• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

15 januari 2015 3 Reacties

No waste: broccolisoep met boerenkoolstronk

Achteloos gooi ik bijna de stronken van de boerenkool op de composthoop, tot ik me bedenk dat die stronken misschien wel in een soep kunnen. Ja, waarom eten we de boerenkoolstronken eigenlijk niet? Is het taai? Of misschien is het wel heel bitter. Tijd voor een experiment! Gecombineerd met een andere groente zou het toch misschien wel eetbaar kunnen zijn?Broccolisoep met boerenkoolstronkDe stronken heb ik geschild omdat ik vermoed dat de buitenkant, net als broccoli, draderig kan zijn. (En dat klopt! Goed pureren straks.) Daarna heb ik de stronk in kleine stukken gesneden en het bij de broccolisoep gevoegd. En dat kan prima! Gebruikt niet teveel stronken! Ik zou niet meer dan één stronk nemen voor een pan soep voor vier kommen. Boerenkool werkt namelijk enigszins laxerend. Je bent gewaarschuwd. Als maaltijdsoep lijkt het me daarom niet geschikt. Maar combineer de boerenkoolstronk vooral met een andere groente voor extra smaak. No waste!Broccolisoep met boerenkoolstronk

Recept broccolisoep met boerenkoolstronk

Door Marleen, 15 januari 2015Broccolisoep met boerenkoolstronkVoorbereidingstijd:10 minuten Bereidingstijd:20 minuten voor 4 personen
Dit heb je nodig
  • 2 broccolistronken
  • 1 boerenkoolstronk
  • 1 grote ui
  • scheut olijolie
  • 300 ml water
  • 6 ijsblokjes lavasbouillon (zelfgemaakt) of 1 bouillonblokje
  • 1 tl zout
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 1 tl gemalen koriander
  • ½ tl kardemom
  • paar sprieten bieslook
  • staafmixer

Zo maak je het

Schil de broccoli- en boerenkoolstronken. Snijd de stronken in blokjes. Snijd de ui fijn en bak de ui met een scheut olijfolie glazig.Voeg water en de ijsblokjes lavas of het bouillonblokje toe. Breng het aan de kook. Voeg de broccoli- en boerenkoolstukken, zout en kokosmelk toe. Bewaar een beetje kokosmelk om te garneren. Laat de soep 30 minuten zachtjes koken.Kneus het chilipepertje met de vijzel. Breng de soep op smaak met het chilipepertje, koriander en kardemom.Pureer de soep met een staafmixer. Hak de bieslook fijn. Garneer met kokosmelk en bieslook.

Tips voor boerenkoolstronk

  • Gebruik niet teveel omdat het enigszins laxerend werkt
  • Schil de stronk goed, de draderige buitenkant is niet lekker
 1

Categorie: hoofdgerecht

Vorig bericht: « Aardappelgratin met aardperen en geitenkaas
Volgend bericht: Boerenkoolchips met misomayonaise »

Lees Interacties

Reacties

  1. liesbeth zegt

    17 januari 2015 om 16:29

    Hoi Marleen
    Heb je ook een recept voor de lavasbouillon?

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      18 januari 2015 om 10:45

      Dat is heel eenvoudig! Vul een pan met de bladeren van de lavasplant en water. Breng het aan de kook en laat 30 minuten pruttelen. Afkoelen en ijsblokjesvorm of -zakjes vullen en invriezen.

      Beantwoorden
  2. Berta Drost zegt

    18 januari 2015 om 16:05

    bedankt voor de tip !

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring