Kennen jullie het prachtig geïllustreerde boek Koninklijke gerechten voor (keuken)prinsen en -prinsessen? Ik gaf het laatst een vriendin cadeau maar niet voordat ik het zelf grondig had bekeken. In het boek staat het favoriete recept van prins Demidoff voor een tarte tatin van artisjokbodems met geconfijte kip en madeirasaus. Dat bracht mij op het idee om artisjoktaartjes met zongedroogde tomaat (of met pancetta voor alleseters) te maken. Geen omgedraaide taartjes maar wel met feestelijke, grillige filodeegrandjes.
Artisjoktaartje met pancetta
De peultjes groeien goed!
Artisjok zaaien
In mijn tuin heb ik helaas nog geen artisjok. Mijn gezaaide plantjes overleven de winter niet (nooit wilde ik zelfs al schrijven). Maar nieuwe ronden, nieuwe kansen! Op dit moment staat een bakje met artisjokjes in mijn vensterbank. De artisjokken die je nu zaait, gaan dit jaar niet meer bloeien. Jammer, dat wel maar artisjok is een vaste plant dus bloeit die volgend jaar. De zaden kiemen bij een temperatuur van 20 à 25 graden. Zet het bakje dus op een zonnige plek. En straks in de winter, de kleine plantjes héél goed afdekken met stro!
Geef een reactie