Jullie verklaren me vast voor gek. Ik heb net een kerstboom gekocht, de gevoelstemperatuur is buiten min één en ik maak doodleuk een frisse aardappelsalade. Zo’n salade waarbij je het gevoel krijgt om op blote voeten door het gras te willen lopen, dat je op het terras een glaasje rosé bestelt of dat je op de fiets je jas los moet doen. Maar goed, omdat er buiten nog wat mosterdblad staat en ik nog wat paarse aardappelen heb liggen, leek er maar één oplossing mogelijk. Salade met paarse aardappelen, van licht naar donker geschakeerd mosterdblad met licht groene komkommer…
Als je de salade een beetje op kamertemperatuur laat komen, kan je het gewoon ook in december eten. En serveer het als bijgerecht tijdens het kerstdiner dan steel je helemaal de show! De koude aardappelsalade met mosterdblad, komkommer, dille en mosterddressing past goed bij een kerstdiner met Scandinavië als thema. Nordic cuisine!
De paarse aardappel is een Bergerac ook wel truffelaardappel. Vastkokend en goed voor een salade. De schil is dieppaars en de binnenkant paars-blauw. Het beste kan je de aardappel in de schil koken, zo blijft de aardappel mooi paars. Pas na het koken halveren of nog kleiner snijden, net wat je lekker of mooi vindt. Paarse aardappelen kan je op de biologische markt kopen, bijvoorbeeld op de Nieuwmarkt in Amsterdam of online bij de aardappelhof. Als je geen mosterdblad in de tuin hebt of helemaal geen tuin, dan kan je ook wasabi-rucola kopen. De smaak vind ik heel vergelijkbaar.
1
Wauw Marleen! Het ziet er prachtig uit zo’n salade. En ach… winter of niet. Salades kan ik altijd wel eten Ben benieuwd hoe ze het zouden doen als ‘roast potatoes’ ; )
Ik heb ze wel gepoft, zag er ook mooi uit. Geroosterd is ook een leuk idee, alleen is dat recept niet zo spannend om te publiceren.
Zooo dat ziet er supermooi uit die salade, ik ben benieuwd hoe die paarse aardappelen smaken, of zit er niet veel verschil in met gewone?
De smaak is een beetje nootachtig. Erg lekker in de salade! Ik vind het verschil met de andere tuinaardappelen niet zo groot. Met die uit de winkel trouwens wel. Dat verschil kan je goed proeven.
Door zo’n stoere paarse aardappel krijgt de salade toch ook wel weer een winterse sfeer.
Het ziet er weer prachtig en smakelijk uit, Marleen.
Thanks Manon. Als bijgerecht kan het ook in de winter. Maar als lunch of maaltijdsalade klopt het nu niet. Ik heb gisteren trouwens weer nieuwe paarse aardappelen uit Frankrijk meegenomen, Bleue d’Artois. Voor de kerstdagen.
Heerlijk, ik doe heel graag alsof het zomer is 😉
Liefs Suus van Food Bandits
Dag Marleen, heerlijk dat recept met paarse aardappelen en mosterdblad. Ik heb een flinke voorraad van bleue d’artois, maar mosterdblad in m’n moestuin is al lang op. Kan ik mosterdblad ook in januari zaaien, binnen op de vensterbank bijvoorbeeld of in de kas??
Hallo Ellen, mosterdblad doet het ook goed bij lage temperaturen dus nu zaaien in de kas of in de platte bak is misschien geen gek idee! Ik zou het zelf niet op de vensterbak zaaien omdat het best wat ruimte inneemt. Succes! Groetjes, Marleen