Boerenkoolchips met misomayonaise

HomeReceptenVoorgerechtBoerenkoolchips met misomayonaise

De boerenkoolchips stonden al een tijdje op mijn lijstje met recepten om uit te proberen. Ik zag het regelmatig op Engelstalige foodblogs voorbij en het maakte me nieuwsgierig om het ook eens uit te proberen. De boerenkoolbladeren heb ik besprenkeld met citroensap en olijfolie maar je kunt allerlei varianten bedenken. Bijvoorbeeld paprikapoeder of garam masala. Of tahin en sesamzaadjes. En wat denk je van wasabi of mierikswortel? Mogelijkheden genoeg!

boerenkoolchips

boerenkool

En dan de vraag: is het lekker? Ik vind van wel! Het citroensap maakt het fris en de combinatie met de zoutige misomayonaise is heel lekker. Het is verrassend en weer eens wat anders. Ik zou het zelfs aan een knorrige puber durven voorschotelen! Oké, bijdehante opmerkingen en ronddraaiende ogen moet je dan natuurlijk eerst even trotseren. En naderhand moet je ook “ik zei het toch” met een ingehouden glimlach voor je houden!

Deze boerenkoolchips bracht me meteen op het idee om ook eens snijbietschips te maken. En spinazie! Want dat heeft al de vorm van chips! Hebben jullie het al uitgeprobeerd? Ik ben benieuwd… Het lijstje van uit te proberen recepten is in ieder geval weer aangevuld.

boerenkoolchips uit de oven


19 januari 2015


5 min voorbereiding

20 min bereiding

3-4 personen

Recept voor boerenkoolchips

Verras je gasten met deze knapperige en frisse boerenkoolchips met citroen en een misomayonaise als dip.

Boerenkoolchips met misomayonaise

Dit heb je nodig

Voor de chips

 • 1 boerenkoolstronk
 • 2 el olijolie
 • 1 el citroensap
 • fleur de sel

Voor de misomayonaise

 • 2 el mayonaise
 • 1 tl lichte miso

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Was de boerenkool en dep de bladeren droog. Verwijder de stronk en nerf en snijd het boerenkoolblad in grove stukken van ongeveer 5 cm.
 3. Besprenkel het blad met olijfolie en citroensap. Leg de boerenkool op een met bakpapier bekleede ovenschaal of bakblik. Strooi er fleur de sel over.
 4. Bak de boerenkoolchips in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten knapperig.
 5. Maak ondertussen de misomayonaise door de mayonaise met miso te mengen.

Tags: hapje, boerenkool, chips, makkelijk

 

boerenkool chips met misomayonaise

Inspiratie

 

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

8 reacties


 1. Ik heb al eens boerenkoolchips gemaakt en ik deel je mening dat het lekker is en weer eens iets anders. Ik hou sowieso van dingen die knapperig en crunchy zijn. Wil me overigens ook nog eens op de fruitchips storten, dus als je daar nog leuke ideeën over hebt!!!

  1. Jaah, ik wil nog graag appelchips maken. Maar misschien dat ik het pas post als ik weer verse appeltjes uit de tuin hebt. Tja, gevalletje niche blog ;-)

 2. Hoi Marleen,
  Ik vond ze wel lekker inderdaad. En ook verrassend. Ik had er al zo vaak over gelezen voor ik ze zelf at. Ook leuk als aanvulling of garnering. Als je vegetarisch kookt is het extra leuk om groenten in één maaltijd verschillend bereid te serveren. Ik strooi die chips bijvoorbeeld over een curry of rijstgerecht.

  1. Hoi Sophie,
   Over de curry lijkt me ook lekker. Ik had al wel aan een salade gedacht, bedankt voor de tip!
   Groetjes, Marleen

 3. Eigenlijk houd ik niet zo van boerenkool, maar de boerenkoolchips zijn iets wat ik ook nog wel graag wil proeven. Ben benieuwd hoe anders dat smaakt. Voor de variatie zou je ook nog allerlei kruiden kunnen gebruiken. Ik kom eerst wel een keertje proeven ;-)

  1. Boerenchips heeft een duidelijke boerenkoolsmaak maar de citroen geeft de kool een fris accent! En zeker met een lekkere dip wordt de boerenkoolsmaak minder nadrukkelijk.Kruiden zoals za’atar of oregano lijkt me een goede combinatie.

 4. Mmm! Ik hou van boerenkool chips! En het idee met bietjes klinkt ook heel goed! De misomayonaise lijkt me trouwens ook heerlijk er bij!

  1. Bietenchips bak ik wel vaker. Dat is erg lekker. Maar snijbiet is niet hetzelfde als een bietje. Het blad is vrij groot. En een beetje bitter, ik ben benieuwd of dat zich leent om chips van te bakken.
   Misomayo is echt zó lekker, dat moet je maken!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.