Frisse aardappelsalade met komkommer en mosterdblad

HomeReceptenHoofdgerechtFrisse aardappelsalade met komkommer en mosterdblad

Jullie verklaren me vast voor gek. Ik heb net een kerstboom gekocht, de gevoelstemperatuur is buiten min één en ik maak doodleuk een frisse aardappelsalade. Zo’n salade waarbij je het gevoel krijgt om op blote voeten door het gras te willen lopen, dat je op het terras een glaasje rosé bestelt of dat je op de fiets je jas los moet doen. Maar goed, omdat er buiten nog wat mosterdblad staat en ik nog wat paarse aardappelen heb liggen, leek er maar één oplossing mogelijk. Salade met paarse aardappelen, van licht naar donker geschakeerd mosterdblad met licht groene komkommer…

Frisse aardappelsalade met komkommer en mosterdblad

Mosterdblad

Als je de salade een beetje op kamertemperatuur laat komen, kan je het gewoon ook in december eten. En serveer het als bijgerecht tijdens het kerstdiner dan steel je helemaal de show! De koude aardappelsalade met mosterdblad, komkommer, dille en mosterddressing past goed bij een kerstdiner met Scandinavië als thema. Nordic cuisine!

Frisse aardappelsalade met komkommer en mosterdblad

De paarse aardappel is een Bergerac ook wel truffelaardappel. Vastkokend en goed voor een salade. De schil is dieppaars en de binnenkant paars-blauw. Het beste kan je de aardappel in de schil koken, zo blijft de aardappel mooi paars. Pas na het koken halveren of nog kleiner snijden, net wat je lekker of mooi vindt. Paarse aardappelen kan je op de biologische markt kopen, bijvoorbeeld op de Nieuwmarkt in Amsterdam of online bij de aardappelhof. Als je geen mosterdblad in de tuin hebt of helemaal geen tuin, dan kan je ook wasabi-rucola kopen. De smaak vind ik heel vergelijkbaar.


14 december, 2013


5 min voorbereiding

20 min bereiding

2 personen

Recept voor frisse aardappelsalademet komkommer en mosterdblad

Paarse aardappelsalade met komkommer, dille en mosterdbldad uit de tuin. Met een lekkere mosterddressing. Kleur op je bord!

paarse aardappelsalade

Dit heb je nodig

 • 500 gram aardappels
 • halve komkommer
 • 2 handen mosterdblad
 • 1 flinke theelepel mosterd
 • olijfolie
 • witte wijn azijn of cider azijn
 • 10 takjes dille

Zo maak je het

 1. Boen de aardappelen en kook ze gaar. De kleine Bergerac aardappelen waren in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen en halveer de aardappelen.
 2. Schaaf met een kaasschaaf of mandoline de halve komkommer in lange dunne plakken.
 3. Was het mosterdblad en meng de aardappelen met de komkommerplakken en mosterdblad.
 4. Maak een dressing van witte wijn azijn, een theelepel mosterd en een flinke scheut olijfolie. Ik vind zelf 1 deel azijn en 2 delen olijfolie een fijne verhouding.
 5. Snijd de dille fijn en meng de salade met de dressing en dille.

Tags: salade, aardappel, komkommer, mosterdblad, dille, makkelijk

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

10 reacties


 1. Wauw Marleen! Het ziet er prachtig uit zo’n salade. En ach… winter of niet. Salades kan ik altijd wel eten Ben benieuwd hoe ze het zouden doen als ‘roast potatoes’ ; )

  1. Ik heb ze wel gepoft, zag er ook mooi uit. Geroosterd is ook een leuk idee, alleen is dat recept niet zo spannend om te publiceren.

 2. Zooo dat ziet er supermooi uit die salade, ik ben benieuwd hoe die paarse aardappelen smaken, of zit er niet veel verschil in met gewone?

  1. De smaak is een beetje nootachtig. Erg lekker in de salade! Ik vind het verschil met de andere tuinaardappelen niet zo groot. Met die uit de winkel trouwens wel. Dat verschil kan je goed proeven.

 3. Door zo’n stoere paarse aardappel krijgt de salade toch ook wel weer een winterse sfeer.
  Het ziet er weer prachtig en smakelijk uit, Marleen.

  1. Thanks Manon. Als bijgerecht kan het ook in de winter. Maar als lunch of maaltijdsalade klopt het nu niet. Ik heb gisteren trouwens weer nieuwe paarse aardappelen uit Frankrijk meegenomen, Bleue d’Artois. Voor de kerstdagen.

 4. Heerlijk, ik doe heel graag alsof het zomer is ;)

  Liefs Suus van Food Bandits

 5. […] zo heerlijk waren – en de vitelotte noir: paarse aardappeltjes die ik zag op het blog van Eten uit de volkstuin. Hoe stoer gaat dat worden, om die volgend jaar op tafel te zetten? Ik kijk nu al uit naar de gekke […]

 6. Ellen den Exter

  Dag Marleen, heerlijk dat recept met paarse aardappelen en mosterdblad. Ik heb een flinke voorraad van bleue d’artois, maar mosterdblad in m’n moestuin is al lang op. Kan ik mosterdblad ook in januari zaaien, binnen op de vensterbank bijvoorbeeld of in de kas??

  1. Hallo Ellen, mosterdblad doet het ook goed bij lage temperaturen dus nu zaaien in de kas of in de platte bak is misschien geen gek idee! Ik zou het zelf niet op de vensterbak zaaien omdat het best wat ruimte inneemt. Succes! Groetjes, Marleen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.