
Coleslaw
Met het recept, dat ik na afloop van de lezing “Wie bewaart, die heeft wat. Over het conserveren van voedsel door de jaren heen” van Christianne Muusers heb ontfutseld, ga ik aan de slag. Ik snij de chinese kool door de helft voor een Amerikaanse Coleslaw. De andere helft bewaar ik voor Koreaanse Kimchi. Door de chinese kool met zout een nachtje in de koelkast te zetten, krijgt de kool een zachte structuur. De salade krijgt een dressing van yoghurt en mayonaise.
Recept Coleslaw
Dit heb je nodig:- halve chinese kool of ongeveer 500 gram witte kool
- twee worteljes
- halve eetlepel zout
- 1 sjalotje of kleine ui
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels yoghurt
- theelepel suiker
- 1 theelepel mosterd
- zwarte peper uit de molen
Zo maak je het
Snij de kool in smalle repen en mix het goed met een halve eetlepel zout. Zet de kool in een zeef met een kom erom en afgedekt met plastic folie, minimaal 6 uur in de koelkast. Een nachtje kan ook. De kool wordt door het zout zacht en verliest vocht. Spoel na 6 uur de kool onder de kraan om het zout te verwijderden. Rasp de wortelen en meng met de kool. Maak een dressing van 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels yoghurt, fijn gesneden sjalotje, 1 theelepel suiker en een beetje mosterd. Voeg zwarte peper naar smaak toe. Meng de dressing met het kool-wortelmengsel en zet het een uurtje in de koelkast.
Fermenteren
De kool heeft voor de Amerikaanse Coleslaw niet echt gefermenteerd. De kool heb ik in de koelkast gezet en daardoor komen veel minder melkzuurbacteriën vrij. De bacteriën hebben kamertemperatuur nodig om het fermentatieproces in gang te zetten. Ik ga verder met de rest van de chinese kool voor Kimchi. Nauwgezet volg ik het recept van Green Kitchen Stories.
Meer info over fermenteren en Kimchi
- Alles over het fermentatieproces
- Purple Sauerkraut
- Kimchi door My new Roots
- Kimchi door Green Kitchen Stories
- Zuurkool door The Wooden Spoon
Het foodblogevent wordt deze maand georganiseerd door Esmee van Es-factory. Het thema is dit keer fermenteren. Dit is mijn inzending.1
Wat een goed blog! En wat leuk om er nog wat links bij te zetten. En nu heb ik trek in coleslaw….
😉
Dank je! Heb je die paarse zuurkool gezien? Zo mooi! Ik krijg daar meteen nieuwe moestuinplannen van. Heel inspirerend.
Wat een leuk verhaal!
Goedemorgen
Wat een leuke en informatieve inzending voor het foodblogevent. Ik kom graag eens proeven bij je en kijken in je tuin. Ik neem wel een flesje wijn mee.
Fijn weekeinde
Gereon
Es heeft het wel goed gedaan met haar onderwerp zeg! Kimchi lijkt me ook lekker om een keer te maken. En die moestuin van jou, ik zie net pas dat je ook in Utrecht woont, mocht je nog eens ‘last’ hebben van overschot, fiets dan gerust eens door Hoograven ; )
@Hazel, nou dan fiets ik in augustus een keertje langs met een kilootje mirabelle de nancy pruimen! Ik geef de “houdbaardere” groente zoals courgettes meestal maar weg aan onze voedselbanktuin. En als je een keertje eetbare bloemen wilt plukken, geef je maar een gil.