Feestelijke artisjoktaartjes en artisjok zaaien

Homeno categoryFeestelijke artisjoktaartjes en artisjok zaaien

Kennen jullie het prachtig geïllustreerde boek Koninklijke gerechten voor (keuken)prinsen en -prinsessen? Ik gaf het laatst een vriendin cadeau maar niet voordat ik het zelf grondig had bekeken. In het boek staat het favoriete recept van prins Demidoff voor een tarte tatin van artisjokbodems met geconfijte kip en madeirasaus. Dat bracht mij op het idee om artisjoktaartjes met zongedroogde tomaat (of met pancetta voor alleseters) te maken. Geen omgedraaide taartjes maar wel met feestelijke, grillige filodeegrandjes.

Artisjoktaartje | eten uit de volkstuinArtisjoktaartje met pancetta

Recept artisjoktaartjes

Door , 5 mei 2013

Artisjoktaartjes

Artisjoktaartjes met zongedroogde tomaatjes of pancetta

Voorbereidingstijd:15 minuten
Bereidingstijd:30 minuten
6 taartjes

Dit heb je nodig

 • 1 pak filodeeg
 • 1 eetlepel gesmolten boter (ongeveer 15 gram)
 • 6 artisjokharten
 • 12 zongedroogde tomaten
 • 3 eieren
 • 250 ml slagroom
 • 6 kleine tartelettevormpjes

Zo maak je het

Haal het filodeeg 2 uur voordat je gaat koken, uit de vriezer. Pak een vel filodeeg en bestrijk het met de gesmolten boter. Gebruik daarvoor een kwastje. Leg er een vel op en doe dat nog een keer, dus drie velletjes in totaal. Snij het deeg nu diagonaal, leg de driehoek in het taartvormpje en snij (of knip) het resterende deeg weg. Gebruik de restanten om het taartje grillige randen te geven. Snij de artisjokharten in door de helft en leg ze met de doorgesneden helft naar boven, in de vorm. Snij de zongedroogde tomaten in reepjes en verdeel over de vormpjes. Klop de eieren met de slagroom los en giet in de vormpjes. Bak de taartjes in de oven op 200 graden in ongeveer 30 minuten gaar. Let op dat de randen van het grillig gevormde filodeeg niet verbranden. Als het te hard gaat, dek de taartjes dan af met aluminiumfolie.
De zongedroogde tomaat kan je ook vervangen met pancetta of ontbijtspek. Bak het spek een paar minuten in een hete pan en snij in smalle reepjes. Op de foto zie je de pancetta variant die ik maakte voor vrienden. Ik serveerde de taartjes met gepofte aardappelen en yoghurt-radijssaus en veldsla met geroosterde walnoten en walnotendressing.

 

Artisjoktaartje | eten uit de volkstuinDe peultjes groeien goed!

Artisjok zaaien

In mijn tuin heb ik helaas nog geen artisjok. Mijn gezaaide plantjes overleven de winter niet (nooit wilde ik zelfs al schrijven). Maar nieuwe ronden, nieuwe kansen! Op dit moment staat een bakje met artisjokjes in mijn vensterbank. De artisjokken die je nu zaait, gaan dit jaar niet meer bloeien. Jammer, dat wel maar artisjok is een vaste plant dus bloeit die volgend jaar. De zaden kiemen bij een temperatuur van 20 à 25 graden. Zet het bakje dus op een zonnige plek. En straks in de winter, de kleine plantjes héél goed afdekken met stro!

Lekkere recepten met artisjok

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


4 reacties


 1. Wat zou dat geweldig zijn, een artisjok uit eigen tuin! Ooit geprobeerd op mijn balkon, maar helaas mislukt. In jouw tuin zou het toch moeten lukken. Let’s pray ;)

 2. Ik heb het mooie boek laatst aan mezelf cadeau gedaan. Ik zag het in de Wereldwinkel liggen en viel meteen voor de prachtige illustraties en lay-out.
  We zijn op dit moment druk bezig met herinrichting van de tuin (helaas moesten de veel te grote bomen eruit) en ik wil daarbij opnieuw proberen om een mini moestuin aan te leggen. Mocht ik vragen hebben dan weet ik waar ik terecht kan :)
  Verleden jaar had ik een artisjokplant gekocht. Ik zag het helemaal voor me, maar het is niets geworden. Hij zat onder de beestjes en wilde nauwelijks groeien.

 3. @Manon, wat leuk dat je een moestuin gaat aanleggen. Het is zo leuk om te doen. Wel veel werk… Ik heb net een artisjokstekje van mijn tuinbuurman gekregen en ik heb hem uitgehoord hoe je de plant verzorgd. In de winter pakt hij de plant (ook de oudere planten) goed in met heel veel stro. Ik kijk dit jaar goed over de heg en doe hem heel precies na! En tips slinger ik op mijn blog ;-).

 4. Ik ken het boek sinds jij het me gaf een de zelf gehaaide artisjokken staan in de aarde. Dus dat belooft wat!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.