Vorige week trok ik samen met Henk Westbroek voor opnames voor zijn tv-programma een bol verse knoflook uit de grond. “Kun je dat nu al eten”, vroeg Henk. Ja hoor! Gewoon het buitenste velletje eraf, fijn snijden en eten! De knoflook heeft nu nog geen losse teentjes en is lekker door de salade of aioli. De smaak is zachter dan gedroogde knoflook en ik gebruik het eigenlijk voor dezelfde gerechten waar ik anders een gedroogd teentje door zou doen. Alleen hak ik het en want persen gaat wat lastiger. Nou eh, lastig is niet het goede woord, het voelt vooral gek, alsof je er een ui doordrukt. De structuur van verse knoflook is sappiger en knapperiger, moeilijk uit te leggen.
Voor de aioli heb ik de knoflook heel fijn gehakt. Aioli maken is niet moeilijk als je de juiste spullen gebruikt en let op de volgorde. Eerst meng je de eidooier goed met azijn en citroensap. Daarna giet je héél langzaam (echt druppeltjes) steeds wat olie toe terwijl goed oplet dat het steeds wordt opgenomen. Ik gebruik de hoge beker en garde van de staafmixer.
Kijk, deze keukenspullen gebruik ik. Een hoge beker voor de aioli, maatbeker mèt schenktuit om olijfolie toe te voegen en staafmixer met garde.
Geef een reactie