! En wat leuk om er nog wat links bij te zetten. En nu heb ik trek in coleslaw….
    😉

    Beantwoorden
    • Marleen zegt

      15 maart 2013 om 14:00

      Dank je! Heb je die paarse zuurkool gezien? Zo mooi! Ik krijg daar meteen nieuwe moestuinplannen van. Heel inspirerend.

      Beantwoorden
  2. Italiaans koken met Antoinette zegt

    15 maart 2013 om 20:26

    Wat een leuk verhaal!

    Beantwoorden
  3. gereon de leeu zegt

    16 maart 2013 om 09:13

    Goedemorgen

    Wat een leuke en informatieve inzending voor het foodblogevent. Ik kom graag eens proeven bij je en kijken in je tuin. Ik neem wel een flesje wijn mee.

    Fijn weekeinde
    Gereon

    Beantwoorden
  4. cookiecottage zegt

    3 april 2013 om 20:34

    Es heeft het wel goed gedaan met haar onderwerp zeg! Kimchi lijkt me ook lekker om een keer te maken. En die moestuin van jou, ik zie net pas dat je ook in Utrecht woont, mocht je nog eens ‘last’ hebben van overschot, fiets dan gerust eens door Hoograven ; )

    Beantwoorden
  5. Marleen zegt

    4 april 2013 om 09:20

    @Hazel, nou dan fiets ik in augustus een keertje langs met een kilootje mirabelle de nancy pruimen! Ik geef de “houdbaardere” groente zoals courgettes meestal maar weg aan onze voedselbanktuin. En als je een keertje eetbare bloemen wilt plukken, geef je maar een gil.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring