Focaccia met rozemarijn

Homeno categoryFocaccia met rozemarijn

“Psycho-killer, qu’ est-ce que c’est”. Dat was een van de eerste tweets die ik van PJ las. Ik zong natuurlijk virtueel luidkeels mee. En luisterend naar de muziekfilm Stop Making Sence, haalde ik met PJ nog meer eighties muziekherinneringen op.
PJ of wel Pei-Yee ken ik al een tijdje via twitter. Zij was een van de eerste foodbloggers die ik ging volgen. Haar blog Nombelina staat vol lekkere recepten en prachtige foto’s. En voor de foodblogswap van deze maand mocht ik aan de slag met één van haar recepten. Leuk! De gerechten op haar blog hebben vaak een oosters tintje met vlees maar ze heeft ook veel vegetarische recepten. Wat denk je bijvoorbeeld van tofu teriyaki met rijst of een gezonde pompoensalade met pitten en hennepzaad! Die salade staat hoog op mijn lijstje om eens uit te proberen.

Focaccia met rozemarijn

Slow down

In mijn tuin staat nu alleen nog wat wintergroente en mosterdblad. Dat maakt het foodblogswappen in de winter altijd wel lastig. Via twitter zag ik haar recept voor focaccia met rozemarijn voorbij komen. En mijn rozemarijn staat er nog fris bij. Het proces van brood kneden, laten rijzen en bakken vind ik altijd erg relaxed. Het is voor mij de manier om even rustig aan te doen. Brood bakken vergt voorbereiding. Je moet op tijd beginnen. Het deeg moet rijzen en tussendoor moet je wat kneden. Je kan dus niet de hele dag van hot naar her rennen! Nee, je bent gewoon de hele middag bezig met brood bakken. En dat vind ik soms heerlijk, lekker traag zijn. Met je handen in het plakkerige deeg. Even geen mails, tweets of andere afleidingen lezen. Tijdens het kneden kan je 15 minuten je gedachten de vrije loop te laten. Visioenen van een moestuintje naast het huis, scharrelende kippen op het erf en geurend brood in de oven…

Focaccia met rozemarijn

Tijdens het rijzen, zet ik uitgebreid sencha thee. Ik spoel de theepot om. Laat de groene theebladeren in het hete water trekken. Langzaam drink ik de afgekoelde thee en ik denk na over nieuwe recepten voor mijn blog.

Piep-piep-piep. De klok van mijn oven geeft aan dat het brood klaar is. Hop, snel in de auto en met mijn zoon naar de orthodontist. Onderweg doen we nog even wat boodschappen. En in de wachtruimte beantwoord ik nog snel een email.

Recept Focaccia met rozemarijn en kaas

Door , 27 januari 2014

Een makkelijk recept voor focaccia met rozemarijn, gekarameliseerde ui en oude kaas.

Voorbereidingstijd: 3 uur
Bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig

 • 500 gram bloem
 • 2 theelepels droge gist (of 1 zakje van 7 gram)
 • 320 ml lauwwarm water
 • 2 theelepels zout
 • 1 grote ui
 • 50 gram geraspte oude kaas
 • 1 à 2 takjes verse rozemarijn
 • olijfolie

Zo maak je het

Meng de bloem, het gist en 320 ml water en roer door met een houten lepel. Kneed het ongeveer 15 minuten met de hand tot een soepel deeg. Voeg na 5 minuten het zout toe. Als het deeg te nat is, kun je wat bloem toevoegen of wat water wanneer het te droog is. Het is wel de bedoeling dat het een beetje plakkerig is.Vet een kom in met olie en keer hier het deeg in, zodat deze een laagje olie krijgt. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat in ongeveer een uur tot dubbel volume rijzen op een warme plek.
Snijd de ui in reepjes en bak deze in een beetje olie goudbruin. Niet te donker, want de uien worden ook nog in de oven gebakken. Rasp de kaas. Rits de blaadjes van de rozemarijn takjes en snij het fijn.
Leg het deeg op een bakplaat, bedekt met bakpapier. Druk de lucht eruit en vorm tot een bal. Laat afgedekt met de vochtige theedoek 20 minuten liggen. Rol het deeg uit naar ongeveer A4 formaat. Je kan ook, net zoals ik en PJ, het deeg met je handen tot een ruwe rechthoek vormen. Bedek het deeg weer met de theedoek en laat 30 à 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 240°C. Druk met je vingers kuiltjes in het deeg. Verdeel de rozemarijn, kaas en gebakken ui erover en besprenkel met 2 à 3 eetlepels olijfolie. Bak de focaccia in 15-20 minuten gaar in het midden van de oven tot deze mooi goudbruin is. Laat de focaccia ongeveer 15 minuten afkoelen op een rooster.

Varieer gerust met de topping. Bijvoorbeeld met wat grof zeezout en knoflook. Of zongedroogde tomaten en olijven.

Focaccia met rozemarijn

Foodblogswap

 

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


Één reactie


 1. Mooi geworden! Het heeft ook wel iets relaxend brood maken, terwijl je toch het idee hebt nuttig bezig te zijn :).

  (fa fa fa fa fa fa fa fa fa far better ;))


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.