• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

23 december 2013 5 Reacties

Roodlof salade met bieten en sinaasappel

Roodlof saladeVorige week nam ik uit Frankrijk een zakje met Quatre Endives Rouges mee. Witlof, maar dan rood. Roodlof dus. Het ziet er prachtig uit. Maar als je roodlof kookt of roostert in de oven dan wordt de roodlof, net als witlof, grauw en grijs. Wil je genieten van die mooie kleur, dan kan je de roodlof beter rauw verwerken. Ik heb een salade gemaakt met bietjes, sinaasappel, geitenkaas en pecannoten. Met een honing-oranjebloesem dressing. Roodlof kan je kopen bij de groenteboer en op de biologische markt. Maar met witlof deze salade is net zo lekker.Het lijkt me erg leuk om zelf witlof te kweken. Ik neem dan natuurlijk wel de rode variant want ik vind de kleur prachtig.

Roodlof salade met bietjes, sinaasappel en oranjebloesemwater

Door Marleen, 23 december, 2013Een kleurrijke roodlof salade met geroosterde bietjes, frisse sinaasappel en oranjebloesemwater dressingVoorbereidingstijd: 45 minuten Bereidingstijd: 15 minuten
Dit heb je nodig
  • 2 bietjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 2 struiken roodlof
  • 2 sinaasappels
  • 40 gram zachte geitenkaas
  • 2 eetlepels gehakte pecannoten
  • olijfolie
  • witte wijn azijn of cider azijn
  • 1 theelepel honing
  • paar druppels oranjebloesemwater
  • paar takjes verse tijm

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bietjes met een dunschiller en snij ze in parten. Meng in een bakblik of ovenschaal 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamico azijn en 1 eetlepel basterdsuiker. Leg de bietenparten in het bakblik en zorg dat ze goed bedekt zijn met het olijfoliemengsel. Zet de bietjes in het midden van de oven en rooster ze in 45 minuten gaar. Snij de sinaasappel in vieren en snij de parten eruit. Snij de roodlof in de lengte en verwijder de harde kern. Gebruik het lange blad of snij de roodlof in repen. Net wat je leuk of makkelijk vindt! Meng de sinaasappel, bietenparten en roodlof in een schaal. Brokkel de geitenkaas en pecannoten over de salade. Maak een dressing met 2 delen olijfolie, 1 deel witte wijn azijn en 1 theelepel honing. Voeg er een paar druppels oranjebloesemwater aan toe. Proef en gebruik eventueel wat extra oranjebloesemwater. Overdrijf niet want teveel smaakt naar parfum. Garneer de salade met verse tijm.
Roodlof salade0

Categorie: hoofdgerecht Tags: bieten, geitenkaas, pecannoten, roodlof, salade, sinaasappel, winter

Vorig bericht: « Frisse aardappelsalade met komkommer en mosterdblad
Volgend bericht: Foodblogswap: aardpeer met blini »

Lees Interacties

Reacties

  1. Lies zegt

    23 december 2013 om 21:55

    Wow, ook een mooi gerecht voor kerst. Roodlof zag ik vandaag nog bij de Sligro liggen. Maar ja, ik had het te druk met andere groenten 😉

    Fijne dagen gewenst voor jou en je gezin! Ga je zelf nog wat koken?

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      26 december 2013 om 14:24

      Thanks Lies! Mmm… de Sligro, daar moet ik ook maar eens naar toe! Ik ben vandaag druk met kastanje-soep, aardperen met blini’s en ricotta met pruimen. Fijne kerst voor jou!

      Beantwoorden
  2. Simone zegt

    26 december 2013 om 10:34

    Wow, wat een prachtige foto Marleen! Heel mooi! En dat gerecht klinkt ook wel super. Ik vind roodlof ook prachtig om te zien, dus koken is dan inderdaad zonde. Jammer dat het zo slecht verkrijgbaar is inderdaad!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      26 december 2013 om 14:28

      Dank je wel, Simone! En roodlof kan je ook bij Sligro kopen 😉

      Beantwoorden
  3. LNNK zegt

    2 januari 2014 om 17:44

    Het gerecht ziet er heerlijk uit!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Advertentie

Copyright © 2022 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring