Moestuinieren op vliegveld Tempelhof in Berlijn

HomeBuitenkijkenMoestuinieren op vliegveld Tempelhof in Berlijn

In Berlijn lijkt echt alles te kunnen! Wat denk je van tuinieren op een voormalig vliegveld! Aan de rand van de wijk Kreuzberg ligt het verlaten vliegveld Tempelhof. Tot 2008 was het vliegveld nog in gebruik. En nu kan je op de landingsbanen wandelen, fietsen en skaten! Aan de rand van het vliegveld en naast de wijk Neukölln is ruimte voor vierkante meter tuintjes. Met oude pallets en gevonden materiaal hebben bewoners uit de buurt eigen tuintjes gecreëerd. Het resultaat is een vrolijke verzameling van bloemen, groente én onkruid. Er lijkt niet echt sprake te zijn van een gemeenschapstuin, zoals Prinzessinnengarten. Er is wel een centraal punt met een klein podium. Maar iedereen tuiniert voor zichzelf en dat gaat de één beter af dan de ander. Bijna alle tuintjes hebben ook een zitje. Ik stel me voor dat het ’s avonds en in het weekend een gezellig complex is!

Moestuinieren op Tempelhof

Moestuinieren op Tempelhof

Moestuinieren op Tempelhof

Re-use, Reduce en Recycle

In grote plastic vaten wordt water opgevangen voor algemeen gebruik. Het vliegveld maakt midden in augustus een hele droge indruk en de planten in die verhoogde bakken moet je natuurlijk veel water geven. De eigenaren zijn heel creatief met oud materiaal en recyclen alles. Er zijn provisorische houten huisjes gemaakt. Ik zag een sperziebonen iglo! En één eigenaar heeft zelfs een heus kabinet met planten in oude schoenen gemaakt. In de paar dagen die ik in Berlijn was, vond ik het een hele groene stad. Iedereen fietst, tuiniert en recycled.

Moestuinieren op Tempelhof
Sperziebonen iglo

Moestuinieren op Tempelhof

Moestuinieren op Tempelhof

Moestuinieren op Tempelhof

Tweedehands shoppen

In de buurt van het vliegveld, in de Flughafenstrasse kan je leuk shoppen bij tweedehandse winkeltjes. Als je richting Görlitzer park wandelt, kom nog meer bric en brac winkeltjes tegen. Van tweedehands kleding, boeken, meubeltjes, servies en lp’s. In het weekend worden in Berlijn vlooienmarkten georganiseerd. In het vervallen complex Raw Tempel (Friedrichshain) en Mauerpark (Prenzlauer Berg) kan je voordelig en origineel je huisraad aanvullen.

Moestuinieren op Tempelhof

Moestuinieren op Tempelhof

Tempelhof

De moestuintuintjes liggen aan de oostzijde van het park, bij de ingang aan de Oderstrasse, metro Boddinstrasse U8. Meer informatie over dit initiatief kan je lezen op website Allmende-Kontor.
Voor wandelen, skaten of het huren van een segway, kan je ook de ingangen aan de westzijde van het park gebruiken. Metro Paradestrasse en Tempelhof (U6).

Dit was mijn tweede en tevens laatste bericht over Berlijn. Mijn vakantie is weer voorbij! Tijd om aan het werk te gaan, weer te tuinieren en nieuwe recepten uit te proberen. Hebben jullie een fijne vakantie gehad?

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


9 reacties


 1. Die sperziebonen iglo ♥ Geweldig!!

 2. Kees de Boon | De Boon in de Tuin

  Hoi Marleen, schitterende foto’s (wederom :)!

  Hoe krijg jij dat toch voor elkaar? Maak jij toevallig gebruik van Lightroom? En mag ik vragen welke instellingen/filters jij daarvoor gebruikt? Ik ben er gewoon helemaal weg van!

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes,
  Kees

  1. Dank je wel, Kees! Tips heb ik je al gestuurd. ;-)

   1. Ja hoor, niet alleen Kees is fan van je foto’s, hij is alleen wel zo slim om gewoon om tips en trucs te vragen.
    Zal ik Kees vragen om deze te delen of toch maar op de legale manier ;-)

    Wat een creatieve moestuinen, leuk om te zien!

    Groet,
    Karin

 3. Wat ziet dat er prachtig uit. Geweldige foto’s zeg!

  1. Dank je Denise!

 4. Geweldig zeg!

 5. Suus

  Jaaaa ook geweldig leuk. Kan er weer bij op mijn lange lange lijst ;)
  Liefs Suus

  1. Ja, dat zal een hele lange lijst zijn! Heb je de Boros bunker trouwens al gezien? Als je van kunst en architectuur houdt, dan moet die ook op je lijst! Er hangen wat foto’s van Wolfgang Tilmans! En werk werk van Klara Lidén is fascinerend! Die bunker was voor mij het hoogtepunt van mijn trip naar Berlijn. Heel indrukwekkend!
   Liefs, Marleen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.