• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

14 mei 2014 12 Reacties

Pizza met aardappel en salie

Terwijl mijn twittertijdlijn volstroomt met berichtjes en tips over detoxen, giet ik een extra scheut olijfolie door het pizzadeeg. Als je nu denkt: “detoxen, watte?”, volgt hier een korte uitleg. Detoxen is een soort vasten. Tijdens de korte versie drink je enkel sapjes van fruit en groenten. De langere versie is een dieet waarbij je geen suiker, zuivel, tarwe en vlees eet. Het doel is om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen.Vegetarische pizza met aardappel en salieTussen mijn vingers maak ik zwemvliesjes van het deeg. Tijdens het kneden denk ik na of detoxen iets voor mij is. Alleen leven op sapjes… Ineens herinner ik me het ontgiften met behulp van koffie. Weet je dat nog? Het was ooit populair onder bekende Nederlanders. Ik zal er verder niet over uitweiden, ik schrijf hier tenslotte over eten! Het deeg wordt mooi en elastisch. Zo’n sapkuur ga ik voorlopig maar niet doen. Ter compensatie kneed ik het deeg maar extra lang. Als het deeg straks rijst, zal ik een rondje op mijn skeelers rijden, bedenk ik me. En ik troost me met de gedachte dat als je gezond eet, je ook niet zoveel afvalstoffen hoeft af te voeren!Vegetarische pizza met aardappel en salie

Recept Vegetarische pizza met aardappel en salie

Door Marleen, 14 mei 2015Pizza met aardappel en salieRecept voor homemade pizza met aardappel en salieVoorbereidingstijd:1 uur en 40 minuten Bereidingstijd:10 minuten Voor 3 Γ  4 pizza’s
Dit heb je nodig
  • 400 gram bloem (tarwebloem)
  • 2 theelepels gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 200 ml lauwwarm water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 kleine aardappels
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 Γ  3 gedroogde chili-pepertjes
  • 5 Γ  6 hele tomaten op olie
  • verse salie
  • 250 gram ricotta
  • 80 gram geschaafde pecorino
  • grof zeezout

Zo maak je het

Meng 400 gram bloem met 2 theelepels gist en 1 theelepel zout. Voeg 200 ml lauwwarm water en 2 eetlepels olijfolie toe. Kneed het in ongeveer 10 minuten tot een elastisch deeg. Vet een kom in met olie, leeg het deeg erin en bedek het met plastic folie. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg 1 uur en 30 minuten rijzen. Verdeel het deeg in 3 of 4 stukken en rol het met een deegroller uit tot dunne, ronde pizzabodems. Leg de bodems op een ingevette pizzaplaat of bakblik. Was de aardappels dan hoef je ze niet te schillen. Snij de aardappels in flinterdunne plakjes en kook plakjes 3 minuten. Meng 2 eetlepels tomatenpuree met een beetje water tot een dunne tomatensaus. Vijzel de pepertjes en voeg toe aan de saus. Snij de tomaten in reepjes. Bestrijk de pizzabodems dun met de tomatensaus. Verdeel de plakjes aardappel en reepjes tomaten over de bodems. Gebruik naar smaak wat knoflook uit de pot met tomaten. Doop de verse salie even in de olijfolie en leg op de pizza. Verbrokkel de ricotta en schaaf de pecorino over de pizza’s. Bak de pizza’s in een voorverwarmde oven op 240 graden in ongeveer 10 minuten gaar. De tijd is afhankelijk van je eigen oven. Bestrooi de pizza’s voor het serveren met wat grof zeezout.
 0

Categorie: hoofdgerecht Tags: aardappelen, lente, pecorino, pizza, salie, tomaten

Vorig bericht: « Amsterdamse smaakmakers
Volgend bericht: Moestuin tip: kruiden voor in de schaduw »

Lees Interacties

Reacties

  1. Maura - YLT zegt

    14 mei 2014 om 10:43

    Aaah, ja het is echt detox-tijd. Misschien omdat het bijna zomer is en iedereen zomer proof wil zijn? Zelf ga ik ook mee doen aan de hype. Ik wil wel eens uitproberen wat het doet (of het iets doet) en of ik inderdaad mooi haar krijg haha.

    Ik ben nu nog even aan het pre-detoxen hoor met hambugers en pizza. En trouwens, dit klinkt helemaal niet ongezond. Lijkt me echt heel lekker en je foto’s zijn weer geweldig. Ik wilde laatst ook pizza fotograferen, maar vond het best lastig.

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      14 mei 2014 om 13:24

      Ja, iedereen is waarschijnlijk nu druk met een bikini-proof lichaam. Ik ben benieuwd naar je ervaring, Maura! Ik heb wel eens gevast met sapjes. Ik weet nog dat ik het koud had, trillerig werd en zelfs flauw viel. Maar een betere concentratie of mooier haar, dat kan ik me niet herinneren.

      Beantwoorden
  2. laura zegt

    14 mei 2014 om 12:01

    Niks voor mij hoor, dat detoxen! Ik besluit wel eens om een paar dagen geen zuivel te eten, of een tijdje geen vlees… Maar om nou al het lekkere voor een lange tijd te verbieden? Nah, lijkt me niks! πŸ™‚ Je hebt denk ik wel gelijk, zolang je altijd al gezond eet heb je vast niet veel afvalstoffen om af te voeren.

    De pizza ziet er in ieder geval geweldig uit! πŸ™‚

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      14 mei 2014 om 13:27

      Thanks, Laura! Lekker blijven genieten! En er vooral op vertrouwen dat je lichaam prima in staat is die afvalstoffen te verwijderen!

      Beantwoorden
  3. Hazel zegt

    14 mei 2014 om 12:43

    detoxen. Wat je zegt. Als je gezond en goed eet, heb je dat volgens mij helemaal niet nodig! En genieten van het leven! πŸ˜‰

    Die pizza lijkt me heerlijk!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      14 mei 2014 om 13:29

      Die pizza was zalig! Bewegen en genieten van lekker eten is mijn motto.

      Beantwoorden
  4. Suus zegt

    14 mei 2014 om 16:09

    Oeh alleen op sapjes nee, dat zou ik niet kunnen. Maar luisteren naar je lichaam en bewust eten ben ik zo blij mee. En dat is soms pizza met veel groenten en lekkere schapenkaas. Of binnenkort deze pizza met ricotta. Klinkt heerlijk πŸ˜‰

    Liefs Suus

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      14 mei 2014 om 21:28

      Bewust en gezond eten is heel belangrijk. En af en toe een lekkere pizza met kaas kan best. Met een glaasje koele rosΓ© op het terras, heerlijk!

      Beantwoorden
  5. Ellen- Made by Ellen zegt

    14 mei 2014 om 17:17

    Hi Marleen,
    Mooie foto’s weer! Enne ik ben blij om te horen dat ik niet de enige ben die niet aan het detoxen is. Je wordt er op het moment helemaal mee ‘dood gegooid’ online. Gewoon vers en onbewerkt blijven eten is ook mijn motto!! Xx ellen

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      14 mei 2014 om 21:32

      Ja, geen detox hier πŸ˜‰ Ik zou de koffie, een knapperig vers broodje en een glaasje wijn teveel missen. Ik voeg daar wel lekker bewegen aan toe, maar misschien is dat de leeftijd… zucht…

      Beantwoorden
  6. Elisa zegt

    15 mei 2014 om 20:54

    Heerlijk lijkt het, ik heb het ook gedaan. Enkel sapjes een week lang. Zwaar, nee wat heb mij nog nooit zo fit gevoeld. Ik had op dat moment zo veel lichamelijke problemen en vooral met de maag! Maar daarna, het ging iets beter maar we klungelen nog aan…

    Beantwoorden
  7. Olga zegt

    21 mei 2014 om 15:30

    Hey! You are already on Volrecepten. nl. Would you like to join Volrecepten.be too? I hope to see you there soon and if you have any problem joining, please let me know πŸ™‚

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 Β· Design by Marleen van Es Β· Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan Β· privacyverklaring