Pruimenclafoutis met amandelmeel

HomeReceptenOntbijtPruimenclafoutis met amandelmeel

Hebben jullie dat nou ook? Dat je in een restaurant een gerecht met je favoriete groente bestelt, puur en alleen om te weten hoe de chef dat klaar maakt? Of als je iets lekkers eet, je vrijwel onmiddellijk alle ingrediënten noteert? In Berlijn at ik bij het ontbijt een heerlijk stuk pruimencake. Met sappige pruimen, amandelmeel, niet al te veel boter, lijkt op clafoutis, schreef ik in mijn notitieboekje. En van het een komt het ander… Met de pruimen die ik vlak voor de vakantie nog even snel had ingevroren, heb ik thuis een pruimenclafoutis met amandelmeel gemaakt. Een makkelijk en snel recept. In mijn gedachten zit ik weer in de ontbijtzaal van het Michelberger hotel.

Pruimenclafoutis, clafoutis with plums

Ontbijten in het Michelberger hotel
Ontbijten in het Michelberger hotel

Ja, met ingevroren pruimen! Meestal oogst ik eind augustus pruimen. Maar dit jaar is alles vroeg en de meeste pruimen waren precies in mijn vakantie rijp. Door alle vakantiedrukte kwam ik niet meer aan het bewaren van de pruimen toe. Veel heb ik maar weggegeven en in Berlijn kreeg ik een mailtje van mijn tuinburen dat ze een kist met pruimen voor de voedselbank hadden geplukt. Zo fijn! Had ik jullie als eens vertelt dat wij op het complex een thematuin hebben waarin getuinierd wordt voor de Voedselbank? Zo’n fantastisch en goed initiatief! Belangeloos zaaien en oogsten de mensen kroppen sla en bakken vol courgettes. En wat ik teveel heb aan groente en fruit kan ik ook meegeven. No waste!

Pruimen plukken, picking plums

Pruimenclafoutis


3 september 2014


15 min voorbereiding

30 min bereiding

10 taartjes

Recept voor pruimenclafoutis met amandelmeel

Makkelijke en snelle pruimenclafoutis

Pruimenclafoutis

Dit heb je nodig

  • 500 gram pruimen
  • 125 gram amandelmeel
  • 3 eieren (M)
  • 100 gram suiker
  • 250 ml melk
  • boter om in te vetten

Zo maak je het

  1. Was, halveer en ontpit de pruimen. Snijd de pruimen nogmaals door de helft.
  2. Verwarm de oven op 200 graden.
  3. Meng in een ruime beslagkom het amandelmeel met 3 eieren. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan.
  4. Voeg 50 gram van de suiker toe. Schenk vervolgens rustig de melk erbij terwijl je blijft mixen. Zo krijg je een mooi klontvrij beslag. Het beslag hoort dun en vloeibaar te zijn.
  5. Vet een lage overschaal of 10 kleine vormpjes in met boter.
  6. Leg de pruimen op de bodem van de schaal of vormpjes en schenk er het beslag overheen.
  7. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de clafoutis in 30 minuten gaar. De tijd is afhankelijk van je eigen oven.
  8. Strooi als de pruimenclafoutis nog heet is de rest van de suiker erover.

Warm en koud erg lekker!

Tags: taart, pruimen, amandelmeel, glutenvrij, frans

 

Pruimenclafoutis, clafoutis with plums


,

9 reacties


  1. Wat een heerlijk recept Marleen en wat een goed idee om pruimen in te vriezen!

    1. Thanks Cécile! Ja, je moet wat die pruimen. Ik eet weinig jam dus dat vond ik ook geen goed idee. Maar met ingevroren pruimen kan je nog best veel dingen maken. Binnenkort komt nog een recept…

  2. Wow wat een toeval, had ook voor dit weekend een recept met pruimen clafoutis gepland voor mijn blog. Wat een fantastisch plan om groente en fruit wat over is aan de voedselbank te geven, hulde!

  3. Fijn recept. Heb in mijn Franse vriezer ook nog flink wat pruimen uit eigen boomgaard. Ik denk dat ik dit recept maar eens ga maken als ik daar weer ben.

    1. Jij vriest ze dus ook in! Soms heb je gewoon echt teveel, afgelopen jaar ging er ook een flink krat naar de voedselbank.
      Met de pruimen uit de vriezer kun je trouwens ook goed likeur maken. Zo lekker! Het alcohol voor fruit koop je gewoon bij de Auchan. Handig!

  4. Toevallig gelezen dat amandelmeel niet boven 175 graden gebakken mag worden.

    1. Dat wist ik niet. Weet je misschien ook waarom?

  5. Paul

    Lijkt me heerlijk! Ik heb ‘m opgeslagen voor de a.s. Kerst!
    Nog een tip voor deze multi vrucht: maak er eerst een likeur van. Vele recepten online te vinden. De doordrenkte pruimen liggen inmiddels in de vriezer voor de amandelclafoutis. We zien ernaar uit.
    En dank voor dit recept!

    1. Ja, likeur is inderdaad erg lekker. En wat een idee om de pruimen dan weeer te gebruiken voor een clafoutis!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.