Meringue met japanse wijnbes

Homeno categoryMeringue met japanse wijnbes

“Oh, Japanse wijnbes”, zuchtte Hazel van Cookie Cottage in mijn volkstuin. “Heerlijk op een Pavlova!” Daar had ik ook al eens over gefantaseerd maar nooit aangedurfd omdat ik niet zo goed kan bakken. Een eenvoudige citroentaart of een boerencake dat lukt wel, maar het moet niet ingewikkeld of een precisiewerkje worden. Daar ben ik te nonchalant voor. Zelf meringue maken leek mij echt een onmogelijke opgave maar het viel me eigenlijk erg mee. Oké, ik heb geen mooi, gedraaide schuimpjes of gebruinde toefjes op een taart gemaakt zoals Hazel uit haar oven tovert. Maar beginnen met zo’n amorfe Pavlova en chaotische Eton mess is helemaal geen gek idee!

Meringue met japanse wijnbes

Als je een paar dingen in de gaten houdt, dan lukken de meringues prima!

Tips

 • Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn.
 • Zorg dat de kom van de mixer vetvrij is. Afwassen en omspoelen met heel heet water, werkt prima.
 • Splits de eieren steeds in een apart bakje. De eiwitten die gelukt zijn, doe je bij elkaar in de kom.
 • Giet na een paar minuten mixen, rustig steeds wat suiker toe.
 • Open niet het deurtje als de meringues in de oven afkoelen.

Meringue met japanse wijnbes

Recept Meringue met japanse wijnbes

Door , 24 juli 2014

Meringue met japanse wijnbes

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Wachttijd: 3 uur
Bereidingstijd: 5 minuten
6 à 8 merinques

Dit heb je nodig

 • 6 eiwitten
 • 350 gram basterdsuiker
 • 2 theelepels maïzena
 • 1 theelepel witte azijn
 • 250 ml slagroom
 • suiker voor de slagroom (naar smaak)
 • japanse wijnbessen (of ander lekker rood fruit)

Zo maak je het

Maak de kom van de keukenmachine brandschoon. Splits 6 eieren en gebruik alleen de eiwitten. Doe de eiwitten met een snufje zout in de kom van de keukenmachine. Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop in de keukenmachine de eiwitten stijf. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Voeg na een paar minuten, terwijl de keukenmachine draait, steeds wat suiker toe. Het eiwit is goed als je er pieken van kan maken of de kom op z’n kop kan houden en het eiwit er niet uitvalt. Voeg nu 2 theelepels maïzena en 1 theelepel witte azijn toe. Laat de machine nog even kort draaien.
Schep met een grote opscheplepel het eiwit op een met bakpapier bekleed bakblik. Je kan met deze hoeveelheid ongeveer 6 à 8 meringues maken. Maak met een vork een mooie krul in de bovenkant. Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak de meringues 10 minuten voor een krokante buitenkant. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 130 graden en bak de meringues nog een uur. Zet de oven uit en laat de meringues minstens 2 uur in de oven afkoelen. Open niet het deurtje!
Voeg naar smaak wat suiker toe aan de slagroom en klop het met een mixer stijf. Breek de meringues, klodder er wat slagroom over en garneer met lekker veel fruit uit de tuin. Mijn japanse wijnbessen waren rijp dus die gingen erover!

 

Meringue met japanse wijnbes

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


3 reacties


 1. Ik zie dat je mijn raad mbt de wijnbessen hebt opgevolgd ;-)
  Ze zijn heeeeerlijk op een pavlova!!

  1. Marleen

   Ja, dat is waar ook en het was een fantastisch goed idee van je! Ga je nog even credits geven! Ik heb ook jouw recept goed gelezen en flink gegoogled hoe je kan voorkomen dat de meringues inzakken. Ik had er wel scheurtjes in zitten maar dat is voor een Eton mess desert natuurlijk geen probleem! Zo cool dat ik het nu ook kan! Ik heb alweer nieuwe ideeën.

 2. […] koelkast. Voor een lekker recept met Japanse wijnbessen kun je ook trouwens ook even kijken bij EtenuitdeVolkstuin, Marleen maakte er een verrukkelijk uitziende Meringue […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.