• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

28 december 2014 7 Reacties

Freekeh falafel met pastinaak

“Free-kee, eh freaky… nou, ik weet eigenlijk niet hoe je het uitspreekt”, stamelde ik tijdens het kerstdiner bij mijn zus. Ze had net een prachtige quinoasalade met bieten voor mijn neus gezet en ze vertelde dat het eigenlijk de eerste keer was dat ze quinoa had gebruikt. Die salade was trouwens vre-se-lijk lekker! Ik zal haar eens om het recept vragen. “Ik heb gisteren voor het eerst Freekeh gebruikt en er falafel met pastinaak van gemaakt”, ging ik verder. “Lekker als hapje, op oudejaarsavond ofzo”.

Freekeh falafel met pastinaak

Thuis heb ik meteen een filmpje opgezocht om te luisteren hoe je Freekeh moet uitspreken. Je zegt: Vriekah. Het lijkt op quinoa, bulgur en couscous. Maar de korrel is groter en daardoor heeft het een bite. Je kunt het gebruiken door salades zoals couscous en quinoa. Het is een graansoort dat veel wordt gegeten in het Midden Oosten. Freekeh wordt vroeg geplukt, als het graan nog groen is en buiten met een brander geroosterd.

En als je het voor Oudejaarsavond gaat maken, zet dan meteen Le Freak van Chic op je playlist!

Aaahhh, freak out.
Le freak. C’est chic!
Freak out!

Ik wens jullie alvast een fijne jaarwisseling en het beste voor 2015!

28 december 2014
Marleen
25 min voorbereiding
10 min bereiding
20 stuks

Recept voor Freekeh falafel met pastinaak

Freekeh leent goed om falafel van te maken. Gecombineerd met komijn en knoflook is deze falafel met pastinaak een lekkere snack.

Freekeh falafel met pastinaak

Dit heb je nodig


  • 100 g freekeh
  • 1 pastinaak
  • 10 takjes bladpeterselie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl zout
  • 1 el komijn
  • 2 el tahin
  • 1 el water
  • 2 à 3 el bloem
  • zonnebloemolie
keukenbenodigdheden
  • keukenmachine

Zo maak je het

  1. Kook de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  2. Rasp de pastinaak met de keukenmachine. Hak de blaadjes peterselie met een mes fijn.
  3. Voeg de freekeh en peterselie bij de pastinaak. Pers een teentje knoflook boven de kom van de keukenmachine. Voeg zout, komijn en tahin toe.
  4. Draai het mengsel met de keukenmachine tot een stevige massa. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het freekeh-pastinaakmengsel te droog is.
  5. Vorm met je handen ongeveer 20 balletjes van het freekeh-pastinaakmengsel.
  6. Strooi de bloem op het aanrecht en rol de balletjes erdoor.
  7. Verhit een laag zonnebloemolie van ongeveer 1 cm in een wokpan en bak de balletjes in de hete olie bruin.

Lekker met verse koriander en een dipsaus van mayonaise, yoghurt en knoflook.

Tags: hapje, pastinaak, freekeh, midden-oosten

 


De Greenwheat freekeh, dat ik in dit gerecht gebruik, heb ik ontvangen van Artisan Grains om uit te proberen.

 1

Categorie: hapje Tags: falafel, freekeh, pastinaak, vegan, winter

Vorig bericht: « Pompoenijs op het kerstmenu
Volgend bericht: Jaaroverzicht 2014 »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ianna zegt

    28 december 2014 om 11:15

    Wauw, dat ziet er lekker uit! Toevallig laatst ook voor het eerst met Freekeh gekookt. Ik maakte er een salade van, alvast voor in het nieuwe jaar voor de blog ;). Het smaakt goed, dus ga zeker deze falafel met pastinaak eens uitproberen. Bedankt voor de inspiratie! 🙂

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      28 december 2014 om 18:00

      Ja, salades met freekeh lijkt me ook erg lekker! Ik ben benieuwd naar jouw recept.

      Beantwoorden
  2. Manon zegt

    28 december 2014 om 12:16

    Mocht ik een keer ergens Freekeh tegenkomen, dan ga ik beslist deze Freekeh falafel met pastinaak maken.
    Ik wens jou ook een goede jaarwisseling en een heerlijk en sprankelend 2015!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      28 december 2014 om 18:01

      Thanks Manon! Ik zag freekeh bij de AH xl in het schap staan. Maar bij de arabische supermarkten kun je het ook kopen.

      Beantwoorden
  3. Suus zegt

    28 december 2014 om 20:18

    Jaaaa gelijk het liedje in mijn hoofd. Nog niet eerder Freaky 😉 gegeten maar dit recept ga ik zeker proberen en dan heel hard het liedje opzetten tijdens het koken aaaaaaaaah freak out!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      28 december 2014 om 21:34

      Haha! Ik realiseerde me dat ik nog steeds het hele liedje woord-voor-woord kan zingen… Jeej!

      Beantwoorden
  4. Berta Drost zegt

    30 december 2014 om 10:56

    YUM !

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring