• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

19 juni 2015 1 Reactie

Aioli met verse knoflook

Vorige week trok ik samen met Henk Westbroek voor opnames voor zijn tv-programma een bol verse knoflook uit de grond. “Kun je dat nu al eten”, vroeg Henk. Ja hoor! Gewoon het buitenste velletje eraf, fijn snijden en eten! De knoflook heeft nu nog geen losse teentjes en is lekker door de salade of aioli. De smaak is zachter dan gedroogde knoflook en ik gebruik het eigenlijk voor dezelfde gerechten waar ik anders een gedroogd teentje door zou doen. Alleen hak ik het en want persen gaat wat lastiger. Nou eh, lastig is niet het goede woord, het voelt vooral gek, alsof je er een ui doordrukt. De structuur van verse knoflook is sappiger en knapperiger, moeilijk uit te leggen.

Aioli met verse knoflook

Verse knoflook

Recept aioli met verse knoflook

Door Marleen, 19 juni 2015Voorbereidingstijd:5 minuten Bereidingstijd: 10 minuten

Dit heb je nodig

  • 1 eidooier
  • 2 tl citroensap
  • 1 tl wittewijnazijn
  • een stuk verse knoflook
  • snufje suiker
  • 1/2 tl zout
  • 100 ml zonnebloemolie of een andere neutrale olie
  • 60 ml extra-vierge olijfolie
  • staafmixer

Zo maak je het

  1. Hak het stuk knoflook fijn.
  2. Doe de eidooier, citroensap, azijn, knoflook, suiker en zout in de beker van de staafmixer. Gebruik de garde van de staafmixer en meng de ingrediënten met elkaar.
  3. Begin heel voorzichtig met het toevoegen van de olie. In het begin zijn het echt druppeltjes die je toevoegt. Als de substantie op mayonaise gaat lijken, dan kun je wat meer olie tegelijk toevoegen. Zorg wel dat de olie steeds goed wordt opgenomen.

 

Voor de aioli heb ik de knoflook heel fijn gehakt. Aioli maken is niet moeilijk als je de juiste spullen gebruikt en let op de volgorde. Eerst meng je de eidooier goed met azijn en citroensap. Daarna giet je héél langzaam (echt druppeltjes) steeds wat olie toe terwijl goed oplet dat het steeds wordt opgenomen. Ik gebruik de hoge beker en garde van de staafmixer.

Aioli met verse knoflook
Kijk, deze keukenspullen gebruik ik. Een hoge beker voor de aioli, maatbeker mèt schenktuit om olijfolie toe te voegen en staafmixer met garde.

2

Categorie: hapje Tags: knoflook

Vorig bericht: « Rabarbersiroop voor zomerdrankjes!
Volgend bericht: Recensie Veggie! met groente in de hoofdrol »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marieke zegt

    19 juni 2015 om 15:57

    Heerlijk! verse knoflook, ik heb ze ook staan in mijn kleine moestuin, vorige herfst geplant dus ik zou ook al iets moeten kunnen oogsten voor dit recept. Groetjes Marieke

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring